Σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διατεθειμένος να προτείνει ένα τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Ads

 
Όπως αναφέρεται στη Deutsche Welle, στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζονται δύο ενδεχόμενα: Ή ένα περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ή ένα «περιορισμένης έκτασης συμπληρωματικό πρόγραμμα», με το οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει πόρους από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, που επικαλείται το Spiegel, το νέο δανειοδοτικό πακέτο προς την  Ελλάδα εκτιμάται σε 10 έως 20 δις ευρώ. Στο δημοσίευμα της Deutsche Welle σχετικά με την αποκάλυψη του Spiegel αναφέρεται πως το νέο δανειακό πρόγραμμα θα συνδέεται με τον όρο, η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι μέχρι τώρα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
 
Για το πρώτο ενδεχόμενο, δηλαδή ένα επιπλέον «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός. «Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα», δήλωσε και παρέπεμψε σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει απορρίψει επανειλημμένα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 
Υπενθυμίζεται πως ο Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftwoche» ανέφερε πως σε περίπτωση που με την ολοκλήρωσή του ελληνικού προγράμματος διαπιστωθεί ότι χρειάζεται περαιτέρω χρηματοδότηση, τότε θα δοθεί, αλλά θα πρόκειται μικρότερο δανειοδοτικό πακέτο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται και η Deutsche Welle αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της Ελλάδας. Δηλαδή ένα συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας από τον ESM, (το οποίο δεν θα ονομασθεί τρίτο πακέτο) με όρους «που δεν θα προκαλούσαν εντάσεις», ενώ δεν γίνεται καμία συζήτηση για ενδεχόμενο «κούρεμα» ή ελάφρυνση του χρέους πριν από την δημοσιοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat.