«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ελληνική οικονομία. Υπάρχουν δύσκολοι δρόμοι», τόνισε, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι κρίσιμη και είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί τώρα, ακόμη και με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αν δεν τύχουν σωστής διαχείρισης τα οικονομικά της χώρας». Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ συναντήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή του Ράιχενμπαχ για να απεμπλακούν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). 
 

Ads

«Περιμένω με ανυπομονησία να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση. Πιστεύω ότι υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε από το βήμα του Economist.
 
Ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι πρέπει να βελτιωθεί η διαχείριση των εσόδων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, «έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη λήψη αποφάσεων στην ελληνική Διοίκηση».
 
Αναφερόμενος στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έκανε λόγο για ανάγκη «βελτίωσης των εξαγωγών, απλοποίηση των διαδικασιών για ίδρυση επιχειρήσεων, μείωση της γραφειοκρατίας, άρση των περιορισμών δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».
 
Εξειδικεύοντας τη θέση του στο θέμα της γραφειοκρατίας, ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι «οι εταιρείες καλούνται να κρατούν αρχεία για φορολογικούς λόγους, τα οποία όμως είναι πολύπλοκα και επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες. Είναι πολύ σημαντικό -πρόσθεσε- να αντικατασταθεί αυτή η διαδικασία από ένα πλαίσιο που θα κρατά μια καλή ισορροπία μεταξύ της καταγραφής των αρχείων και της φοροδιαφυγής».
 
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μείωση του διοικητικού βάρους και στην απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων. «Το πρώτο βήμα είναι να αποσυμφορηθούν οι περιοχές που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και τις εξαγωγές» τόνισε, χαρακτηρίζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις «πολύ σημαντικές για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ανέφερε ότι «ένα 15 δισ. έως το 2015 μπορεί να είναι εφικτό, αλλά θα πρέπει να είναι θετικές οι αγορές».
 
Για το Δημόσιο, ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι ο ΟΟΣΑ και Γάλλοι εμπειρογνώμονες επεξεργάζονται ήδη αλλαγές με στόχο τη ταχύτερη λήψη αποφάσεων και τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%.
 
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ συναντήθηκε την Τρίτη με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή του Ράιχενμπαχ για να απεμπλακούν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με στόχο τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης και του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων βρέθηκαν η πρόοδος του ΕΣΠΑ, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η τεχνική βοήθεια σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων.
 
Σχετικά με το ΕΣΠΑ ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε το ζήτημα της ρευστότητας και σύμφωνα με τον υπουργό τέθηκαν στο τραπέζι η πιο ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ιδέα για τη δημιουργία ενός ελληνικού επενδυτικού Ταμείου.
 
Σχετικά με την απλούστευση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διαπιστώθηκε ότι αν και έχουν γίνει κάποια βήματα στις εξαγωγές και στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, υπάρχουν άλλοι τομείς όπως είναι οι δημόσιες προμήθειες στις οποίες διαπιστώνεται καθυστέρηση προσαρμογής.
 
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο Κωστής Χατζηδάκης, αφού διευκρίνισε ότι δεν είναι αρμοδιότητά του, σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορες επιχειρήσεις οι οποίες είναι υπό αποκρατικοποίηση και ανήκουν στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Ανάπτυξης. Στην περίπτωση αυτή, εξήγησε θα πρέπει να ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα, προκειμένου να λειτουργεί ομαλά η αγορά όταν οι εταιρείες αυτές θα αποκρατικοποιηθούν.
 
Από την πλευρά του, ο Χορστ Ράιχενμπαχ χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης όσον αφορά στην επίτευξη προόδου στα θέματα που συζητήθηκαν. Διευκρίνισε ακόμη ότι ο δικός του ρόλος είναι να εντείνει τη συνειδητοποίηση ως προς τα θέματα αυτά και να συνδράμει την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση ώστε να εξασφαλιστεί και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Κ. Μητρόπουλος: Δεν έχουμε άλλο χρόνο
 
Από το συνέδριο του Economist, ο Κώστας Μητρόπουλος, επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων τόνισε: «Δεν έχουμε άλλο χρόνο, πρέπει να εκτελέσουμε τα υπεσχημένα προς τους ίδιους τους εαυτούς μας». Ο κ. Μητρόπουλος μετέφερε ότι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη διεκπεραίωση 28 αποκρατικοποιήσεων (καταγεγραμμένα 82.000 ακίνητα).
 
Αναφερόμενος στους λόγους καθυστέρησης των αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα απέναντι στους δανειστές της, μίλησε για επιπτώσεις από τις διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες στη δυνατότητα συνεδρίασης του ΔΣ του Ταμείου.  Παράλληλα, στάθηκε στον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές και στην αξίωση των επενδυτών για «περισσότερη ορατότητα» γύρω από το μέλλον της χώρας πριν από οποιαδήποτε πρωτοβουλία, στη δυσκολία χρηματοδότησης των επενδυτών από το τραπεζικό σύστημα αλλά και στις 72 νομικές και διοικητικές ενέργειες -αρμοδιότητα της κυβέρνησης- η υλοποίηση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, σήμερα σημειώνεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για 6 αποκρατικοποιήσεις (Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, αεροδρόμιο Ελληνικού κ.ά.). Επίσης, άλλες 9 προετοιμάζονται (Ελληνικά Πετρέλαια, Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) και 13 θα τεθούν στο προσκήνιο στο εγγύς μέλλον (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες).
 
Ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι οι προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις -σε δεύτερο χρόνο- θα οδηγήσουν περαιτέρω σε υποδομές ύψους 8 δις και ακίνητη περιουσία ύψους 18 δις. Σύμφωνα  με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν να συνδράμουν με 3% του ΑΕΠ και 150.000 θέσεις εργασίας.
 
Ο ίδιος επικαλέστηκε έρευνες σύμφωνα με τις οποίες η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού τάσσεται υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Επιπλέον, διαπίστωσε ότι σήμερα υπάρχει η τάση προτίμησης επενδύσεων σε ελληνικά ομόλογα (τα οποία βρίσκονται σε έκπτωση της τάξης του 85%) παρά σε φυσικές επενδύσεις.

Ads