Ερωτήματα εγείρει η ξαφνική στροφή 180 μοιρών που κάνει ο Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ μέσα σε δύο συνεντεύξεις που έδωσε με διαφορά μόλις λίγων ωρών αναφορικά με τη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας – θεσμών.

Ads

Κι ενώ στη γερμανική Bild κατακεραύνωνε την Ελλάδα λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα πρέπει να αρχίσει να εκδίδει IOUs για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, στη συνέντευξή του προς τον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, υποστήριξε ότι η ΕΕ επιθυμεί να βοηθήσει την χώρα μας.

Αναλυτικότερα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική Bild, ο κ. Έτινγκερ εξέφρασε την άποψη ότι ι πόροι της ΕΕ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός της Ελλάδας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: « Η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα πρέπει να αρχίσει να εκδίδει IOUs για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις».

Ο Έτινγκερ ξεκαθάρισε πως η υιοθέτηση IOUs θα καθιστούσε την Ελλάδα ακατάλληλη να παραμείνει στη νομισματική ένωση. «Μια αφερέγγυα χώρα που εισάγει παράλληλο νόμισμα δεν ταιριάζει στην ευρωζώνη», είπε.

Ads

Λίγες ώρες αργότερα, σε άλλη συνέντευξή του προς τη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk, ο Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ άλλαξε στάση, υιοθετώντας μια πιο ήπια προσέγγιση, λέγοντας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και η προσφάτως ενοποιημένη διαπραγματευτική στάση από την Αθήνα αναμένεται να διασφαλίσει ότι η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης σήμερα θα καταγράψει μεγαλύτερη πρόοδο από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών».

«Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν βρίσκονται πλέον σε διαφωνία, αλλά αναγνωρίζουν την δύσκολη κατάσταση» είπε ο κ. Έτινγκερ στο Deutschlandfunk. «Άρα πιστεύω ότι οι σημερινές συνομιλίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν καλύτερα από ό,τι μια εβδομάδα νωρίτερα».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το διορισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο Έτινγκερ είπε: «Δεν έχει τις ίδιες συμπεριφορές όπως ο προκάτοχός του».

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα», είπε ο Έτινγκερ. «Είμαστε εταίροι της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ευρωζώνη».