Στα επίπεδα των καθημερινών κυμάνθηκε ο τζίρος της Κυριακής στα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος παρατηρεί πάντως ότι η σημερινή μέρα, μαζί με την Παρασκευή και το Σάββατο συνέθεσαν ένα ενδιαφέρον τριήμερο εμπορικής κίνησης. Σημειώνεται πως την για την Κυριακή η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων είχε κηρύξει απεργία ενάντια στο «μνημονιακό αντεργατικό κατασκεύασμα, που καταργεί το δικαίωμα της Κυριακής Αργίας». Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λάρισα, Λαμία, Ξάνθη, Πάτρα κ.α.).
 
«Ο τζίρος της Κυριακής για άλλη μία φορά δεν εντυπωσίασε, αφού δεν διέφερε σε πωλήσεις από μια καθημερινή, ενώ από την έναρξη των εκπτώσεων μέχρι σήμερα, είναι εμφανές ότι για τις προσωπικές τους αγορές, οι καταναλωτές περιμένουν την επόμενη πληρωμή του μισθού και της σύνταξης τους, στο τέλος του μήνα», ανέφερε ο Β. Κορκίδης και πρόσθεσε:
 
«Η πρώτη και μόνη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων με ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, σε συνδυασμό με την Παρασκευή του Αγίου Αντωνίου και το Σάββατο του Αγίου Αθανασίου, συνέθεσαν ένα ενδιαφέρον τριήμερο εμπορικής κίνησης, κυρίως λόγω των δώρων, των δύο συνεχόμενων ονομαστικών εορτών».
 
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων, παρά τις αντιδράσεις μερίδας του εμπορικού κλάδου για το κυριακάτικο άνοιγμα. Όπως είπε, «οι μικρομεσαίοι έμποροι και εμποροϋπάλληλοι στο λιανικό εμπόριο τη Κυριακή 19 Ιανουαρίου, ασχολήθηκαν μόνο με τα μαγαζιά και τους πελάτες τους, σεβάστηκαν το νόμο και τις αποφάσεις των συναδέλφων τους, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών συλλόγων, επέλεξε τη σοβαρή και υπεύθυνη εκπροσώπηση, προστατεύοντας την εικόνα της τοπικής αγοράς της πόλης τους».
 
«Η πρώτη εβδομάδα της περιόδου των εκπτώσεων που μόλις ολοκληρώθηκε κινήθηκε περίπου στα περσινά επίπεδα» και συμπλήρωσε πως «τουλάχιστον οι πρώτες ενδείξεις επισκεψιμότητας είναι σχετικά ενθαρρυντικές», κατέληξε.
 

Βίντεο από το 902.gr

 
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
 

«Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα την ανάγκη ενίσχυσης της αγοράς επιχειρεί να καταργήσει οριστικά ακόμα και την κυριακάτικη αργία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. «Εμπαίζουν πλέον την κοινωνία, όταν επικαλούνται για την εφαρμογή του μέτρου την τόνωση της αγοράς αυτοί, που με τις άγριες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τις απολύσεις, τις φοροεπιδρομές και τα χαράτσια έχουν μειώσει δραματικά τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Όπως επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση «με το μέτρο των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές ισοπεδώνουν περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων, απορρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις και δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειες τους». Επίσης ότι οδηγείται «στην καταστροφή και σε λουκέτα μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκονται ήδη σε τραγική κατάσταση και δεν μπορούν να αντέξουν την επιπλέον επιβάρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας». Η κυβέρνηση κάνει «ένα επιπλέον δώρο στις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες καταστημάτων, οι οποίες είναι ουσιαστικά οι μόνοι κερδισμένοι από την εφαρμογή του μέτρου», καταλήγει. 

Ads

«Η εφαρμογή του μέτρου για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων εφτά Κυριακές το χρόνο, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την οριστική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας που αποτελεί διακαή και ομολογημένο πόθο των μεγάλων εμποροκαταστημάτων και των πολυεθνικών του εμπορίου», τονίζει το ΚΚΕ και συνεχίζει:

 
«Αυτή η πολιτική, η οποία δρομολογείται με διάφορους τρόπους από κυβέρνηση, ΕΕ και τοπική διοίκηση, τσακίζει τα δικαιώματα, τις ζωές, τον ελεύθερο χρόνο και την ξεκούραση των εμποροϋπαλλήλων και των μικρεμπόρων, οδηγώντας τους τελευταίους σε αφανισμό. Δε στρέφεται μόνο εναντίον των υπαλλήλων και αυταπασχολουμένων στο εμπόριο, αλλά και όλων των εργαζομένων, αφού η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δε θα περιορισθεί μόνο στον κλάδο του εμπορίου. Για αυτό και το μέτρο αυτό πρέπει να βρει αντίθετο το λαό, ο οποίος γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η αιτία της χαμηλής κίνησης στα εμπορικά καταστήματα δεν είναι το ωράριο, αλλά η ανέχεια και η φτώχεια των λαϊκών οικογενειών.
 
Σαν μια γροθιά υπάλληλοι και μικροί επαγγελματίες χρειάζεται να καταδικάσουν και να πολεμήσουν την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων που επιβάλλουν τέτοια αντιλαϊκά μέτρα».