Εθνικό μορατόριουμ και προσωρινή ανακωχή ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Ads

 
Μία αποτυχία της κυβέρνησης θα είναι ένα χτύπημα για τον τόπο υποστήριξε και απέκλεισε το συνδυασμό αποτυχίας της κυβέρνησης και επιτυχίας της χώρας. «Δίνουμε εθνική μάχη, αντίστοιχη με τη μάχη που έδωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
 
Ο Κωστής Χατζηδάκης τάχθηκε η συγκρότηση μίας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για το μνημόνιο, αλλά και μίας εθνικής ομάδας για την υλοποίηση των αλλαγών «που χρειάζονται και δεν έχουν γίνει», στην οποία θα συμμετέχουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος.
 
Παράλληλα σημείωσε πως οι τρεις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ανάπτυξη στη χώρα είναι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η ενίσχυση της ρευστότητας και η στήριξη της επιχειρηματικότητας». «Ο σχηματισμός κυβέρνησης με τη στήριξη του 50% των πολιτών είναι θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε.
 
«Πατριωτισμό και κοινωνική ευθύνη» ζήτησε από τον επιχειρηματικό κόσμο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για το Εμπόριο, Θ. Σκορδάς, ενώ ο υφυπουργός, αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις, Ν. Μηταράκης, ανήγγειλε την «άμεση βελτίωση του αναπτυξιακού νόμου στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα».
 
Για δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ της επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Τζαβάρας.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, ανέφερε ότι «η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι που σήμερα σπαταλούνται ή αξιοποιούνται ανεπαρκώς».
 
Το διακύβευμα, πρόσθεσε, δεν είναι μια ηπιότερη εφαρμογή της μνημονιακής λογικής ή ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων λιτότητας με κάποιες αποσπασματικές αναπτυξιακές «πινελιές», αλλά η απεξάρτηση της οικονομίας μας από λανθασμένες και αδιέξοδες συνταγές και επιλογές, με την ταυτόχρονη υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και την ενθάρρυνση κάθε ανταγωνιστικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
 
Επιπλέον τάχθηκε υπέρ της σταδιακής κάλυψης των εισοδηματικών απωλειών για τις ασθενέστερες τάξεις και πρότεινε μεταξύ άλλων «αποκατάσταση των τραυμάτων που υπέστησαν το κοινωνικό κράτος και οι εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση οργανισμών, επανεξέταση του προϋπολογισμού από μηδενική βάση».