Μόνος δρόμος η συλλογική αλληλεγγύη στον μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον «άλλο», αυτόν που έχει ανάγκη τη βοήθεια όλων μας για να συνεχίσει τον δρόμο στη ζωή του.

Ads

Αυτό το μήνυμα στέλνουν η πολιτεία αλλά και η τοπική κοινωνία της Κόνιτσας και της Ηπείρου συνολικά, με ένα μέτωπο ενάντια στη ρατσιστική επίθεση στα προσφυγόπουλα που καταγράφηκε την Κυριακή.

Η επόμενη μέρα είναι γεμάτη από δεκάδες ανακοινώσεις από θεσμικούς φορείς, πολιτικές οργανώσεις και συλλόγους, αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, που δεν καταδικάζουν απλώς την επίθεση, αλλά αναδεικνύουν ως ανάγκη συνολικά της κοινωνίας και της δημοκρατίας, ως μέρος της ταυτότητάς της, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η βία που εκφράστηκαν με πρωτόγνωρο τρόπο για τα τοπικά δεδομένα, με ρόπαλα και κουκούλες προς μια ομάδα νέων παιδιών που απλώς έπαιζαν μπάσκετ κοντά στον χώρο που έχει γίνει σπίτι τους τους τελευταίους μήνες, προκαλεί πλέον μια αντίδραση που μοιάζει να είναι κι ένα ξύπνημα, μια αφύπνιση για όσους πίστευαν ακόμα ίσως ότι το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται μακριά από την καθημερινή ζωή, στο περιθώριο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου.

Ads

Είναι μια αντίδραση στον ρατσισμό της διπλανής πόρτας, που τολμά να εκφράσει το σκοτεινό του πρόσωπο εκεί που όλοι νομίζουν ότι έχει νικηθεί, ότι έχει επιστρέψει στις σπηλιές του ανορθολογισμού και της απανθρωπιάς.

Γιατί η Κόνιτσα έχει κάνει τη νίκη της. Στα χρόνια της κρίσης, όταν οι πρόσφυγες της χτύπησαν την πόρτα, άνοιξε την αγκαλιά της και αποτέλεσε μια πραγματική εστία για τους ανέστιους.

Με τη συνεργασία των κρατικών φορέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών, έγινε από το 2016 το σπίτι που δεν είχαν δεκάδες οικογένειες Σύρων, Ιρακινών και άλλων θυμάτων πολέμων και διώξεων.

Η Κόνιτσα έγινε αυτά τα χρόνια το πιο θετικό παράδειγμα για την Ελλάδα που θέλει και μπορεί να γίνει μια πατρίδα του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Και πάνω σε αυτό το παράδειγμα συνεχίζει σήμερα τη λειτουργία της η δομή φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων, των νέων παιδιών που ίσως έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης και βοήθειας από κάθε άλλον πρόσφυγα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το μεγάλο κύμα συμπαράστασης από όλη την Ελλάδα, είναι και οι ίδιοι οι πρόσφυγες στην Κόνιτσα που δίνουν τη δική τους απάντηση.

Τα παιδιά επέστρεψαν κανονικά στις δραστηριότητές τους στην πόλη, μέσα κι έξω από τη δομή που τους φιλοξενεί, και ακολουθούν το πρόγραμμά τους.

Η συνέχεια, το καθημερινό τους βίωμα ανάμεσα στους κατοίκους της ακριτικής κωμόπολης είναι το δικό τους μήνυμα σε εκείνους που θα ήθελαν να τους δουν να λυγίζουν και να τα παρατάνε.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η αντιμετώπιση του ρατσισμού και της Ακροδεξιάς.

«Εχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να μπορέσουμε να ξεριζώσουμε τον ρατσισμό και τον φασισμό από την ελληνική κοινωνία», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης στη Βουλή, ξεκινώντας την ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείουΕσωτερικών, με αφορμή τις ρατσιστικές επιθέσεις που έγιναν εναντίον προσφύγων στα Βίλια και στην Κόνιτσα.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει:

«Η δημοκρατική κοινωνία της Κόνιτσας και όλης της Ελλάδας, που έδειξε παραδειγματική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, καταδικάζει την απίστευτη αθλιότητα. Και θα σταθεί απέναντι στους ρατσιστές. Η ΕΛ.ΑΣ. θα κάνει αυτό που πρέπει».

«Είναι αδιαπραγμάτευτο και αναφαίρετο το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, χωρίς καμία εξαίρεση, και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, με αφορμή την αποχή μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο της Σάμου.

Ειδικά για την Κόνιτσα, η υφυπουργός σημείωσε με δηλώσεις της στην ΕΡΤ 3 ότι «στον τόπο υπάρχει παράδοση φιλοξενίας προσφύγων ήδη από το 2008, καθώς και μία ακόμη μεγαλύτερη και παλιότερη παράδοση που προκύπτει από το γεγονός ότι ένα κομμάτι του πληθυσμού του ήταν πρόσφυγες».

«Δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση επί της αλληλεγγύης, όποιος νομίζει ότι θα πετύχει κάτι φωνάζοντας πολύ, θα πρέπει να ξέρει ότι εμείς μπορούμε να φωνάξουμε ακόμα περισσότερο και η φωνή μας να γίνει θύελλα», είπε γενικότερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας «Στο Κόκκινο» με αφορμή αντιδράσεις για την παρουσία προσφύγων σε διάφορα σημεία της χώρας.

«Τα προγράμματα που κάνουμε μαζί με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας κ.λπ. θα γίνουν και θα συνεχίσουν να γίνονται, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, δεν θα κάνουμε ούτε ένα εκατοστό πίσω», τόνισε.

Δεκάδες είναι οι ανακοινώσεις συμπαράστασης, αλλά και εναντίωσης στον ρατσισμό, από τα Ιωάννινα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, που έχει την εμπειρία υποδοχής προσφύγων στον Κατσικά και άλλες δομές τα τελευταία χρόνια, αναφέρει:

«Η αναίτια αυτή επίθεση πρέπει να μας θέσει όλους σε εγρήγορση. Τόσο την κοινωνία όσο και τους φορείς της οργανωμένης πολιτείας.

»Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ομαλή ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην τοπική μας κοινωνία και είναι διατεθειμένος να ενισχύσει κάθε προσπάθεια που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση και στους υπόλοιπους δήμους της Ηπείρου, με την εμπειρία και τη γνώση που έχει αποκτήσει.

»Λέμε ένα ξεκάθαρο “όχι” στον ρατσισμό και τα φαινόμενα ξενοφοβίας κι ένα ακόμα πιο ηχηρό “ναι” στις κοινωνίες της αλληλεγγύης».

Αυτή καθ’ εαυτήν την υπόθεση της επίθεσης της Κυριακής χειρίζεται το Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, κάτι που δείχνει και τη σημασία που έχει για τις αστυνομικές αρχές.

Η Αστυνομία έδωσε χτες μερικές πληροφορίες για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η επίθεση έγινε σε βάρος εννέα ανήλικων προσφύγων, υπηκόων Αφγανιστάν, στους οποίους επιτέθηκαν απρόκλητα πέντε άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και εξοπλισμένα με ρόπαλα.

Το αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες σε έναν πρόσφυγα, ο οποίος και υπέστη κάταγμα στο χέρι, αλλά και να νιώσει δυσφορία ακόμα ένας.

Οι ανήλικοι, οι οποίοι διαμένουν στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων Κόνιτσας, διακομίστηκαν το ίδιο βράδυ στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, απ’ όπου αποχώρησαν το επόμενο πρωί.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών