Σύνδεση των εννέα μελών του DHKP-C που συνελήφθησαν σήμερα, μετά από μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Αθήνα, με την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, βλέπει η Τουρκία. Στο μεταξύ, αύριο οι «εννέα» θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη. 

Ads

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδοντας την είδηση της σύλληψης των μελών του  DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) αναφέρουν, επικαλούμενα τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, πως οι συλληφθέντες σχεδίαζαν χτύπημα εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛΑΣ, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο, ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Εξάλλου οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ., ενημέρωσε ότι για τα εννέα άτομα που προσήχθησαν σήμερα το πρωί στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σχηματίζεται σχετική δικογραφία.

Ads

Επίσης, σε βάρος ενός εκ των ατόμων εκκρεμεί ενεργό εθνικό ένταλμα σύλληψης για υπόθεση, που είχε διαδραματιστεί τον Ιούλιο του 2013, στις Οινούσσες Χίου και μεταξύ των αντικειμένων που έχουν κατασχεθεί μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο των ερευνών, περιλαμβάνεται και πιστόλι CZ .

Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής

Η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής πραγματοποιήθηκε σε τρία σπίτια στην Καλλιθέα και τον Νέο Κόσμο. Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη εννέα ατόμων, τρεις σε κάθε σπίτι. Πρόκειται για 8 άνδρες και 1 γυναίκα, τουρκικής καταγωγής. 

Στα τρία διαμερίσματα που έγιναν το πρωί οι συλλήψεις των παραπάνω, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΑΣ: μεγάλος αριθμός τεχνολογικού και ψηφιακού υλικού, εκρηκτικά καθώς και υλικά για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πιστόλι CZ.

Τα άτομα που προσήχθησαν δεν σχετίζονται με τζιχαντιστές, αλλά με υποθέσεις στην Τουρκία και ειδικότερα με το Eπαναστατικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi), γνωστό ως DHKP-C. Η οργάνωση έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα υλικά για κατασκευή βομβών που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής και ερευνάται για ποιον σκοπό τα είχαν στην κατοχή τους. Ταυτόχρονα, εξετάζονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα usb και τα κινητά τηλέφωνα των προσαχθέντων, από τα οποία πιθανόν να προκύψουν στοιχεία για τη δράση τους και τις επαφές τους.

Ειδικά για τα τελευταία ευρήματα, οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι είναι πάρα πολλά τα ψηφιακά στοιχεία και πρέπει να ερευνηθούν με μεγάλη προσοχή, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο. Σε ότι αφορά τα υλικά για βόμβες, πρόκειται για πυροκροτητές, μπαταρίες, ρολόγια δυναμίτη και άλλες ύλες, μέσα σε βάζα, που χρησιμοποιούνται κυρίως για κατασκευή απλών εκρηκτικών μηχανισμών.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανώτατος αξιωματικός, οι Τούρκοι είχαν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία χειρίστηκε με απόλυτη μυστικότητα την έρευνα, και μετά τη συλλογή στοιχείων προχώρησε στη σημερινή επιχείρηση.

Η υπόθεση των Οινουσών 

Σε βάρος του ενός εκ των συλληφθέντων εκκρεμούσε ενεργό εθνικό ένταλμα σύλληψης για υπόθεση, που είχε διαδραματιστεί τον Ιούλιο του 2013, στις Οινούσσες Χίου. 

Τότε, κατά τη διάρκεια περιπολίας του Λιμενικού, είχε εντοπιστεί, μεταξύ Χίου και Οινουσών, ένα φουσκωτό σκάφος μέσα στο οποίο βρέθηκαν δύο αντιαρματικοί όλμοι, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, 200 σφαίρες, καθώς και εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Το φουσκωτό οδηγήθηκε στο λιμάνι της Χίου, όπου κατασχέθηκε, ενώ οι επιβαίνοντες, μέλη του DHKP-C, συνελήφθησαν. Όπως έγινε γνωστό, το ταχύπλοο είχε προορισμό την Τουρκία και τον οπλισμό θα τον χρησιμοποιούσαν σε επιθέσεις στη γειτονική χώρα.

Σημειώνεται ότι το 2014 τέσσερις ακόμη Τούρκοι υπήκοοι κουρδικής καταγωγής, επίσης κατηγορούμενοι ως μέλη του DHKP-C, είχαν συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική σε διαμέρισμα με οπλισμό στην οδό Γεναδίου στου Γκύζη.