Διευκρινίσεις για την πληρωμή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων παρέσχε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ΔΕΗ δεν δίνει εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης για όσους υπέβαλαν είτε ηλεκτρονικά στην ΓΓΠΣ, είτε στην οικεία ΔΟΥ αίτημα εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης της οφειλής τους από το Εδικό Τέλος. Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η εταιρεία έχει εκδόσει 20.000 εντολές διακοπής ρεύματος – εκτελεστέες από τη Δευτέρα. Η ομοσπονδία έκανε έκκληση στους τεχνικούς της ΔΕΗ να αγνοήσουν τις εντολές της διοίκησης και να μην προχωρήσουν σε διακοπή ρεύματος προς καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων. Κινητοποιήσεις πραγματοποιεί από το πρωί το ΠΑΜΕ.

Ads

 

Διευκρινήσεις ΥΠΟΙΚ

Διευκρινίσεις για την πληρωμή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων παρέσχε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τις αναφορές στον Τύπο. Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται πως ο ρυθμός εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ που συμπεριλαμβάνουν το Ειδικό Τέλος είναι ίδιος με τον συνήθη ρυθμό εξόφλησης των λογαριασμών πριν την επιβολή του τέλους (85%).

Ads

Ακόμη, σημειώνεται πως η ΔΕΗ δεν δίνει εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης για όσους υπέβαλαν είτε ηλεκτρονικά στην ΓΓΠΣ, είτε στην οικεία ΔΟΥ αίτημα εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης της οφειλής τους από το Εδικό Τέλος. Τέλος, αναφέρεται πως πιθανότητα να έχει δοθεί εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης υπάρχει μόνον αν κάποιος υπόχρεος δεν έχει υποβάλει αίτηση εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης και επιπλέον έχει σωρευτικές οφειλές προς την ΔΕΗ από παλαιότερους λογαριασμούς.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου διαβεβαίωσε «δεν θα κοπεί το ρεύμα σε νοικοκυριά που αντικειμενικά δεν έχουν να πληρώσουν το φόρο μέσω της ΔΕΗ». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν θα επιτρέψουμε να κρυφτούν μεγαλοφειλέτες πίσω από τη δυστυχία».
 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί για τους οποίους έχει παρέλθει και η προθεσμία των 80 ημερών ανέρχονται σε 250.000. Από αυτούς το σύστημα «ΕΡΜΗΣ» της ΔΕΗ έχει στείλει 50.000 εντολές διακοπής στη γενική διεύθυνση Εμπορίας. Οι 20.000 έχουν πάει ήδη στη γενική διεύθυνση Διανομής και βρίσκονται στην τελική ευθεία πριν από την αποστολή τους στους τεχνικούς και τους ιδιώτες εργολάβους της ΔΕΗ, οι οποίοι θα προχωρήσουν στη διακοπή της παροχής στις κατοικίες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία από τη ΓΕΝΟΠ:
 

  • Από το σύνολο των 7.500.000 λογαριασμών της ΔΕΗ που εκδίδονται κάθε δίμηνο, τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) περιλαμβάνουν οι περίπου 6.300.000.
  • Μέχρι σήμερα, από τις 10 Οκτωβρίου που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με ΕΕΤΗΔΕ, έχουν εκδοθεί 9.500.000 λογαριασμοί και το συνολικό ύψος των τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) φθάνει στο 1.950.000.000 ευρώ.
  • Από τους 9.500.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί οι 5.500.000 με συνολικό ύψος τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) 1.100.000.000 ευρώ.
  • Από τους υπόλοιπους 4.000.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, οι 1.500.000 (με ύψος ΕΕΤΗΔΕ 350.000.000) έχουν λήξει και για 250.000 λογαριασμούς έχει παρέλθει και η προθεσμία των 80 ημερών για τη διακοπή ρεύματος.

Σε ανυπακοή καλεί η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ
 
Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ καλεί τους τεχνικούς της ΔΕΗ που θα λάβουν τις σχετικές εντολές να τις αγνοήσουν και να εμποδίσουν και τους εργολάβους που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ να προχωρήσουν σε διακοπές.
 
