Εργασίες στην αεροπορική βάση του Αράξου στην Αχαΐα που παραπέμπουν σε προετοιμασία για «φιλοξενία» πυρηνικών κεφαλών, κατήγγειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ την περασμένη Παρασκευή, όσο και στην ομιλία του στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη μια μέρα μετά.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, «η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αραξου. Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

Η σχετική συζήτηση, σύμφωνα με τον γραμματέα του ΚΚΕ,  είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, συγκεκριμένα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα και τις καταγγελίες του καθεστώτος Ερντογάν για εμπλοκή σε αυτήν των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ. Επιπλέον, πληροφορίες από αρμόδια επιτελεία στην Αθήνα που επικαλείται ο Δ.Κουτσούμπας, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνδράμει με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και στρατιωτικές συμφωνίες τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, «φιλοξενώντας» π.χ. Αμερικανούς πεζοναύτες από το Ιντσιρλίκ ή πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα.

Ειδικά για τα πυρηνικά που φιλοξενούνται στη βάση του Ιντσιρλίκ, γίνεται εδώ και καιρό συζήτηση στο εξωτερικό για το αν και πού να μεταφέρουν οι Αμερικανοί τις πυρηνικές βόμβες τύπου Β61, που σήμερα διατηρούν στην τουρκική βάση. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο πρ. ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζ. Σταυρίδης, έχει επανειλημμένως δηλώσει τελευταία ότι «θα ήταν σοφό» για το ΝΑΤΟ να σκεφτεί ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση που, ελέω κόντρας με την κυβέρνηση Ερντογάν, εκδιωχθεί από το Ιντσιρλίκ. Οτι μια άμεση εναλλακτική βάση για τους περίπου 2.500 Αμερικανούς στρατιωτικούς θα ήταν η χώρα μας, «η οποία σίγουρα έχει εξαίρετες υποδομές, τόσο στην Κρήτη όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Ads

Σύμφωνα με την καταγγελία του Δ.Κουτσούμπα, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, Αμερικανοί αξιωματούχοι φρόντισαν να επιθεωρήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναζητώντας «διεύρυνση» συνεργασίας και σε άλλα αντικείμενα, πέραν των όσων «φιλοξενούνται» στη βάση στη Σούδα.

Σύμφωνα με μια σειρά πηγές, που επικαλείται το ΚΚΕ, η βάση του Αραξου εντάσσεται σταθερά στα επικίνδυνα πυρηνικά σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ: «Φιλοξενούσε», περιοδικά, πυρηνικά επί δεκαετίες, από το 1962 μέχρι και τουλάχιστον το 2001, οπότε πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ απομακρύνθηκαν με μυστική επιχείρηση προς την Ιταλία και εν συνεχεία προς άγνωστη κατεύθυνση. Επίσης τα ΝΑΤΟικά επιχειρησιακά σχέδια προβλέπουν σε «περίοδο κρίσεως» μεταστάθμευση αεροσκαφών άλλων χωρών στον Αραξο για να «φορτώσουν» από εκεί τέτοιες βόμβες. Αλλωστε, η βάση έχει πάρει μέρος και σε ανάλογες ΝΑΤΟικές ασκήσεις, τύπου «εκπαίδευση στη σχεδίαση επί πυρηνικών αποστολών», όπου λέγεται ότι δοκιμάστηκαν τα συστήματα των υπόγειων πυρηνικών αποθηκών της βάσης, που σύμφωνα με τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό πρέπει να είναι πάντα λειτουργική και «ετοιμοπόλεμη» για υποστήριξη. Σε τέτοιες ασκήσεις ελέγχονται εξονυχιστικά και τα δίκτυα επικοινωνίας, που συνδέουν τις – πάντα σε ετοιμότητα – αποθήκες του Αραξου με το κεντρικό στρατηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.