Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης του κόμματος «Podemos» του τρίτου ισχυρότερου κόμματος στην Ισπανία, ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να στηρίξει κυβέρνηση υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ενωμένη Αριστερά (σ.σ. συμμαχία στην οποία συμμετέχει το Ισπανικό Κομμουνιστικό Κόμμα). Στην κυβέρνηση αυτή, οι Podemos θα πρέπει να αναλάβουν σημαντικές θέσεις για να προχωρήσουν οι αλλαγές στην οικονομική πολιτική και το πολιτικό σύστημα, πρόσθεσε ο επικεφαλής των Podemos.

Ads

Η ανακοίνωση του Ιγκλέσιας έγινε μετά τη συνάντηση που είχε με τον βασιλιά Φίλιππο Στ’ , στο πλαίσιο των επαφών που έχει ο βασιλιάς ως αρχηγός του κράτος για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε από τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αναδείχθηκε πρώτη δύναμη χάνοντας ωστόσο την πλειοψηφία, καθώς κέρδισε μόλις 123 έδρες σε σύνολο 350. Ο Ραχόι παρά τις προσπάθειες δεν βρήκε κάποιον πρόθυμο κυβερνητικό εταίρο στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής τον Podemos δήλωσε πως στην κυβέρνηση θα συμμετάσχει και η Ενωμένη Αριστερά, συνασπισμός κομμάτων στον οποίο συμμετέχει το Ισπανικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ads

Πρόσθεσε μάλιστα πως φιλοδοξεί να γίνει αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αναιρέσει μέρος των μέτρων λιτότητας και μίλησε για έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης. Ακόμη ο Ιγκλέσιας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Καταλονίας, υπογραμμίζοντας πως η Ισπανία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Ισπανία είναι χώρα πολλών εθνών.

Ωστόσο το ζήτημα της Καταλονίας, που αποτελούσε και «αγκάθι» για συμφωνία μεταξύ Σοσιαλιστών και Podemos, φαίνεται πως μπαίνει στην άκρη με τα δύο κόμματα να επικεντρώνονται πλέον στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, που έχουν προκύψει από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι.

Μετά τις δηλώσεις του Πάμπλο Ιγκλέσιας, όπως υπογραμμίζει το Reuters, το σενάριο σχηματισμού μιας προοδευτικής κυβέρνησης σε ακόμα μια χώρα του ευρωπαϊκού νότου κερδίζει διαρκώς έδαφος. Ωστόσο για να συμβεί αυτό οι Σοσιαλιστές θα πρέπει, εκτός από τους Podemos, να αναζητήσουν και άλλους κυβερνητικούς εταίρους από τα μικρότερα κόμματα.