Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο κ. Παπαδήμος είχε μεταβεί περίπου στις 12:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μετά από περίπου δυο ώρες διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο Γ.Παπανδρέου, ο Αντ.Σαμαράς και ο Γ.Καρατζαφέρης κατέληξαν στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν με τον ίδιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ορκωμοσία του θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 14:00.

Ads

Το tvxs.gr καλύπτει με συνεχή ενημέρωση τις εξελίξεις. Διαβάστε, επίσης, λεπτό προς λεπτό τις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα από την Κυριακή 6 Νοεμβρίου.
 

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου

15:11 – ΠΡΩΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ
 
«Έλαβα την εντολή μετά από πρόταση των πολιτικών αρχηγών για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας» δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος. Χαρακτήρισε την εντολή που έλαβε «μεγάλη τιμή και μεγαλύτερη ευθύνη». Κατά τη σύντομη ομιλία του υπογράμμισε ότι δεν είναι πολιτικός αλλά έχει περάσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής του ζωής με την άσκηση οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η πορεία δεν θα είναι εύκολη αλλά επισήμανε ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν ταχύτερα και με μικρότερο κόστος αν υπάρξει συννενόηση, ενότητα και σύνεση.

Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας, υποστήριξε. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι μεταβατική και έχει συγκεκριμένο έργο την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και την εφαρμογή των πολιτικών που συνδέονται με αυτή. Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό.

Ads

14:45 – Αιχμηρή δήλωση Στεφανόπουλου: Ικανοποιημένος από τη διαφαινόμενη εξέλιξη στην υπόθεση της αναζήτησης νέου πρωθυπουργού εμφανίστηκε λίγο νωρίτερα ο τέως Πρόεδρος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο οποίος όμως δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τα γεγονότα. «Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε φτάσει σε αυτό το κατάντημα. Ποτέ άλλοτε δεν είχε υποψηφίους κυβερνήτες αυτά τα πρόσωπα» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τον Λουκά Παπαδήμο τον χαρακτήρισε εξαιρετική επιλογή, αλλά τόνισε την ανάγκη ο κ. Παπαδήμος να μην επιβάλλει νέους φόρους. «Δεν αντέχει ο ελληνικός λαός» κατέληξε.

14: 32 – Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Λουκάς Παπαδήμος. Η συμφωνία επετεύχθη έπειτα από διαβουλεύσεις τριών ημερών μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά. Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπαδήμο επιβεβαιώθηκε με την ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 14:00.

Στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν γίνεται καμία αναφορά στην ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών. Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαιώνουν το πλαίσιο αρχών της συμφωνίας της 6ης Νοεμβρίου και συμφωνούν στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, όπως και στην εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών που συνδέονται με τις αποφάσεις αυτές.

14:32 – ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

14:25 – Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζει η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου, εν μέσω αισιοδοξίας για συγκρότηση νέων κυβερνήσεων στην Ιταλία και την Ελλάδα, που αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να επαναφέρει την ομαλότητα στις αγορές. Στις 13:39, το ευρώ διαμορφωνόταν στα 1,3569 δολάρια, έχοντας βυθιστεί νωρίτερα σε χαμηλό ενός μηνός, κοντά στα 1,3480 δολάρια.

13:59 – Έτοιμη και προς έγκριση σύμφωνα με πληροφορίες η ανακοίνωση για την ανάλυψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο. Ενδεχομένως να αφορά μόνο το όνομα του νέου πρωθυπουργού καθώς και χρονοδιάγραμμα του προγράμματος θα υλοποιήσει.

13:56 – Το ΣΧΟΛΙΟ στο twitter: Τραπεζίτης πρωθυπουργός σε χρεοκοπημένη χώρα είναι σαν έμπορος ναρκωτικών διευθυντής σε κέντρο απεξάρτησης…

13:45 – Δεύτερο θέμα στον Al Jazeera η συμμετοχή του Λουκά Παπαδήμου στις διαπραγματεύσεις

image

13:40 -Την Αριστερά να αφουγκραστεί την κοινωνία, καλεί μέσω twitter, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Σε 1 βδομάδα τα βρήκαν Παπανδρέου-Σαμαράς-Καρατζαφέρης, δεν μπορούμε εμείς; Η κοινωνία καλεί τις ηγεσίες της αριστεράς να ενωθούν.

13: 38 – Βίντεο από την άφιξη του Λουκά Παπαδήμου στο Προεδρικό Μέγαρο

13:31 – “Καλό κουράγιο στο δύσκολο έργο σας”, φέρεται να είπε ο Κάρολος Παπούλιας στον Λουκά Παπαδήμο κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

13: 30 – Κάρολος-ΓΑΠ-ΑΣ προσπαθούν να μεθύσουν τον Παπαδήμο, ο Καρατζαφύρερ κρατάει τσίλιες στην πόρταΣχόλιο στο twitter

13: 10 – Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας δήλωσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση σε οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί για το αξίωμα του πρωθυπουργού. «Η ευρωπαική εμπειρία του Λουκά Παπαδήμου, μπορεί να βοηθήσει και να εκπροσωπήσει τη χώρα επάξια. Για να έχει αντίκρισμα το έργο δεν πρέπει να έχει περιορισμένο χρόνο στην εξουσία» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 η υφυπουργός Παιδείας Έφη Χριστοφιλοπούλου. «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το πρόσωπο, είναι σαν να πρέπει να διαλέξουμε δήμιο», δήλωσε στο Mega η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη.

13:09 – Συγκινητικός ο διαγωνισμός γλυψίματος των ΜΜΕ στον νέο ΠρωθυπουργόΣχόλιο στο twitter

Και το εξαιρετικό: Φανταστείτε στον αρχικό του λόγο προς το Κοινοβούλιο ο κος Παπαδημος να πει “Λεφτα Υπάρχουν”

13:04 – Λίστα με πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση επεξεργάζονται στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΣΚΑΙ. Ωστόσο, όπως αναφέρεται δεν έχουν γίνει τηλεφωνήματα, ενώ δεν υπάρχουν διαρροές ονομάτων.

13:00 – Σε σημερινές του δηλώσεις ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας, Γιώργος Πετρουλάκης, ανέφερε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει αρχικά στον Αντώνη Σαμαρά τον Λουκά Παπαδήμο και ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αρνηθεί. «Είχε γίνει πρόταση από τον κ. Παπανδρέου για τον κ. Παπαδήμο, στον κ. Σαμαρά και είχε απορριφθεί σε προγενέστερο στάδιο. Αμέσως μετά μάθαμε ότι η ΝΔ δεν είχε πρόβλημα με τον κ. Παπαδήμο και κάποια υπόλοιπα ονόματα. Μετά έγιναν οι επικοινωνίες και υπήρξε η επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, σε σχέση με τις προϋποθέσεις συμμετοχής Παπαδήμου. Αμέσως μετά, υπήρξε επίσημη κυβερνητική ενημέρωση για την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Σαμαρά και μείναμε εκεί, όλα αυτά είναι επίσημη κυβερνητική ενημέρωση», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

12: 25 – Νομίζω βιάζεστε για το ποιός είναι ο πρωθυπουργός, εγώ δεν είδα μόνο τον Παπαδήμο στο αυτοκίνητο, είδα και έναν οδηγό και έναν χαρτοφύλακα Σχόλιο στο twitter

12: 12 – Φανταστείτε στον αρχικό του λόγο προς το Κοινοβούλιο ο κος Παπαδημος να πει “Λεφτα Υπάρχουν” – Σχόλιο στο twitter

12:06 – Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Λουκάς Παπαδήμος. Θα έχει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της ημέρας αναμένεται η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης.

image
11:58 – Υψηλά κέρδη σημειώνει την Πέμπτη το Χρηματιστήριο. Την ίδια ώρα, πάντως, στις διεθνείς αγορές εξακολουθεί να επικρατεί έντονη νευρικότητα, με την Ιταλία να παραμένει στο «μάτι του κυκλώνα». Στις 11:50, ο γενικός δείκτης ενισχυόταν κατά 2,81% στις 788,66 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 17,3 εκατ. ευρώ.

11:53 – Το πρόγραμμά του άλλαξε σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στη Χίο για την ορκομωσία του νέου Μητροπολίτη. Ο Αρχιεπίσκοπος θα παραμείνει στην Αθήνα, εν αναμονή της πιθανότητας να ορκίσει σήμερα τη νέα κυβέρνηση.

11:40 – Συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης διοργανώνει το ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. «Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ψηφίσουν πρώτα τη νέα συμφωνία και τα νέα βάρβαρα μέτρα έως το 2030 και μετά να πάνε σε εκλογές» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, ζητώντας άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Ο εκβιασμός και η απειλή ότι διαφορετικά δεν θα μας δώσουν την έκτη δόση δεν πρέπει να περάσουν. Μετά από δύο μήνες θα μας εκβιάζουν πάλι με νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια για να μας δώσουν την έβδομη, την όγδοη και οι εκβιασμοί τους δε θα έχουν τέλος» τονίζει. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι με τις τελευταίες εξελίξεις για κυβέρνηση συνεργασίας, η χώρα «μπαίνει εκ των πραγμάτων σε μία νέα φάση».
Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταγγέλλει το «άθλιο παζάρι που παίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρης μπροστά στα μάτια του λαού, εκβιάζοντάς τον με πρόσχημα την 6η δόση είναι απαράδεκτο και κατάπτυστο».

11:28 – Αλήθεια, με βάσει ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει ο Παπαδήμος; Θα κάνει προγραμματικές δηλώσεις; Ή ισχύουν αυτες του 2009; Σχόλιο στο twitter

11:26 – Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τηλεοπτικοί σταθμοί, στο Προεδρικό Μέγαρο ενδεχομένως να μεταβεί και ο κ. Λουκάς Παπαδήμος για τον οποίο οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν πως θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. 