«Το συνδικάτο σας, σας καλεί να αγνοήσετε αυτές τις εντολές», αναφέρει συγκεκριμένα η ΓΕΝΟΠ. «Έχουμε τα στοιχεία, τις διευθύνσεις, τις συνοικίες και το ύψος του λογαριασμού για κάθε σπίτι και κάθε μαγαζάκι. Έχουμε στα χέρια μας το ιστορικό των διακανονισμών. Ένα άλλο στοιχείο είναι οι κάρτες ανεργίας. Απ’ όλα αυτά μπορούμε να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα που θα μας δείξουν που θα θέσουμε προτεραιότητα και που όχι».
 
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού της κοινωνίας και επικαλείται μεταξύ άλλων δηλώσεις του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, Γκύντερ Έτινγκερ, ότι δεν είναι σύννομη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η διακοπή του ρεύματος επειδή δεν πληρώνονται φόροι.

image

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΔΕΗ δεν πρόκειται να εκτελέσουν τις εντολές διακοπής ρεύματος για όσους δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, διεμήνυσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος. «Υπάρχουν 20 χιλιάδες εντολές διακοπής ρεύματος κι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τις εκτελέσουμε», ξεκαθάρισε μιλώντας στο ρ/σ Radio 9 ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. «Ας μας απολύσουν, απάνθρωποι και δολοφόνοι δε θα γίνουμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά και τόνισε πως οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης είναι έτοιμοι ακόμα και για μάχες σώμα με σώμα αν χρειαστεί, προκειμένου να μην γίνουν οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση όσων δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι.

Με κινητοποιήσεις απαντά και το ΠΑΜΕ

Με κινητοποιήσεις απαντά στις εντολές διακοπής ρεύματος και το ΠΑΜΕ, από σήμερα το πρωί καλώντας σε συγκεντρώσεις σε επτά σημεία γραφείων της ΔΕΗ και συγκεκριμένα: στην Αθήνα Αγησιλάου 56-58, στον Πειραιά Αγ. Ελευθερίου 114 Καμίνια, στη Ν. Σμύρνη Αμφιθέας 84, Καποδιστρίου και Ρούμελης 1 Αλσούπολη Ν. Ιωνία, Δάσος Χαϊδαρίου Θερμοπυλών 7, Κορωπί Β. Κωνσταντίνου 33 και Ελευσίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 108 Ελευσίνα.

Αποκλεισμός των γραφείων της ΔΕΗ στο Ηράκλειο
 
Σε αποκλεισμό των γραφείων της ΔΕΗ, στην περιοχή Τσαλικάκι στο Ηράκλειο, προχώρησαν το πρωί πολίτες, που διαμαρτύρονται για την πρόθεση της εταιρίας να εκδώσει σήμερα τις πρώτες 400 εντολές για διακοπή παροχής ρεύματος, που αφορούν λογαριασμούς με απλήρωτο τέλος ακινήτων. Οι διαμαρτυρόμενοι καλούν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να μην προχωρήσουν στη διακοπή παροχής ρεύματος σε όσους δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, έχουν δώσει στη δημοσιότητα και τον τηλεφωνικό αριθμό 6978393868, στον οποίο μπορεί να καλεί κάποιος που διαπιστώνει ότι του κόβουν το ρεύμα.

image
 
Στη διαμαρτυρία, συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, οι Πολίτες κατά του Χρέους, εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου και άλλοι φορείς της πόλης.
 
Ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, μίλησε για «ομπρέλα» που πρέπει να δημιουργηθεί ώστε να προστατευτούν οι πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, τόνισε ότι το μέτρο της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος είναι καταχρηστικό και επαίσχυντο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης αφορούν σε 70 καταναλωτές οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων μηνών, που περιλαμβάνουν και το «χαράτσι» των ακινήτων. Τέλος, σε γειτονιές του Ηρακλείου υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες περιπολούν για να εμποδίσουν τα συνεργεία να διακόψουν οποιαδήποτε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.