Υπέρ της επιβολής φόρου ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα για τα ακίνητα με συντελεστή 3,5% επί την τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, τάσσεται σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το επιχείρημα είναι ότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο από τους φόρους στα ακίνητα είναι χαμηλά, συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
 

Ads

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους», εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, εκατομμύρια Έλληνες που μένουν στο δικό τους σπίτι θα φορολογηθούν με συντελεστές από 10% έως 45% για ανύπαρκτα ουσιαστικά εισοδήματα.
 
Στην τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για την οικονομία στη ζώνη του ευρώ έχει περιληφθεί επιστημονική ανάλυση για τη σύγκριση των επιπέδων φορολογίας μεταξύ των διαφορετικών χωρών της ευρωζώνης από την οποία προκύπτουν τα εξής:
 

  • Το συνολικό επίπεδο φορολογίας στην Ελλάδα ήταν το 2011 32,5% του ΑΕΠ έναντι 39,5% που είναι ο μέσος όρος στις 17 χώρες της Ευρωζώνης.
  • Το συνολικό επίπεδο φορολογίας στην Ελλάδα έχει ανέβει σε σχέση με το 2009, αλλά παραμένει ακόμη χαμηλότερο του προ κρίσης επιπέδου, δηλαδή σε σχέση με το 2008 και νωρίτερα.
  • Διαπιστώνονται αδυναμίες στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στην φορολογική διοίκηση.

 
Για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, η Κομισιόν «βλέπει» περιθώρια για αναπροσαρμογές σε φόρους. Για παράδειγμα, προτείνει:

  • Την αύξηση των φόρων κατανάλωσης και άλλων έμμεσων φόρων.
  • Την επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος στην ιδιοκατοίκηση.
  • Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στην φορολογία εισοδήματος.
  • Τη βελτίωση της συλλογής του ΦΠΑ.
  • Τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.
  • Την αύξηση των φόρων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας (από την έκθεση προκύπτει ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη ο φόρος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που επιβλήθηκε στα τέλη του 2011).

 
Η Κομισιόν σημειώνει ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι ήδη υψηλοί στον φόρο εισοδήματος, στον ΦΠΑ και στον φόρο επί των επιχειρηματικών κερδών και κατά συνέπεια η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα ήταν προτιμότερο να έρθει από τη βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού.
 
Αντιδράσεις
 
Σύμφωνα με το «Έθνος», στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου θεωρούν ότι ο φόρος ιδιοκατοίκησης θα δώσει τη χαριστική βολή στην οικοδομή και θα αφήσει στην ανεργία για πολλά χρόνια δεκάδες χιλιάδες τεχνίτες που ζουν από την οικοδομή. Η ανεργία θα παραμείνει στα ύψη στην περίπτωση που εφαρμοστεί ο φόρος ιδιοκατοίκησης, αφού η αγορά υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να απορροφήσει ένα ακόμη χαράτσι στα ακίνητα.
 
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς χαρακτήρισε το νέο φόρο ως μια «πληρωμή ενοικίου στο κράτος για το ίδιο μας το σπίτι». Ωστόσο, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να αρνηθούμε ένα φόρο ο οποίος θα εκλογικεύει τη φορολογία των ακινήτων, εφόσον οι παλαιότεροι φόροι μπουν στη λίστα προς κατάργηση, όταν στη θέση τους έρθει ένας καινούργιος. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι τα όρια της φοροδοτικής ικανότητας των ιδιοκτητών ακινήτων έχει εξαντληθεί εξαιτίας των εξαντλητικών φόρων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια».
 
Ο κ. Παραδιάς υποστήριξε ότι ο νέος φόρος πρέπει να υλοποιηθεί, έχοντας ως βάση τις τρέχουσες δυνατότητες των ιδιοκτητών ακινήτων και όχι με βάση τις απαιτήσεις του κράτους για έσοδα.
 
Προσέθεσε ότι σήμερα η φορολογία επιβάλλεται σε εικονικά εισοδήματα τα οποία υπολογίζονται με βάση τα ενοίκια που δεν εισπράττονται, από σπίτια που δεν νοικιάζονται ή με τις αντικειμενικές αξίες που διαμορφώνονται υψηλότερα από αυτές που πληρώνει η αγορά.
 
Αλλά και ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών, Γιάννης Ρεβύθης, τόνισε ότι ο προτεινόμενος φόρος ιδιοκατοίκησης, αν εφαρμοστεί σωστά και συμπεριλάβει την πραγματική αξία του ακινήτου, το εισόδημα του ιδιοκτήτη ή τα οφέλη που αποκομίζει ο κάτοχος, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα… Επισήμανε όμως ότι οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς και τα άλλα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στο ακίνητο πρέπει να καταργηθούν.

Ads