11:17 – Οι Έλληνες είναι τσαντισμένοι… Φωτογραφία από τις χθεσινές κινητοποιήσεις των φοιτητών στο κέντρο του Λονδίνου.

image

11:16 – Πρώτα θα τον… ορκίσουν και μετά θα τον ανακοινώσουν!Σχόλιο στο twitter

10:52 – «Σήμερα ξύπνησα αισιόδοξη και ελπίζω να επικρατήσει η σωφροσύνη» δήλωσε στο ΣΚΑΪ η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη και επεσήμανε ότι οι χθεσινές αντιδράσεις των βουλευτών και των δύο κομμάτων στην πιθανή επιλογή Πετσάλνικου έφεραν για πρώτη φορά τους βουλευτές μπροστά από τις ηγεσίες τους.

«Ελπίζω τα δύο κόμματα να καταλήξουν σήμερα στην επιλογή Παπαδήμου», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο  πρόεδρος της “Δράσης” Στέφανος Μάνος. Εξέφρασε ωστόσο την αμφιβολία του ότι τα δύο κόμματα θα καταλήξουν τελικά στην υιοθέτηση κοινών πολιτικών, αφού – όπως τόνισε – «τα δύο κόμματα έχουν ως κύριο κριτήριο το τί τους συμφέρει».

10:42 – Τα πρώτα πλάνα από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

10: 07 – Στο Προεδρικό Μέγαρο προσήλθαν με λίγα λεπτά διαφορά ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, καθώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, ο οποίος δήλωσε: «Είναι μια ηλιόλουστη μέρα». Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς, σημείωσε: “Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι. Ελπίζω να είναι η τελευταία”.

Οι πόρτες της αίθουσας συνεδρίασης έχουν κλείσει και το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα λεπτά.

image

10:00 – Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, όπου σε λίγη ώρα αρχίζει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, από το οποίο θα προκύψει το όνομα του νέου πρωθυπουργού. Εκτός του απερχόμενου πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στη σύσκεψη δήλωσε ότι θα προσέλθει και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, ο οποίος την Τετάρτη αποχώρησε μαινόμενος, καταγγέλλοντας παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

9:50 – Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Πολιτικό καραγκιοζιλίκι!…”.
ΑΥΡΙΑΝΗ: “Ο Αντώνης καθάρισε και τις 3 οικογένειες”.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “Μπουρλότο”.
ΕΘΝΟΣ: “Μονόδρομος η επιλογή πρωθυπουργού με κύρος”.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Από το χιτλερικό Γ’ Ράιχ στο… ευρωπαϊκό Δ’ Ράιχ”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Οπερέτα στο Μέγαρο”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Τελεσίγραφο για Παπαδήμο από ΜΜΕ και… μισό ΠΑΣΟΚ”.
ΕΣΤΙΑ: “Απίστευτη φαρσοκωμωδία”.
H ΑΥΓΗ: “Κάθαρση με εκλογές”.
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Απο σωτήρες ολετήρες της χώρας”.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Αγωνία μετά την αγανάκτηση”.
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: “Κοροϊδία σε πράσινο και γαλάζιο φόντο”.
Ο ΛΟΓΟΣ: “Χωρίς ΠΕΤΣΑλνικο ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.”.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Ολοι σήμερα στα παλλαϊκά συλλαλητήρια”.
ΤΑ ΝΕΑ: “Θέατρον Ηρώδου του Αττικού. Οπερέτα! «Οι αρχηγοί, ο κηπουργός και η φτωχή Ελλάς»”.
Το ΠΟΝΤΙΚΙ: “Νάτη, νάτη η πρωθυπουργός”.
City Press: “Μεταξύ φάρσας και τραγωδίας”.

09:07 – Ο ΣΚΑΙ επικαλούμενος πληροφορίες που προέρχονται από συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, μετέδωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και του Λουκά Παπαδήμου κατά την οποία ο δεύτερος δεν έθεσε κανέναν όρο στον Αντώνη Σαμαρά.

08:45 – «Οι εξελίξεις σηματοδοτούν το τέλος μια εποχής γιατί αποκαλύφθηκε όλη η παθογένεια του πολιτικού συστήματος» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας, στον ΣΚΑΙ, για τα τεκταινόμενα όσον αφορά την κυβέρνηση σωτηρίας και το νέο πρωθυπουργό. «Αύριο θα είναι μία άλλη μέρα με μία ισχυρή πολιτικά και ισχυρή τεχνοκρατικά κυβέρνηση για τους επόμενους 4 μήνες» σημείωσε.  

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «πρέπει αύριο το θέμα αυτό να κλείσει. Σήμερα έγιναν χειρισμοί που αναιρέθηκαν από την πορεία των πραγμάτων». Επιπλέον, τόνισε ότι η υποψηφιότητα Πετσάλνικου δεν ήταν η κατάλληλη, καθώς όπως εξήγησε ότι ούτε απαραίτητη γνώση του αντικειμένου ούτε διεθνές κύρος έχει. Διευκρίνισε ότι είναι «άκρως προβληματική οποιαδήποτε επιλογή στελέχους από τον σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ». Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι «τα όσα ζήσαμε ήταν κακόγουστο ανέκδοτο». Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, η περίπτωση Πετσάλνικου θα ήταν πέρα και πάνω από έξω από αυτό που έχει ανάγκη η χώρα.

08:38 – «Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος ενώπιον Ιταλών δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο. Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόσθεσε πως η Ιταλία είναι μία μεγάλη και πλούσια χώρα, σε αντίθεση με την Ελλάδα που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ρευστότητας.

08:34 – Νέο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στις 10:00. Γι’ άλλη μια φορά… στην τελική ευθεία η επιλογή του νέου πρωθυπουργού. Μετά το ναυάγιο της υποψηφιότητας Πετσάλνικου για την πρωθυπουργία (βλ.19:20) στην οποία οδήγησαν οι σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων και υπουργών της απερχόμενης κυβέρνησης, ο Γ.Παπανδρέου και ο Αντ.Σαμαράς φαίνεται να επικεντρώνονται εκ νέου στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου (βλ.03:00). Στις 10:00 θα συγκληθεί νέο συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, όπου αναμένεται να κλείσει η υπόθεση του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνεργασίας. Κάτι βέβαια που συνέβαινε και χθες.

08:30 – Στο επίκεντρο του… “πρωθυπουργικού” πολέμου, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, βρέθηκαν χθες η ΕΡΤ αλλά και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, με αφορμή τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν αναφορικά με το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, δημόσιες υποδείξεις υπήρξαν από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. Μάλιστα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος κατήγγειλε ζωντανά, μέσω ΝΕΤ, το ίδιο το κανάλι για την ονοματολογία αναφορικά με τους πιθανούς υπουργούς στη νέα κυβέρνηση.

3:00- Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες προερχόμενες από τα επιτελεία των δύο κομμάτων μεταμεσονύκτιο τηλεφώνημα μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά οριστικοποίησε την συμφωνία στο πρόσωπο του Λ. Παπαδήμου για την θέση του νέου πρωθυπουργού, μετά τα όσα τραγελαφικά προηγήθηκαν με την υποψηφιότητα Πετσάλνικου. Εκείνο για το οποίο η ΝΔ εξακολουθεί να τηρεί σιγή ιχθύος  ήταν το περιεχόμενο της συνομιλίας των Παπανδρέου Σαμαρά κι αν έχουν αρθεί οι ενστάσεις στους όρους Παπαδήμου, όρους για τους οποίους η φημολογία θέλει την ΝΔ να είχε απορρίψει την υποψηφιότητα του για την θέση του νέου πρωθυπουργού κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες  ο κ.Παπαδήμος έχει ζητήσει τα εξής:

  • Να υπογράψουν τα δύο μεγάλα κόμματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου
  • Να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας
  • Να δοθεί πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, πέραν της 19ης Φεβρουαρίου που συζητείται ως πιθανή ημερομηνία των εκλογών

Ο ίδιος δεν θέτει ζήτημα επιλογής του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης.

1:00 -Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,ο Γιώργoς Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Λ. Παπαδήμο αργά τη νύχτα , για το περιεχόμενο της οποίας ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ο οποίος στη συνέχεια συνομίλησε με τον κ. Παπαδήμο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι προϋποθέσεις που έθεσε ο κ.Παπαδήμος για να αποδεχθεί ττην πρόταση έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ. “Τώρα η «καυτή πατάτα» περνά στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας”, σχολίαζαν τα φιλοκυβερνητικά “Νέα”

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου

22:41 – Οι όροι του Λουκά Παπαδήμου: Τέσσερις όρους για να αποδεχθεί την πρωθυπουργία έθεσε ο Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο τόνισε ότι έγινε πρόταση στον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ και έκανε αποδεκτές τις προϋποθέσεις που έθεσε.
 
Οι όροι Παπαδήμου είναι:
– Υπογραφή και των δύο μεγάλων κομμάτων στο έγγραφο των δεσμεύσεων που ζήτησε το Eurogroup, προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας μας.
 
– Μεγαλύτερη συμμετοχή στελεχών της ΝΔ στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
 
– Το νέο κυβερνητικό σχήμα να έχει μεγαλύτερο βίο και πέρα από την 19η Φεβρουαρίου, οπότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνάντηση τους τη νύχτα της περασμένης Κυριακής.
 
– Ο κ. Παπαδήμος δεν θέτει θέμα αλλαγής του οικονομικού επιτελείου.
 
