«Κόκκινος συναγερμός» σήμανε το απόγευμα της Τετάρτης στην κυβέρνηση και την επιτροπή λοιμωξιολόγων μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, που έσπασαν το φράγμα των 1500.

Ads

Ήδη από την Τρίτη όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Tvxs.gr, υπήρξε εισήγηση των επιστημόνων για επιβολή καθολικού lockdown στις 7 Νοεμβρίου, σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί η κατάσταση από την επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους και της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 00:30. 

Ωστόσο μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ, οι ειδικοί συνεδρίασαν εκτάκτως και ζήτησαν την επιβολή άμεσα αυστηρότερων μέτρων. Τελικά, όπως είπε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανακοινώσει ο ίδιος τα μέτρα αύριο Παρασκευή. Πρόκειται κατά τον ίδιο, για ένα «νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», με στόχο την αποφυγή του γενικού lockdown. 

Στην ουσία πρόκειται για τα επόμενα βήματα προς το γενικό lockdown με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο που θα καταλήξει εκεί. Μάλιστα αν συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων η απόφαση ενδεχομένως να ληφθεί και νωρίτερα από την 7η Νοεμβρίου. 

Ads

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης περνούν στο «επίπεδο 4» και θα ισχύσουν για αυτές τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο». Μπαίνουν δηλαδή σε lockdown. Επίσης θα ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3), όσο και για τις περιοχές που βρίσκονται στο «επίπεδο 4».

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι για άμεση επιβολή είναι: 

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας είτε από τις 21:00, είτε από τις 22:00
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού
  • Για τις ευπαθείς ομάδες υπάρχει εισήγηση για απαγόρευση κυκλοφορίας