Το Euractiv και το Heard in Europe φέρνουν στο φως νέες πτυχές του σχεδίου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να βγάλει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Ads

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή που συνομίλησε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών αναφέρει πως ο Σόιμπλε, στο πλαίσιο του σχεδίου του, ήταν διατεθειμένος να δώσει 50 δις ευρώ στον Γιάνη Βαρουφάκη και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Μάλιστα ο Σόιμπλε «πόνταρε» και στην εκτίμηση πως λόγω ιδεολογίας η κυβέρνηση θα προτιμούσε ένα Grexit. «Ήταν έτοιμος να βάλει λεφτά στο τραπέζι ώστε να ενθαρρύνει μία τέτοια κίνηση», φέρεται να δήλωσε η εν λόγω πηγή.

Πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ο Σόιμπλε ρώτησε πόσα θέλει η Ελλάδα για να φύγει από το ευρώ, ωστόσο ακόμη και για τα 50 δις που φέρεται να έδινε δεν διευκρίνισε από που θα προέρχονταν. Μέρος ενός τέτοιου πακέτου θα μπορούσε να βρεθεί από τα 35 δισ. ευρώ της Κομισιόν προς την Αθήνα μέχρι το 2020, μαζί με τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Το Euractiv ανέφερε πως αν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ για τους ευρωπαίους πιστωτές θα χάνονταν 300 δις ευρώ.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως ο πρωθυπουργός, παρά τις αντίθετες φωνές στο εσωτερικό του κόμματός του, «επέλεξε να τιμήσει την επιθυμία της πλειοψηφίας των Ελλήνων που επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ», ενώ για τα μέτρα που επιβλήθηκαν το Euractiv τα χαρακτηρίζει ως «πολύ, πολύ πιο σκληρά σε σχέση με με οποιαδήποτε χώρα, ιστορικά μιλώντας».

Ads