Σύμφωνα με το Μαξίμου, αν συμφωνήσει σε αυτούς τους όρους η ΝΔ, το όνομα του Λουκά Παπαδήμου θα ανακοινωθεί ως νέου πρωθυπουργού στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, το πρωί της Πέμπτης.
 
Η πρώτη αντίδραση της ΝΔ στην παραπάνω εξέλιξη είναι ότι δεν απαντά σε διαρροές και προσθέτει: «Ουδέν άλλο σχόλιο».

22:10 – «Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα ψάχνει ακόμα πρόθυμους για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του. Οι γελοιότητές του δεν μπορούν να κρυφτούν και από την κοινωνία και από τον διεθνή σχολιασμό. Σε μια χώρα που απειλείται με χρεοκοπία, καθοριστικότερη από την αλλαγή προσώπων, είναι η αλλαγή πολιτικών», σχολίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

21:47 – «Απαράδεκτο και κατάπτυστο» χαρακτήρισε το ΚΚΕ «το άθλιο παζάρι που παίζουν ΠΑΣΟΚ ΝΔ και Καρατζαφέρης μπροστά στα μάτια του λαού, εκβιάζοντάς τον με πρόσχημα την έκτη δόση», επαναλαμβάνοντας πως απαιτεί αμέσως εκλογές και σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.
 
Το ΚΚΕ «δεν πήγε και ούτε πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία συνάντηση πολιτικών αρχηγών που συζητά ή επικυρώνει τη διαμόρφωση κυβέρνησης για να οδηγήσει δεμένο το λαό στην ανεξέλεγκτη πτώχευση που του φέρνουν».

21:37 – Θα συμμετάσχει στην αυριανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Έπειτα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Καρατζαφέρης και ο κ. Παπούλιας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ο κ. Παπούλιας ζήτησε από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να παραβρεθεί στην σύσκεψη, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης φέρεται να εξέφρασε την ενόχλησή του από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

21:16 – Καλά να πάθουν. Τον έχουν συγκολλητική ουσία… Ενδεχομένως δεν του έδωσαν κανένα υπουργείου, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας την αποχώρηση του Γιώργου Καρατζαφέρη από το προεδρικό Μέγαρο.

21:15 – «Απαράδεκτα και προσβλητικά» χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Μιλώντας στο  Μεγα, πρόσθεσε πως «μαρτυρούν απειλή για την κρίση της Δημοκρατίας». Χαρακτήρισε «παιχνίδι εξουσίας» την επιλογή Πετσάλνικου, ενώ έκανε λόγο για ήδη υπονομευμένο κυβερνητικό σχήμα από τους τακτικισμούς Παπανδρέου και Σαμαρά.

21:01 – Για «απίστευτη φαρσοκωμωδία« έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις και την αναβολή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. «Όλα όσα εκτυλίσσονται τούτες τις ώρες παραπέμπουν στις τελευταίες μέρες της Πομπηίας», σχολίασε και κάλεσε τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας να «αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να δώσει ένα τέλος στο διασυρμό».
 
Επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, αφού, όπως σημείωσε, η άμεση προσφυγή στις κάλπες «αποτελεί πλέον τη μόνη επιλογή προστασίας από τον εκφυλισμό της δημοκρατίας που παρακολουθούμε σε ζωντανή σύνδεση από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες τις τελευταίες ημέρες».

20:39 – Τουλάχιστον 30 βουλευτές της ΝΔ , σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του tvxs.gr, ετοιμάζουν «μίνι πραξικόπημα» εναντίον του Σαμαρά, πιέζοντας έντονα να υποστηριχθεί αποκλειστικά η λύση Λουκά Παπαδήμου.

20:33 – «Η σημερινή εικόνα προσβάλλει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Οι κ. κ. Παπανδρέου και Σαμαράς με τη στάση τους γελοιοποιούν τους θεσμούς», σχολίασε η Δημοκρατική Συμμαχία. «Δεν έχουν καταλάβει ούτε την κρισιμότητα των στιγμών ούτε τι ζητάει ο λαός. Η Ελλάδα απαιτεί σοβαρές λύσεις τώρα» προστίθεται.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς, πάλι, δήλωσε: «Στο ίδιο έργο θεατές. Η φαρσοκωμωδία που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες απέδειξε και την αλαζονεία και τον αυταρχισμό των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο Ελληνικός Λαός απαιτεί εδώ και τώρα εκλογές».

20:32 – Πληροφορίες αναφέρουν πως προτάθηκε στον Λουκά Παπαδήμο η πρωθυπουργία. Ο ίδιος ζήτησε συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του επειδή η ΝΔ αρνείται να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση.

20:27 – «Πολύ φαίνεται ότι θα το’ θελαν. Η ΝΔ δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος. Είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στο Σύνταγμα. Την πρωτοβουλία για το νέο πρωθυπουργό την έχει η κυβερνητική πλειοψηφία. Εμένα το πρόβλημά μου δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά να ξεμπλοκάρει η 6η δόση και να επικυρωθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου», δήλωσε από τα γραφεία της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας πως στόχος του είναι να φτάσουμε στις εκλογές, για να μπορέσει επιτέλους να μιλήσει ο ελληνικός λαός.

19:58 – Σύμφωνα με επίσιμες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στον κ. Σαμαρά τον Λ. Παπαδήμο για πρωθυπουργό, αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ τον απέρριψε με το επιχείρημα ότι είναι τραπεζίτης. Προτάθηκε επίσης το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που συνάντησε και πάλι την άρνηση της Βουλής
 
Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, πάλι, που δεν επιθυμούν τον Φ. Πετσάλνικο στην πρωθυπουργία, υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου είναι στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου. Παράλληλα, θεωρείται ως ένα από τα πρόσωπα που οδήγησαν τον κ. Παπανδρέου στην προαναγγελία δημοψηφίσματος.

19:50 – Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Παπανδρέου στο Προεδρικο Μέγαρο. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν και πάλι το πρωί της Πέμπτης στις 10:00.

19:37 – Δεν έχω κανένα πρόβλημα να υποστηρίξω ούτε τον κ. Πετσάλνικο ούτε τον κ. Παπαδήμο ούτε όποιον άλλο προτείνεται, φέρεται να επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς στον Γιώργο Παπανδρέου, στη διάκρεια της εν εξελίξει συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

19:30 –«Αν δεν βάλουν τον Παπαδήμο πρωθυπουργό, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη χώρα», δήλωσε ο Γιώργος Κατατζαφέρης, μετά την οργισμένη αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο (βλ. 19:15).

Μήνυμα Καρατζαφέρη στο ΤΗΛΕΑΣΤΥ νωρίτερα…

19:20 – Προβληματισμός επικρατεί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ αναφορικά με την επιλογή του Φίλιππου Πετσάλνικου ως νέου πρωθυπουργού. Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ μάλιστα δηλώνουν οργισμένοι από το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς το αποδέχτηκε.

19:16 – «Στη ΝΔ δεν έγινε ποτέ πρόταση για το πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου. Αν τον πρότειναν η ΝΔ δεν θα έλεγε όχι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης.
 
19:14 – Ο λόγος της αποχώρησης του κ. Καρατζαφέρη, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι τον είχαν σε ένα γραφείο μόνο του, ενώ ο κ. Παπούλιας μαζί με τους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά συνομιλούσαν μόνοι τους.

19:15 –  Πρωτοφανές επεισόδιο με Καρατζαφέρη- Φουρτουνιασμένος αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο, λίγα μόλις λεπτά αφότου έφτασε, ο Γιώργος Καρατζαφέρης. «Λυπάμαι εξαιρετικά να παίζονται παιχνίδια τακτικής και να συμπαρασύρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Στην επιμονή των δημοσιογράφων για εξηγήσεις, απάντησε: «Θα δείτε. Θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

18:55 – Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασαν οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης

18:53 – Για κυβέρνηση μαύρου μετώπου έκανε λόγο η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, υποστηρίζοντας πως «θέλανε να σχηματίσουνε μία κυβέρνηση που είναι πιο ικανή να βάλει στη γωνία το λαό». Πρόσθεσε πως αυτή «η κυβέρνηση έχει στόχο να τσακίσει το λαϊκό κίνημα και να δημιουργήσει προυποθέσεις μιας σχετικάς ήρεμης κατάστασης σε μια φάση που η ανεξελεγκτη χρεοκοπία είναι προ των πυλών».

 
Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε πως οι εξελίξεις που θα υπάρξουν θα κάνουν πολύ χειρότερη τη ζωή του λαού και ζήτησε επιμονή στη γραμμή της πάλης κατά των μονοπωλίων.

18:45: Αναχώρησε από τα γραφεία της ΝΔ για το Προεδρικό Μέγαρο ο Αντώνης Σαμαράς.

18:43 – Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ΠαΣοΚ, ΝΔ και Λα.Ο.Σ. συμφωνούν στον πρόσωπο του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου για νέο πρωθυπουργό της κυβέρνησης συνεργασίας. Αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αναπληρωτή τον Ι. Μουρμούρα (σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Κ. Αντώνη Σμαρά). Δεύτερος αντιπρόεδρος παραμένει ο κ. Πάγκαλος.
 
Υπ. Προστασίας του Πολίτη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ακόμα πιθανώς στο υπουργείο Αμυνας θα τοποθετηθεί από τη ΝΔ ο κ. Χηνοφώτης
 
Από το ΛΑΟΣ θα τοποθετηθούν στην κυβέρνηση ο κ, Βορίδης και ο κ. Κιλτίδης.
 
Ο. Κ. Παπανδρέου πρόετεινε στον κ. Λουκά Παπαδήμο τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν αποδέχθηκε αυτή τη θέση.

