Το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη άφηναν να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν. Τελικά, συνεδρίασε εκτάκτως η επιτροπή των επιστημόνων και ενέκρινε, χωρίς ομοφωνία, το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα.

Ads

Στο μεταξύ, οι ειδικοί προειδοποιούν για την έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας και η έξαρση των κρουσμάτων λόγω της χαλάρωσης των γιορτών φαίνεται ήδη στα λύματα.

Σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για να αποφασίσει τι θα γίνει με το lockdown στο λιανεμπόριο που, κανονικά, λήγει την Κυριακή, ενώ αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές αν και πότε θα ξανανοίξουν τα κομμωτήρια, τα κέντρα περιποίησης νυχιών και τα καταστήματα με click away. Το απόγευμα ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Ν. Χαρδαλιάς θα κάνει ανακοινώσεις χωρίς να είναι ξεκάθαρο το κριτήριο με το οποίο διαμορφώνονται οι αποφάσεις: Οι λοιμωξιολόγοι αποφασίζουν και η κυβέρνηση ακολουθεί ή το αντίστροφο;

Συμβαίνει το παράδοξο η κυβέρνηση να καλλιεργεί αισιοδοξία για απελευθέρωση δραστηριοτήτων, ενώ οι ειδικοί σε όλο και πιο δραματικούς τόνους ζητούν αυστηρότερα μέτρα για να σωθεί ό,τι μπορεί πια να σωθεί.

Ads

Γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι έχει χαθεί ο έλεγχος από το Μέγαρο Μαξίμου σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι και η βουλευτής της ΝΔ Κ. Μονογυιού πήγε σε εκκλησία της Μυκόνου στα Θεοφάνεια για να επιβεβαιωθεί ότι δεν μπορούν να βάλουν σε τάξη ούτε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός τους.

Δύο είναι οι μεγάλες αγωνίες στο επιτελείο του πρωθυπουργού, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις:

-Να σταματήσει η εκλογολογία που κάνει υπουργούς και βουλευτές να προτάσσουν την προσωπική, δηλαδή την ψηφοθηρική, ατζέντα.
-Να υπάρξει κεντρικός έλεγχος στην επικοινωνία ώστε να αποφεύγονται τα αντιφατικά μηνύματα και τα ατυχήματα.

Καμία από αυτές τις επιδιώξεις δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί γιατί:

-Η πρόθεση πραγματοποίησης εκλογών το συντομότερο δυνατόν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη και από τον Θ. Μαυρίδη του Liberal.
-Η προοπτική της κάλπης δημιουργεί υπερένταση σε κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές που ενδιαφέρονται πρωτίστως για την επανεκλογή τους και δευτερευόντως για την τήρηση των οδηγιών που δίνονται από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ΚΙΝΑΛ πήραν με διαφορετικά λόγια την ίδια θέση σχετικά με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης: Ο,τι γίνει από εδώ και εμπρός θα έχει την υπογραφή του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η σύγκλιση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από κυβερνητικούς παράγοντες που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο δημιουργίας αντινεοδημοκρατικού μετώπου πέρα από τα στενά κομματικά όρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.