Μόνο ηλεκτρονικά θα γίνοται πό την 1η Ιουλίου αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και αναπηρίας από ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του επικουρικού ΕΤΕΑ, σύμφωνα με  επείγουσα εγκύκλιο που εξέδωσε το του Ίδρυμα. Στο μεταξύ, Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων δημιουργείται, έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ads

Ο νέος φορέας θα απονέμει τις συντάξεις για όλα τα Ταμεία, ενώ θα δέχεται ενιαία όλες τις αιτήσεις που αφορούν κύριες ή επικουρικές, συντάξεις και τα εφάπαξ.
Το Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων, θα στελεχωθεί με υπαλλήλους από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση στο ασφαλιστικό βιογραφικό του κάθε ασφαλισμένου, όπως δήλωσε ο Γ. Βρούτσης στην «Ημερησία».

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ

Μόνο ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται από την 1η Ιουλίου οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ. Από την διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης εξαιρούνται  οι ασφαλισμένοι του ταμείου του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ) και του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων (τ. ΤΣΕΑΠΓΣΟ)  που εντάχθηκαν  στα ταμεία του ΙΚΑ. Εκτός από αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων,  θα εξακολουθήσει να ισχύει και η δυνατότητα υποβολής της έντυπης αίτησης συνταξιοδότησης για τις περιπτώσεις απονομής ή μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου.

Ads

Μέσω του συστήματος αυτού, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα μπορούν να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησης. .

Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες»/«Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς ασφαλισμένους/συνταξιούχους»/«Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης», με δύο τρόπους:

α) Με πιστοποίηση μέσω TAXISNET
β) Με πιστοποίηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διαδικασία που προϋποθέτει προσέλευση σε Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παραλαβή κλειδαρίθμου.