18:18 – Σε εξέλιξη η συνάντηση Παπανδρέου – Παπούλια. Ανακουφισμένος για την επίτευξη συμφωνίας δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας. Για ιστορική στιγμή για τη χώρα, που ανοίγει μια νέα ευκαιρία, μια νέα σελίδα, έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου.

18:07 – Αναχωρεί αυτή την ώρα για το Προεδρικό Μέγαρο ο Γιώργος Παπανδρέου

17:55 – Αναλαμβάνει μια κυβέρνηση που υπερβαίνει τα κόμματα, δήλωσε στο μήνυμά του προς τους πολίτες ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Σήμερα κάνουμε πράξη το αυτονόητο, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας», υπογράμμισε, ενώ χαρακτήρισε απόλυτη εθνική πρτεραιότητα την προστασία της συμφωνία των Βρυξελλών, «λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στο ευρύτερο περιβάλλον γύρω μας».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η επιλογή του προσώπου του πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα θεσμική. «Η νέα κυβέρνηση θα πορευτεί με έναν προσδιορισμένο χάρτη. Σήμερα οι βασικές πολιτικές δυνάμεις ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να εγγυηθούμε πως θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο».

Η νέα κυβέρνηση πρέπει αν συνεχίσει στο δρόμο των μεγάλων και μικρών αλλαγών. Όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας, δεν θα τελειώσουν όλα τα προβλήματα μεμιάς. Η διαδρομή μας όμως θα γίνει πιο ελπιδοφόρα», συνέχισε.
 
Αυτά τα δύο χρόνια, ακόμη και με αστοχίες, αποφύγαμε τη χρεοκοπία, τόνισε, ενώ επανέλαβε: «για το εθνικό συμφέρον δεν λογαριάζω τίποτα. Κανένα αξίωμα, καμία καρέκλα, η Ελλάδα είναι πάνω απ’ όλα».

17:42 – Στις 19:00 συγκαλείται συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, από το οποίο θα απουσιάζουν ο Αλέξης Τσίπρας και η Αλέκα Παπαρήγα.

17:35 – Με απώλειες 1,61%, στις 767,11 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς παρατείνεται η αβεβαιότητα για το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της νέας κυβέρνησης. Ο τζίρος των συναλλαγών ανήλθε σε 60,84 εκατ. ευρώ. «Βουτιά» 5,99% σημείωσαν οι Τράπεζες, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες Εμπορίου (-4,98%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,78%) και Πρώτων Υλών (-4,52%).

17:21 – Δεν ετέθη ποτέ το θέμα του Λουκά Παπαδήμου, διευκρινίζει η ΝΔ, σχολιάζοντας τις φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες ότι η ΝΔ έφερε αντιρρήσεις στις απαιτήσεις του.

17:08 – Τηρώντας την παράδοση του ΠΑΣΟΚ, η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Κάρολο Παπούλια μετατέθηκε κατά μία ώρα για τις 18:00. Θα προηγηθεί δήλωση του πρωθυπουργού από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρουν πληροφορίες.

16:51 – Νέο ρεκόρ για τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των γαλλικών 10ετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών, σε μια ακόμα ένδειξη της ανησυχίας των αγορών για τα επίπεδα του γαλλικού χρέους. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, λίγο πριν τις 16:00 (ώρα Ελλάδος), το spread των γαλλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών bunds ανήλθε στις 147 μονάδες βάσης.

16:37 – Στο προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Κάρολος Παπούλιας

16:22 – Η θητεία της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να λήξει ταυτόχρονα με την θητεία της παρούσας Βουλής κι όχι να είναι λίγων μηνών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης από το βήμα της Βουλής, διαφοροποιούμενος από την κοινή προσέγγιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.

16:14 – Σύμφωνα με το BBC, ο Γιώργος Παπανδρέου θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό στις 16:30, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

16:02 – Την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες επανέλαβε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αντιστρέφοντας μάλιστα το επιχείρημα ότι οι κάλπες θα γίνουν υπό συνθήκες χρεοκοπίας: «Αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι χρεοκοπία;» Η χώρα σύρεται και διασύρεται. Ένας προσβεβλημένος λαός, ένας πληγωμένος λαός, όταν δεν έχει από πουθενά να σταθεί, όταν αισθάνεται ότι καταρρακώνεται η εθνική του υπερηφάνεια, τότε μπορεί να γίνει ένας λαός που αντιδρά ανεξέλεγκτα, τόνισε στη ΝΕΤ.

15:37 – Περιορίζονται οι απώλειες στο ΧΑ, εν μέσω αισιοδοξίας ότι θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας το νέο κυβερνητικό σχήμα. Στις 15:26, ο γενικός δείκτης τιμών υποχωρεί κατά 1,04% στις 771,54 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 40,88 εκατομμύρια ευρώ. Πτωτικά κινούνται οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες στην πλειονότητά τους, με τις τράπεζες να χάνουν 4%.

15:29 – Η πρώτη κίνηση που θα κάνει ο νέος πρωθυπουργός -σε ένδειξη καλής θέλησης και γενναιόδωρίας- θα είναι να αφήσει ελεύθερο τον Μάκη Ψωμιάδη. Σχόλιο στο twitter

15: 26 – Σύλληψη Μάκη Ψωμιάδη πριν από λίγο στην ΠΓΔΜ.

Πιάσανε τον Μάκη, ερχεται Ελλάδα για Πρωθυπουργός!” Φτάσαμε στο “Ψ”! Σχόλιο στο twitter

14:56 – Κακλαμάνης: Μου έγινε πρόταση. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του, προσερχόμενος στη Βουλή, ότι είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά να στηριχθεί η δική του υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία. Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ουδείς ήξερε για τις επαφές του με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για την δική του υποψηφιότητα, η οποία, όπως εκτίμησε, ότι «σκόνταψε» σε πρόσωπα, τα οποία δεν προσδιόρισε.

14:46 – «Η Ελλάς δεν χρειάζεται πρωθυπουργό μαριονέτα», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Χαρακτηρίζει όσα συμβαίνουν «εθνικό διασυρμό» και «ευτελισμό των θεσμών της Δημοκρατίας, που έχουν φτάσει στα ακρότατα τους όρια». «Καιρός είναι να συνέλθουμε […] Η μόνη λύση αυτήν την ώρα είναι να επιλεγεί μια ισχυρή προσωπικότητα με κύρος στην Ευρώπη, διεθνή αξιοπιστία και γνώση του αντικειμένου» καταλήγει στη δήλωσή του.

14:39 – Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, πολλές ήταν οι αντιδράσεις πολιτικών στελεχών για τις καθυστερήσεις που είχαν σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Εκτός από την Άννα Διαμαντοπούλου (βλ.13:59) και το Γιάννη Ραγκούση (βλ.10:25 ), ο Γιάννης Μιχελάκης σημείωσε: «Η λύση είναι στα χέρια του κ. Παπανδρέου, δεν νοείται καμία άλλη καθυστέρηση, επιτέλους ας τελειώνουμε».
 
Έντονα επικριτική απέναντι στους χειρισμούς Παπανδρέου – Σαμαρά εμφανίστηκε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί «αντί να σώσουν τη χώρα, την οδηγούν στην καταστροφή». Σημείωσε ότι χρόνος δεν υπάρχει κι ότι αν σήμερα μέχρι τις 17:00 το απόγευμα δεν υπάρξει πρωθυπουργός «την ευθύνη θα την έχουν εκείνοι που είτε λόγω της αδράνειάς τους είτε λόγω σκοπιμοτήτων τινάζουν τη χώρα στον αέρα».

 
Τη θέση ότι οι κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς εξακολουθούν να κινούνται «στον αστερισμό της παράνοιας», όπως είχε αναφέρει και λίγες ημέρες νωρίτερα, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. «Λυπάμαι δυστυχώς για την Ελλάδα» πρόσθεσε.

14: 26 – Μάλλον στις 17:00 οι ανακοινώσεις. Αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Κάρολος Παπούλιας, λέγοντας λακωνικά στους δημοσιογράφους “Θα ξανάρθω το απόγευμα”, ενω στις ερωτήσεις που του έγιναν είπε χαρακτηριστικά: “τελειώσαμε”. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες θα επανέλθη στις 17:00 το απόγευμα και θα συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, πιθανότατα για να ανακοινώσουν το όνομα του νέου πρωθυπουργού.

14:25 – Μέρκελ: Χρειάζεται αλλαγή στη συνθήκη της ΕΕ. Για επείγουσα ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι «ο κόσμος δεν περιμένει την Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι δεν αρκούν οι αναγγελίες προθέσεων και ότι χρειάζονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να αξιολογηθούν, «γι’ αυτό και χρειάζεται αλλαγή στη συνθήκη της ΕΕ». «Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι τόσο δυσάρεστη που είναι καιρός για αλλαγή», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η πολιτική κοινότητα δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν μπορεί να διαχειριστεί τις αλλαγές.

14:24 – Μεγάλες απώλειες σημειώνει την Τετάρτη το ευρώ, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την πολιτική αβεβαιότητα σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ η κρίση χρέους κλιμακώνεται χωρίς κανείς προς το παρόν να μπορεί να δεί φως στο τούνελ. Την ίδια ώρα, σε αρνητικό έδαφος υποχωρεί το Χρηματιστήριο. Στις 14:00, ο γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 2,25% στις 762,05 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 31 εκατ. ευρώ. Χαμηλό της συνεδρίασης είναι οι 754 μονάδες.

13:59 – Παρέμβαση Διαμαντοπούλου για άμεση λύση. «Η αγωνία των πολιτών δεν πρέπει να μετατραπεί σε απελπισία. Οι εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις επιβάλλουν άμεση λύση, με σεβασμό στη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» σημειώνει σε δήλωση – παρέμβαση, η Άννα Διαμαντοπούλου.
 
