Συνάντηση με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας προκειμένου από κοινού να βρεθούν λύσεις στο μεταναστευτικό είχε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Κατά την τρίωρη σύσκεψη στο υπουργείο, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την κρισιμότητα του ζητήματος ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε έλλειμμα σε δομές φιλοξενίας και στο απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό, όπως στην αστυνομία, στο λιμενικό και στις υπηρεσίες υγείας.

Ads

Στην ανάγκη διαμόρφωσης των αναγκαίων υποδομών φιλοξενίας ώστε να αποδεσμευθούν οι απαιτούμενοι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενισχυθεί η θέση της χώρας ενόψει της διάσκεψης των αρμοδίων υπουργών τον Ιούνιο για να τεθεί μαζί με τις άλλες χώρες του νότου, θέμα ανάληψης ευθύνης από το σύνολο της Ευρώπης, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης κατά τη σύσκεψη. Τόνισε επίσης ότι απαιτείται εθνική κινητοποίηση για το πρόβλημα και ανέφερε ότι οι σχετικές συζητήσεις με τις περιφέρειες θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης δήλωσε πως «δεν είναι δυνατόν να λύσεις αυτό το πρόβλημα μόνο μέσω της Ελλάδος. Θα λυθεί μέσω της Ευρώπης. Αλλά και ο κεντρικός κρατικός μηχανισμός είναι πολύ δύσκολο να το λύσει χωρίς να έχει τη συνδρομή όλης της Περιφέρειας τουλάχιστον». Ο Γιάννης Πανούσης υποστήριξε επίσης ότι η μαζική εισδοχή μεταναστών θέτει ζητήματα εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ακούω τις διάφορες απόψεις ότι και να έρθουν ένα, δύο ή τρία εκατομμύρια μετανάστες δεν πειράζει διότι είναι πονεμένοι άνθρωποι. Προφανώς είναι πονεμένοι άνθρωποι αλλά όταν έχεις 9 εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορείς να έχεις 5 εκατομμύρια αλλοδαπούς, έχεις πρόβλημα».

Στη σύσκεψη, από πλευράς υπουργείου, εκτός από τους κ. Βούτση και Πανούση, συμμετείχαν επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Πουλάκης και ανώτερα στελέχη.

Ads