Ο Γιώργος Παπανδρέου παρά τις πιέσεις που δέχτηκε για «ενότητα» φέρεται ανυποχώρητος και έτοιμος να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα, Παρασκευή, να κατατεθεί το όνομα του νέου κόμματος στον Άρειο Πάγο, ενώ το Σάββατο ο ίδιος θα ανακοινώσει την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα σε ειδική εκδήλωση.

Ads

Τα παραπάνω διαρρέουν πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Κανείς δεν μπορεί να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, όπως για παράδειγμα τον χώρο που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, ωστόσο οι περισσότεροι εκφράζουν τη βεβαιότητά τους πως θα προχωρήσει στην ίδρυση του νέου κόμματος.

Στο νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου αναφέρεται και δημοσίευμα των Financial Times, τονίζοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός αποτελεί τον «μπαλαντέρ» των εκλογών και η απόφασή του αναστατώνει το πολιτικό σκηνικό. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «ρυθμιστή των εκλογών», ενώ επικαλούμενες πληροφορίες συνεργατών του σημειώνει πως το κόμμα αναμένεται να παρουσιαστεί «εντός των επόμενων δύο ή τριών ημερών».

Σχετικά με τις υποψηφιότητες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», δεδομένες πρέπει να θεωρούνται αυτές των νυν βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Φίλιππου Σαχινίδη και Θάνου Μωραΐτη. Από παλαιότερους βουλευτές δεδομένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες των Μ.Καρχιμάκη, Δημήτρη Ρέππα, Γ.Πεταλωτή, Αφροδίτης Παπαθανάση και Σωκράτη Ξυνίδη.

Ads

Στη Διακήρυξη του νέου κόμματος θα δίνεται έμφαση στα θέματα των μεταρρυθμίσεων και στην ανάγκη ανασυγκρότηση της χώρας στην περίοδο μετά το μνημόνιο. Όσον αφορά στη στρατηγική, το νέο κόμμα θα ασκεί εντονότατη κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο Ποτάμι.