«Η χώρα χρειάζεται Πρωθυπουργό υψηλού κύρους και αποδοχής, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με βαθιά γνώση των οικονομικών και με εγνωσμένη επάρκεια στο κατεξοχήν θέμα που είναι η άμεση ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της 27ης Οκτωβρίου 2011, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτός μαζί με ικανούς και αποφασισμένους ανθρώπους από το σύνολο του πολιτικού φάσματος μπορούν να βάλουν φραγμό στην πορεία καταστροφής. Ελπίζω και εύχομαι ότι συνεχίζονται οι υπερβατικές και εξαντλητικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση από όλους, ώστε να υπάρξει άμεσα αποτέλεσμα» σημειώνει.

image

13:54 – Κακώς δεν έχει κλείσει το θέμα, δήλωσε στη ΝΕΤ το πρωί της Τετάρτης ο Τηλέμαχος Χυτήρης. Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς και στο θέμα της εμπλοκής με την υπογραφή του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι μόνοι μας δημιουργούμε την αρνητική κατάσταση που επιτρέπει πιέσεις και εκνευρισμό από τις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Μανώλης από τη ΝΔ – που αντιτίθεται στη συμμετοχή στελεχών του κόμματος στην κυβέρνηση συνεργασίας- δήλωνε στο Mega: «Καλύτερα οι εκλογές».

13:52 – «Για να συμμετάσχει ο ΛΑΟΣ στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να πειστεί ότι η κυβέρνηση θα είναι πραγματική και όχι υπηρεσιακή» ξεκαθάρισε ο βουλευτής, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι η ΝΔ πρέπει να συμμετάσχει με πολιτικά πρόσωπα. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 τόνισε ότι η χώρα δεν χρειάζεται «κάτι σαν κυβέρνηση». «Εμείς θέλουμε κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Εάν γίνει υπηρεσιακή δεν υπάρχει λόγος να μετάσχουμε» τόνισε και σημείωσε ότι η ΝΔ πρέπει να συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα.

13:47 -Δεν υπογράφει. Αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει λύση σήμερα, η ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας τα ξημερώματα στους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι δεν θα βάλει την υπογραφή του σε κοινό κείμενο δεσμεύσεων, όπως ζήτησε την Τρίτη  το Eurogroup. Επιπλέον, από τη ΝΔ υποστηρίζουν ότι «η κωλυσιεργία στον σχηματισμό κυβέρνησης οφείλεται σε εσωτερικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ».
 
13:42 –Μετά τους Μερκοζί… οι Παπασκόνι! Πρόκειται για σκίτσο που αναπαράγεται με ταχύτητα φωτός στον ευρωπαϊκό Τύπο. Οι «Μερκοζί» δεν είναι άλλοι από τους Μέρκελ και Σαρκοζί που με τις αποφάσεις  τους οδήγησαν τους «Παπασκόνι», δηλαδή τον Παπανδρέου και τον Μπερλουσκόνι σε παραίτηση. Το σκίτσο δημοσιεύτηκε αρχικά στη γαλλική Le Monde και ακολούθησαν η ιταλική Corriere della Sera και η ισπανική El Pais.

image

13:38 –Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συνάντηση του πρωθυπουργού, Γ.Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ.Βενιζέλο. Αν και αρχικά αναμενόταν ο Γ.Παπανδρέου να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας περίπου στις 12:00, προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας που να ορίζει το ραντεβού.

13:37 – Αν δεχτείτε κλήση από τον αριθμό 210-3385231-2, μην απαντήσετε! Διαβάστε εδώ γιατί

13:15 – Διαβάστε το προφίλ του φημολογούμενου νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιάννη Κουκιάδη [βλέπε 12:45] Με τίτλο : “Πρωθυπουργός ο Κουκιάδης: Τι κάνεις Γιάννη…κουκιά σπέρνω”, οι λεπτομέρειες στο Insider εδώ

13:07-Τις τελευταίες μέρες, κάθε πρωί πρωθυπουργός ήταν ο Παπαδήμος και κάθε βράδυ κάποιος άλλος. Πότε ο Ρουμελιώτης πότε ο Διαμαντούρος πότε ο Πετσάλνικος πότε ο Κακλαμάνης. Σήμερα η μέρα ξεκίνησε με Σκουρή και συνεχίζει με Κουκιάδη. Προς το μεσημέρι, μπορεί να έχει προταθεί και η Ανίτα Πάνια, ποτέ δεν ξέρεις[Σχόλιο parapolitiki.com]

13:06- Παρέμβαση Προβόπουλου. Τη σημασία άμεσης συγκρότησης μιας «ισχυρής κυβέρνησης συνεργασίας» υπογραμμίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος, προειδοποιώντας ότι μια καθυστέρηση θα πλήξει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της χώρας. «Θεωρώ επιτακτική ανάγκη τον άμεσο σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τη δέσμευση της ίδιας και των κομμάτων που θα τη στηρίξουν στην πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 27ης Οκτωβρίου, καθώς και στα μέτρα που απορρέουν από τη συμφωνία» τονίζει ο κ. Προβόπουλος στους Financial Times. Περισσότερα εδώ.

12:50 – Ξεπέρασε το 7% το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας. Είναι πλέον απαγορευτικό για δανεισμό. Ο Σίλβιο άργησε να εξαγγείλει παραίτηση.

image

12:45 – Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr το τελευταίο πρόσωπο που συζητείται για να αναλάβει την πρωθυπουργία είναι ο καθηγητής Γιάννης Κουκιάδης, πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Το περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου διαρρέει ότι ο Κουκιάδης “έκλεισε”. Εάν επαληθευθούν οι πληροφορίες, με πρωθυπουργό τον Κουκιάδη, τα νήματα της κυβέρνησης θα κινεί ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

12:15 – Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάνοντας τα αρχικά κέρδη που πυροδότησε η είδηση ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές στην Ιταλία. Επικεφαλής των ρευστοποιήσεων έχουν τεθεί οι τράπεζες. Λίγο μετά τις 11:00, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 0,7% στις 976,82 μονάδες, ενώ ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έχανε 1,7%. Την ίδια ώρα, νέο ρεκόρ καταγράφουν τα ιταλικά δεκαετή ομόλογα στο 6,86%.

12:14 – Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Σαρκοζί.  Οι δυο άντρες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και τις εξελίξεις που ακολούθησαν, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Σαρκοζί, εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του για την μεταξύ τους συνεργασία καθώς και για το έργο που επιτέλεσε ο Πρωθυπουργός και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να συνεχιστούν οι προσωπικές επαφές και η στενή συνεργασία τους. Φυσικά δεν υπήρξε αναφορά στα γαλλικά δημοσιεύματα που θέλουν το Νικολά Σαρκοζί να χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό “τρελό και καταθληπτικό”.

image

12:13 – Βενιζέλος: Δημοσιογραφική φούσκα τα περί αντιρρήσεων για τον Παπαδήμο. Την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, προκάλεσαν πληροφορίες και δημοσιεύματα περί αντιρρήσεών του σχετικά με την υποψηφιότητα του Λ. Παπαδήμου για τη θέση του Πρωθυπουργού. «Επειδή παρακολουθώ μία δημοσιογραφική ”φούσκα” των τελευταίων ημερών και ωρών να εξελίσσεται σε προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας και μέγιστη απρέπεια, θέλω να τονίσω τα εξής: Είναι γνωστό ότι, όταν τον Ιούνιο πιεζόμουν να αναλάβω τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών, είχα αντιπροτείνει να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, που αρνήθηκε. Στη θέση του Υπουργού Οικονομικών δεν βρίσκομαι επειδή το επεδίωξα, αλλά ως πράξη εθνικού καθήκοντος» δήλωσε.

11:37- Θετικά κινούνται οι Ευρωπαϊκές αγορές. Οι επενδυτές υποδέχτηκαν θετικά την ανακοίνωση του Ιταλού πρωθυπουργού ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Στις 10:30 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωνε άνοδο 0,6% στις 990,08 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχυόταν κατά 0,2%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατά 1% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,7%.

11:36 – Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρατείνεται η αβεβαιότητα για το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Στις 11:11, ο γενικός δείκτης τιμών υποχωρούσε κατά 1,23% στις 770,02 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 11,29 εκατομμύρια ευρώ. Σε αρνητικό έδαφος κινούνταν και οι περισσότεροι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με τις τράπεζες να υποχωρούν κατά 3%.

11:35 – Εξηγήσεις για την εμπλοκή με το Λουκά Παπαδήμο ζήτησε ο πρόεδρος της Δράσης, Στέφανος Μάνος. «Ο κ. Παπαδήμος οφείλει στον ελληνικό λαό μια σαφή εξήγηση: Τι ζήτησε προκειμένου να αναλάβει την προσφερθείσα πρωθυπουργία και τι του αρνήθηκαν», ανέφερε ο κ. Μάνος προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια.

11:13 – Η αδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων να επιλέξουν τον νέο πρωθυπουργό για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, παρά την πληθώρα των ονομάτων που ‘έπεσαν’ στο τραπέζι, με επικρατέστερο αυτό του κυρίου Λουκά Παπαδήμου φέρνει την Ελλάδα ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ξένου Τύπου. Με τα μάτια, λοιπόν, στραμμένα στις εξελίξεις εν Ελλάδι, οι ξένοι ανταποκριτές σχολιάζουν την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας αλλά και τις κινήσεις των κυβερνόντων. Δείτε τα δημοσιέυματα του ξένου Τύπου ΕΔΩ.

