Από το νέο έτος θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα περιλαμβάνει το «γιατρό της γειτονιάς» και τις ομάδες υγείας. 

Ads

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Έθνος, αναφέρει ότι θα υπάρχει οικογενειακός γιατρός ανά 2000 πολίτες και ομάδα υγείας σε κάθε γειτονιά, ενώ θα δημιουργηθούν και 250 τοπικές μονάδες υγείας σε πόλεις που θα καλύπτουν το 30% του αστικού πληθυσμού.

Ο οικογενειακός γιατρός θα έχει την ευθύνη για τον εμβολιασμό, τους προληπτικούς ελέγχους, τα τακτικά τσεκ – απ, την παρακολούθηση χρονίων παθήσεων και την παραπομπή ενός ασθενούς στο κέντρο Υγείας ή το νοσοκομείο. 

Το κόστος του εγχειρήματος, που βασίζεται στο μοντέλο της Πορτογαλίας, ανέρχεται ετησίως στα 80 εκατομμύρια ευρώ, κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018).

Ads

Στην πλήρη ανάπτυξή του θα κοστίζει πάνω από 300 εκατομμύρια. Θα καλυφθεί από πόρους του ανασχεδιασμένου ΕΣΠΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εθνικούς πόρους.

Οι νέες δομές θα στελεχωθούν με 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό οι οποίοι θα προσληφθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου το πρώτο εξάμηνο του 2017. Από το 2018 η απασχόληση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα είναι πλήρης και αποκλειστική, σύμφωνα με το υπουργό Υγείας. 

«Είναι η πολιτική απάντηση στο να έχουμε ένα σύστημα υγείας με καθολικότητα, ισότητα και αποτελεσματικότητα. Πρόκειται για μία κοινωνική επένδυση η οποία προοπτικά θα περιορίσει την προκλητή ζήτηση και τη σπατάλη» υποστηρίζει ο Ανδρέας Ξανθός. 

Το προσχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να ψηφιστεί μέσα στο έτος.

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι το μεγάλο έλλειμμα του ΕΣΥ από την ίδρυσή του, η αχίλλειος πτέρνα του», σημειώνει ο Ανδρέας Ξανθός, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη επανεκκίνησης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.