10:56 – Σαν σήμερα το 1989, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συζητά με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Χαρίλαο Φλωράκη, για την περίπτωση σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.

10:25 – «Η χώρα έχει ανάγκη έναν πρωθυπουργό υψηλών πολιτικών προδιαγραφών κι όχι τον κοινό χαμηλό μέσο όρο των κομμάτων, ειδικά εντός των κομμάτων» υποστήριξε, ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στο Mega. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του στις εσωκομματικές διεργασίες που υπονομεύουν την κυβέρνηση συνεργασίας, χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτη, κάθε σκέψη και συζήτηση γύρω από εσωκομματικά ζητήματα σε αυτές τις πολύ κρίσιμες εθνικά περιστάσεις».

10:24 – Για τρομοκρατία της μίας άποψης έκανε λόγο στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ο οποίος είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ του δημοψηφίσματος. Υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα θα ενίσχυε τις θέσεις Παπανδρέου με τη λαϊκή στήριξη, κάτι που πολλοί δεν ήθελαν. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «κάποια παρασιτικά συστήματα ήθελαν την επιστροφή στη δραχμή».
 
«Μετά από την αποδόμηση απ΄ όλα τα πολιτικά κόμματα της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και τα επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου στις παρελάσεις η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε μία σοβαρή αδυναμία να εφαρμόσει την πολιτική της. Στον κίνδυνο κυβερνητικής αμφισβήτησης το δημοψήφισμα ήταν η μόνη δημοκρατική κίνηση που μπορούσαμε να κάνουμε» υποστήριξε ο κ. Καστανίδης, προσθέτοντας ότι τυχόν προκήρυξη εκλογών εκείνη τη στιγμή θα οδηγούσαν σε πλήρη πολιτική αποσταθεροποίηση.
 
10:21 – Ποιος είναι ο Βασίλειος Σκουρής. Ο Βασίλειος Σκουρής είναι πρόεδρος του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στο παρελθόν είχε διατελέσει δύο φορές υπουργός Εσωτερικών στις κυβερνήσεις Γρίβα (1989) και Σημίτη (1996).
 

Όπως αναφέρει το βιογραφικό του, γεννήθηκε το 1948. Έχει πτυχίο νοµικής από το Ελεύθερο Πανεπιστήµιο του Βερολίνου (1970), ήταν διδάκτωρ συνταγµατικού και διοικητικού δικαίου του Πανεπιστηµίου του Αµβούργου (1973), υφηγητής στο Πανεπιστήµιο του Αµβούργου (1972-1977), καθηγητής δηµοσίου δικαίου στο Πανεπιστήµιο του Bielefeld (1978) και καθηγητής δηµοσίου δικαίου στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης (1982).

10:20 – «Οι διαφωνίες στην Ελλάδα καθυστερούν την επιλογή του νέου πρωθυπουργού» γράφουν οι New York Times. Η εφημερίδα τονίζει ότι μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης οι Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαμαράς διαφωνούσαν για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και πως στη διαμάχη αυτή ήρθε να προστεθεί και η άρνηση του προέδρου της ΝΔ να υπογράψει το δεσμευτικό κείμενο που ζητούν οι εταίροι.
 
Στις γραπτές εγγυήσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες αποδίδει το πρακτορείο Bloomberg την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Σύμφωνα με το Bloomberg ο πρόεδρος της ΝΔ αντέδρασε οργισμένα στην απαίτηση των Ευρωπαίων να υπογράψει ότι αποδέχεται τα μέτρα που θα συνοδεύουν το πακέτο των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

10: 13 – Τσίπρας: Αυτονόητο να μην υπογράψει ο Σαμαράς. Έντονη είναι η αντίδραση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρας, στις απαιτήσεις της ευρωζώνης για γραπτές εγγυήσεις από τις ηγεσίες των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στην υπό συγκρότηση νέα ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση. «Η χώρα σύρεται και διασύρεται…Αυτά που ζητούνται από τη χώρα οδηγούν σε εξευτελισμό», δήλωσε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στη ΝΕΤ, υποστηρίζοντας ότι αυτό που «ζητείται από τη χώρα είναι η κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας κάτω από έναν ωμό εκβιασμό».
 
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι αυτονόητο να μην υπογράψει ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο δεν είναι αν θα υπογράψει το έγκλημα αλλά αν θα το διαπράξει».

10:11 – «Η παρέμβαση του επιτρόπου Ρεν ήταν άκαιρη και απρεπής και ουδείς του έδωσε την εξουσιοδότηση να κάνει αυτή την ανακοίνωση» δήλωσε στο ΣΚΑΪ βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, κληθείς να σχολιάσει τη νέα παρέμβαση των Βρυξελλών να ζητήσουν γραπτές δεσμεύσεις από τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά προκειμένου να εκταμιευτεί η 6η δόση.

10:10 – Δύο πιθανά σενάρια εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ, για να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε μετά το κατηγορηματικό «όχι» του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στην αξίωση των Βρυξελλών να δεσμευθεί εγγράφως ότι στηρίζει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και τη νέα δανειακή σύμβαση. Σύμφωνα με το Βήμα, η μία λύση που εξετάζεται είναι αντί για επιστολή προς τους εταίρους οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων που θα στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας να δώσουν γραπτή εντολή στον νέο πρωθυπουργό να εφαρμόσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Μία δεύτερη επιλογή που μελετούν στελέχη της ΝΔ, σύμφωνα με τα Νέα, είναι να στείλει η νέα κυβέρνηση γραπτές διαβεβαιώσεις προς τις Βρυξέλλες. 

10:06 – Τον… άγνωστο Χ για την πρωθυπουργία της χώρας αναζητά ο ελληνικός Τύπος. Το ολονύχτιο θρίλερ για το νέο πρωθυπουργό είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.
 

ΕΘΝΟΣ: Βρείτε λύση! Θρίλερ με την επιλογή πρωθυπουργού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κυβέρνηση με άγνωστο Χ
ΤΑ ΝΕΑ: Tο φάντασμα της Ιταλίας πάνω από έκτη δόση
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δεν υπογράφω. «Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια»
Η ΑΥΓΗ: Εξευτελίζουν την Ελλάδα
H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα κόμματα διστάζουν την υπέρβαση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αύριο συλλαλητήριο με το ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 6 μ.μ. στην ΟμόνοιαΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολονύχτιο θρίλερ για τον νέο πρωθυπουργό
ΑΥΡΙΑΝΗ: Αντώνη, μην υπογράφεις το «συμβόλαιο» των εκβιαστών για το ξεπούλημα της Ελλάδας
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ως εδώ! Ο Σαμαράς «άκουσε» την οργή του λαού
City Press: Ζούγκλα η αγορά εργασίας
Metro: Ζητείται υπενθυνότητα

09:53 – Το ΣΚΑΙ ανέφερε νωρίτερα ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Βασίλης Σκουρής έχει διαψεύσει ότι υπήρξε κάποια προσέγγιση. Μιλώντας στον Ant1πάντως ο Τηλέμαχος Χυτήρης ερωτώμενος για το αν ο κ. Σκουρής θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, απάντησε ότι “έτσι φαίνεται”.

Την ίδια ώρα, το Reuters επικαλούμενο πηγή από το ΠΑΣΟΚ μεταδίδει ότι ο Βασίλης Σκουρής πιθανόν να είναι ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης. Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ο Βασίλης Σκουρής, ο οποίος…είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

«Κατέληξαν χθες το βράδυ», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραμείνει στη θέση του. Κατά την ίδια πηγή, η νέα κυβέρνηση πιθανόν να ανακοινωθεί γύρω στις 12:00 το μεσημέρι.

09:37 – Aς γινει καποιος πρωθυπουργος…. καμια δουλεια δεν ειναι ντροπη!  Σχόλιο στο twitter

09:36 – Σαρκοζί: «Τρελός και καταθλιπτικός ο Παπανδρέου». Σύμφωνα με την Le Figaro, o Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε «τρελό και καταθλιπτικό» τον Γιώργο Παπανδρέου κατά την διάρκεια του G20 στις Κάννες. Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί έγιναν κατά την διάρκεια συνάντησης του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

image
 
Τα σχόλια καταγράφηκαν στα μικρόφωνο χωρίς να το γνωρίζει ο Σαρκοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόταν στην απόφαση Παπανδρέου να καταφύγει σε δημοψήφισμα για την δανειακή σύμβαση

09:00 – Θα καταρρεύσει όλη η ΕΕ κι εμείς θα συζητάμε υποψήφιους πρωθυπουργούς. Δε θα υπάρχει άνθρωπος να του πάμε υπογεγραμμένη τη Σύμβαση. Σχόλιο στο twitter

08:55 – Νέο όνομα στο τραπέζι. Τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους  Παπανδρέου και Σαμαρά να έχουν καταλήξει στο όνομα του κ. Βασίλη Σκουρή. Πρόκειται για τον πρόεδρο του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, Παπανδρέου και Σαμαράς φέρονταν να συμφωνούν στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου, υπήρξε όμως εμπλοκή μετά την άρνηση Βενιζέλου να τον αποδεχθεί για το αξίωμα του πρωθυπουργού, αλλά και την άρνηση Σαμαρά να παράσχει γραπτές εγγυήσεις, όπως απαίτησε ο Όλι Ρεν, για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

image

07:30 – Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ μετά τις πληροφορίες που ήθελαν υποψήφιους πρωθυπουργούς τον Φίλιππο Πετσάλνικο – ο οποίος το διέψευσε – και του Απόστολου Κακλαμάνη στον οποίο συμφώνησε και ο Αντώνης Σαμαράς, νέα σενάρια κάνουν λόγο και για τρίτο πρόσωπο μη πολιτικό. Ο Απόστολος Κακλαμάνης νωρίτερα, σε ερώτηση για το εάν θα είναι αυτός η εναλλακτική λύση σε περίπτωση ναυαγίου στη συμφωνία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στο όνομα του νέου πρωθυπουργού, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε δηκτικά ότι δεν τον σκέφτονται στο κέντρο. «Εγώ, όπως πολύ καλά ξέρετε, είμαι απέναντι στα συμφέροντα» σημείωσε.

3:00- Reuters: Σε σκόπελο η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λ. Παπαδήμο-  Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώνυμη κυβερνητική πηγή μεταδίδει ότι «το σχέδιο ανάληψης της ελληνικής πρωθυπουργίας από τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμο, δείχνει να βρίσκει σε σκόπελο, αντιμετωπίζοντας αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από το κυβερνών κόμμα» . Στο δημοσίευμα του Reuters παρατίθενται τα ονόματα του Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου και του Απόστολου Κακλαμάνη, ως επικρατέστερα αυτή τη στιγμή, ενώ επικαλούμενο τα ελληνικά τηλεοπτικά Μέσα, αναφέρει ότι και οι δύο διέψευσαν το ενδεχόμενο ανάληψης του πρωθυπουργικού θώκου.

1:55- Ο πρωθυπουργός θα είναι…εύελπις! Συγκλίνουσες πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν πως τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούσαν στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου, στη συνέχεια προέκυψε νέα δυστοκία και ονόματα πολιτικών προσώπων φέρεται να έπεσαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, μεταξύ των οποίων και εκείνα του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου και του Απόστολου Κακαλαμάνη. Ο κ. Πετσάλνικος, ωστόσο, όταν ρωτήθηκε σχετικά βγαίνοντας από τη Βουλή, διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Αργά τη νύχτα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος από τα γραφεία του κόμματος του ανέφερε ότι επετεύχθη συμφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «θα είναι εύελπις!». Υπεύθυνος της εμπλοκής στη υποψηφιότητα Παπαδήμου φέρεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος.

1:34- Στον Πρόεδρο της δημοκρατίας στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός όπου θα υποβάλει την παραίτηση του. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με την συμμετοχή όσων επιθυμούν και εν συνεχεία θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

1:00 –Διεργασίες στις οποίες καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η άρνηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να αποδεχθεί τη λύση Παπαδήμου και οι οποίες φαίνεται να οδηγούν τώρα σε ανάδειξη πολιτικού προσώπου. Κατά μία εκδοχή, εξετάστηκε η υποψηφιότητα του προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν διαφωνεί για Απόστολο Κακλαμάνη.

00:45- Έληξε η σύσκεψη Παπανδρέου – Πετσάλνικου- Βενιζέλου. Ισχυρές ενδείξεις ότι “πάγωσε” η υποψηφιότητα Παπαδήμου. Ακούγεται έντονα το όνομα του Απόστολου Κακλαμάνη για μεταβατικός πρωθυπουργός. Δεν διαφωνεί ο Α. Σαμάρας. Και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, υποψήφιος.

00:22- Aυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή μεταξύ των Παπανδρέου-Βενιζέλου-Πετσάλνικου. Την τελευταία ώρα  έντονη είναι η φημολογία ότι το όνομα του Λ. Παπαδήμου  έχει «παγώσει» και συζητούνται και άλλα ονόματα κυρίως παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ! Στο τραπέζι φέρεται να έπεσε το όνομα του Απόστολου Κακλαμάνη.

00:10- «Ο λευκός καπνός θα βγει από το Μαξίμου», τόνισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, σχετικά με τα ονόματα που θα συγκροτούν τη νέα κυβέρνηση. «Αυτό το ζήτημα πρέπει να τελειώσει», υπογράμμισε. Ωστόσο, ο κ. Μιχελάκης, μιλώντας στη τηλεόραση του Alpha, δεν θέλησε να κάνει περισσότερες δηλώσεις τονίζοντας πως τις επίσημες δηλώσεις θα τις κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου

23:50- Eξακολουθούν να υπάρχουν αντιρρήσεις από τον Λουκά Παπαδήμο, σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, της οποίας θα ηγείται. O πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επιθυμεί ισχυρή κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα, κάτι που βρίσκει αντίθετη την Νέα Δημοκρατία. Η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να στελεχωθεί από πολιτικά πρόσωπα, με εξαίρεση τον νέο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ισχυρίζονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

22:18 – Συνάντηση με τους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά ζητά ο Γ. Καρατζαφέρης, προκειμένου να βρεθεί άμεσα η κατάλληλη σύνθεση της κυβέρνησης και το όνομα του νέου πρωθυπουργού. «Όσο το ψάχνουνε, τόσο χάνεται πολύτιμος χρόνος, τόσο μας κοροϊδεύει η Ευρώπη, τόσο ανασφαλής αισθάνεται ο Έλληνας. Αυτά θέλουν ξεκάθαρες κουβέντες. Αν περιμένουν ο καθένας τι θα πουν οι ογδόντα τόσοι βουλευτές του Σαμαρά και οι εκατόν πενήντα τόσοι του Παπανδρέου, δεν πρόκειται να ξημερώσει. Εάν έχουν όρεξη να δώσουμε λύση. Διαφορετικά το πράγμα χαλάει», δήλωσε.
 
Σχολιάζοντας τις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται μέχρι τώρα – 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας – ανέφερε: «Εργώδης τοκετός, παλίνδρομος η κύηση, σε κίνδυνο το έμβρυο».

21:47 – «Ο πρόεδρος της ΝΔ θα σταθμίσει τη στάση του» μετά την απαίτηση Ρεν για γραπτή δέσμευση σχετικά με τη συμφωνία των Βρυξελλών, δήλωσε στο Mega ο Νίκος Δένδιας.

21:21 – Λάθος των Ευρωπαίων ηγετών χαρακτήρισε και πάλι την ένταξη της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσηςο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Ο γάλλος ηγέτης επεσήμανε ακόμα ότι η Ιταλία θα πρέπει να υιοθετήσει τη συνταγή της «σκληρής λιτότητας» για να ξεπεράσει την κρίση και να «απαντήσει» στην αύξηση του κόστους δανεισμού από τις αγορές.

20:23 – «Ζήτησα να μιλήσω στο τηλέφωνο με τον κ. Σαμαρά και δεν μπόρεσα. Τι να συμμετάσχω σε μία κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα μπορώ να μιλώ στον έναν και δεν θα μπορώ να μιλώ στον άλλο;», δήλωσε στο «Βήμα» ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

20:19 – Το ότι η ΕΕ έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για τη χώρα εξαιτίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει ότι μπορεί να προσβάλλει την εθνική μας αξιοπρέπεια, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, σχολιάζοντας την επιμονή του Ευρωπαίου επιτρόπου (βλ. 19:20) για γραπτή δέσμευση όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

20:07 – «Δεν συμφέρει» μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς θα επιβαρύνει επιπλέον τους πιστωτές της χώρας, τους οποίους θα αναγκάσει να δεχθούν «ευρύτερες» διαγραφές ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε επιστολή του προς τον εκπρόσωπο για θέματα προϋπολογισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κάρστεν Σνάιντερ.
 
Σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, το πρόσθετο κόστος συνεπάγεται στήριξη με δισ. ευρώ διαφόρων τραπεζών-με κονδύλια, δηλαδή, που δεν έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό της γερμανικής κυβέρνησης. Την επιστολή Σόιμπλε προς τον Σνάιντερ αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα Leipsiger Volkszeitung.

19:49 – «Ο τόπος έχει ανάγκη κυβερνήσεις και όχι αντιπολίτευση και μπάχαλο. Οι ώρες είναι κρίσιμες για τη χώρα και πρέπει όλοι να το αντιληφθούν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Ερωτώμενος σχετικά με τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στο γραφείο του στη Βουλή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος Πέτρο Ευθυμίου και Χρήστο Πρωτόπαπα, ο κ. Κακλαμάνης απέφυγε να πει ο,τιδήποτε για το περιεχόμενο των επαφών του, όπως και για τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Δηκτική, ωστόσο, ήταν η απάντηση του όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια και τις φήμες που κυκλοφορούν από το πρωί ότι μπορεί να είναι η εναλλακτική λύση σε περίπτωση που υπάρχει ναυάγιο στη συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. «Τι είμαι εγώ; Εξωφυλαρούχα;», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν με σκέφτονται στο κέντρο. Εγώ, όπως πολύ καλά ξέρετε, είμαι απέναντι στα συμφέροντα».

19:20 – Σχολιάζοντας τη δήλωση Σαμαρά περί προφορικής και όχι γραπτής δέσμευσης για τη συμφωνία των Βρυξελλών, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν επανέλαβε: «Αναμένουμε γραπτές δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Μετά τη μονομερή εξαγγελία του δημοψηφίσματος έχει διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνης και αυτήδεν πρόκειται να αποκατασταθεί αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις».

19:17 – Ανοιχτή επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας εξέδωσε η Λέσχη Επιχειρηματικότητας την οποία υπογράφουν οι Αριστείδης Μπελλές (πρόεδρος), Κων/νος Λαμπρινόπουλος (Α’ Αντιπρόεδρος) και Κωνσταντίνος Ευριπίδης (Γενικός Γραμματέας). Στην επιστολή ζητείται η νέα κυβέρνηση να είναι κυβέρνηση ενότητας και μακράς διάρκειας.

18:53 – Τον Εθνικό Κήπο (!), που συνορεύει με τη Βουλή, επισκέφτηκε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Γιώργος Παπανδρέου, για λίγες στιγμές… χαλάρωσης.
image
18:47 – «Εγώ πάω να κοιμηθώ τώρα» απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι γίνεται με τη νέα κυβέρνηση. Οι δημοσιογράφοι επέμειναν και ο αντιπρόεδρος επανέλαβε: «Εγώ πάω να κοιμηθώ γιατί πρέπει να επιβιώσω κιόλας…».
image
18:24 – Όπως μεταδίδει η ΝΕΤ, ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί σε λίγη ώρα με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Ρουμελιώτης θα συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

18:16 – «Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια», τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας εμμέσως στο αίτημα των Βρυξελλών για έγγραφη δέσμευσή του σχετικά με τη συμφωνία. Όπως αναφέρει, έχει εξηγήσει γιατί έχει γίνει αναπόφευκτη η εφαρμογή των αποφάσεων του Οκτωβρίου. «Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέσει σε αμφιβολία», σημειώνει χαρακτηριστικά.
image
18:02 – Εντός της ημέρας πρόκειται να ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού, όπως ανέφεραν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρχει και μια σαφής εικόνα για τη διάρκεια και το ρόλο της κυβέρνησης συνεργασίας και θα αποκρυσταλλωθεί ο τρόπος σύμπραξης των δύο μεγάλων κομμάτων σε αυτή.
 
Η διαπραγμάτευση πάντως για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο, καθώς εντοπίζονται προβλήματα σχετικά με την αξίωση που έχει εγείρει η Ευρωζώνη για την έγγραφη δέσμευση του νέου πρωθυπουργού, όσο και των Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, για την εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ΝΔ θεωρεί πως δεν είναι απαραίτητο να βάλει την υπογραφή της και ήδη υπάρχουν διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να απαλειφθεί ο όρος αυτός ή να γίνει αποδεκτός με τη διασταλτική του ερμηνεία, δηλαδή μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσει η ΝΔ στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

17:49 – «Όλα πρέπει να τελειώσουν σήμερα, προέχει η σωτηρία της χώρας, διαφορετικά θα ψάχνουμε τα χρήματα που εξασφαλίσαμε σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται», τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά την -πέραν της μιάμισης ώρας- συνάντηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη.
 
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ιταλία και η Ισπανία είναι σε κίνδυνο επισημαίνοντας ότι περιμένουν να γίνουν εκλογές στην Ισπανία, να σχηματιστεί κυβέρνηση και μετά να επιτεθούν.
 
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει για όλα αυτά «πεντακόσιες φορές» και πολύ ξεκάθαρα και πρόσθεσε ότι ίσως ποτέ άλλοτε υπουργός Οικονομικών δεν έχει μιλήσει τόσο καθαρά.
 
Ερωτηθείς για τη ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι στο μέτρο που ο κ. Σαμαράς κάνει στροφή για την σωτηρία της χώρας, καταλαβαίνω ότι πρέπει να την δικαιολογήσει, αλλά πράττει άριστα και είμαι μαζί του και όχι με όσους αντιδρούν.

17:42 – Συνεδρίασε η ΚΟ του ΛΑΟΣ υπό την προεδρία του Γιώργου Καρατζαφέρη, για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.  Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καρατζαφέρης ενημέρωσε τους βουλευτές για τις εξελίξεις, επισήμανε την έντονη ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη λήψη απόφασης, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού επιτείνει το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που υπάρχει στις αγορές απέναντι στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να παραμένει εκτεθειμένη σε απρόβλεπτους κινδύνους.

17:39 – Με σημαντική άνοδο 2,44% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν αναμονή της ανακοίνωσης του ονόματος του νέου πρωθυπουργού και της σύνθεσης του νέου κυβερνητικού σχήματος. «Το βασικό είναι ότι ολοκληρώνεται ο σχηματισμός της μεταβατικής κυβέρνησης. Υπάρχουν προσδοκίες ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα αναλάβει», σχολίασε στο Reuters η Νατάσα Ρουμαντζή, επικεφαλής ανάλυσης στην Πειραιώς Χρηματιστηριακή. H αγορά, πρόσθεσε, «βλέπει ότι με μια τέτοια μεταβατική κυβέρνηση με πρωθυπουργό κάποιον αποδεκτό από το εξωτερικό αυξάνονται οι πιθανότητες μιας θετικής έκβασης των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου».

17:37 – Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις που αφορούν το Λουκά Παπαδήμο για τη θέση του πρωθυπουργού, δήλωσε στο Reuters πηγή του κυβερνώντος κόμματος.
image
16:58 – Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη μετά τις 16:00 το απόγευμα τα σχέδια παραίτησης, που ζήτησε νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου στη διάκριεα του υπουργικού συμβουλίου, ήταν στα γραφεία των υπουργών, ορισμένοι μάλιστα τις είχαν υπογράψει και τις είχαν στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου.

16:37 – Με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη συναντάται ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Νωρίτερα με τον κ. Κακλαμάνη είχε συναντηθεί και ο πρωθυπουργός, συνάντηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε στο πλαίσιο των επαφών του κ. Παπανδρέου με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ενόψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης συνεργασίας.

16:23 – Υψηλά κέρδη σημειώνει την Τρίτη το Χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να ξεχωρίζουν, εν αναμονή της ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης. Στις 16:00, ο γενικός δείκτης ενισχυόταν κατά 2,28% στις 778,37 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 46,3 εκατ. ευρώ. Το υψηλό της συνεδρίασης είναι οι 781 μονάδες.

16:21 – Διχασμένη εμφανίζεται η ΚΟ της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ενώ φαίνεται ότι καταγράφονται διαφορετικές τάσεις και στο στενό επιτελείο του Αντ. Σαμαρά για το εάν η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να συμμετάσχει ή όχι με πολιτικά πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα που κυοφορείται. Αυτός ο διχασμός επιτείνει και την καθυστέρηση για να υπάρξει αποτέλεσμα, αφού η ηγεσία του κόμματος δεν έχει αποφασίσει τι πρέπει τελικά να πράξει, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει υποχώρηση από την πρωϊνή επιλογή να δεχθούν τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων και από τη Ν.Δ. στο κυβερνητικό σχήμα.

16:04 – Σε συλλαλητήριο κατά των εξελίξεων την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 6μ.μ. στην Ομόνοια καλεί τον κόσμο το ΠΑΜΕ.

15:56 – Για συμφωνία στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου στη θέση πρωθυπουργού, κάνουν λόγο πληροφορίες του Σκάι. Για την εξέλιξη αυτή φέρεται να έχει ενημερωθεί ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

15:47 – Επιστολή με πέντε υπογραφές αναμένει το Eurogroup για να εκταμιεύσει την έκτη δόση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τις επόμενες ώρες κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για να προχωρήσουν στην εκταμίευση της έκτης δόσης.

15:40: – Να ανακοινωθεί εντός της ημέρας ο νέος πρωθυπουργός και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ζητά η Δημοκρατική Συμμαχία, τονίζοντας ότι μετά την ανακούφιση που ένιωσε ο ελληνικός λαός από την αρχική απόφαση των αρχηγών των δύο κομμάτων, ακολουθεί μια καθυστέρηση, που μόνο απογοήτευση και οργή προκαλεί. «Σήμερα, τώρα, πρέπει να πιστέψουμε στην εθνική Συνεννόηση και να δουλέψουμε όλοι συντονισμένα. Τα περιθώρια μικροκομματικών ελιγμών έχουν προ πολλού εξαντληθεί», καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

15:32 – Να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση και να προσεγγίσουν την Αριστερά, κάλεσε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενόψει και της συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ταυτόχρονα κάλεσε τον Φώτη Κουβέλη «να αφήσει το φλερτ με τις μνημονιακές δυνάμεις» και να ενταχθεί σε ένα πλατύ μέτωπο που θα ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση. Σε μία ασυνήθιστη και οξύτατη επίθεση κατά των δυνάμεων που στηρίζουν τη σημερινή πολιτική και κατά της «διαπλοκής», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί κάθε άλλο παρά υπηρεσιακή θα είναι και θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

15:07 – Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε απαραίτητη την «πολιτική σαφήνεια» στην Ελλάδα πριν από την αποδέσμευση της πρόσθετης οικονομικής βοήθειας, καθώς συνεχίζονται οι διεργασίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. «Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε, από την άποψη του ΔΝΤ και των κριτηρίων του, είναι η πολιτική σαφήνεια. Αυτή είναι μια προϋπόθεση για να προχωρήσει κάθε διαπραγμάτευση και κάθε αποδέσμευση δόσης», δήλωσε η Λαγκάρντ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την επίσκεψή της στη Μόσχα.
 
15:00 –  Σύντομα θα υπάρξει λύση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού ανέφερε στο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο κ. Παπανδρέου δεν ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών, αλλά να είναι στη διάθεσή του όποια στιγμή τις χρειαστεί ο κ. Παπανδρέου.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέλυσε την παγκόσμια και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπως το ρόλο των αγορών οι οποίες, κατά κανόνα, λειτουργούν ανεξάρτητα και αυτόνομα από το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία. Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη σταθερότητας και υπευθυνότητας και θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας την έξοδο της χώρας από την κρίση. Τόνισε επίσης πως όλο και μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος συνειδητοποιεί τη σημασία των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μόλις υπάρξει συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο θα μετάσχουν όσοι επιθυμούν. Εκεί ο πρωθυπουργός θα υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησης και θα ανακοινώσει το νέο πρόσωπο. Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς θα ανακοινώσει τη συμφωνία του στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. Στη συνέχεια ο νέος πρωθυπουργός θα κινήσει τις διαδικασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, ορκωμοσίας και θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
 
14:33 – ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο διήρκησε μόλις 20 λεπτά. Να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου.