Σε διπλή αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική άνοδο και του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες.

Ads

Ειδικότερα, η αναπροσαρμογή των τιμών εφορίας των ακινήτων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δυο φάσεις, το 2019 και το 2020.

Το συγκεκριμένο ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες το απόγευμα οι επικεφαλής των θεσμών και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα να σημειώνει ότι «παρουσιάστηκε το ελληνικό σχέδιο για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων».

Αξίζει να σημειωθεί, πως η τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων έγινε τον Ιούνιο του 2018  και με βάση αυτή υπήρξαν αυξομειώσεις. Συγκεκριμένα σε σύνολο 10.216 ζωνών, οι αντικειμενικές τιμές έμειναν σταθερές στο 42% (4.302 περιοχές), αυξήθηκαν στο 37% (σε 3.792 περιοχές), ενώ μειώθηκαν στο 21% (σε 2.122 περιοχές).

Ads

Σε κάθε περίπτωση, η παρούσα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών  αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών-εφορίας των ακινήτων, μετά τις σημαντικές αυξήσεις που καταγράφουν οι αγοραίες τιμές. Οι τιμές αγοράς των ακινήτων έχουν αυξηθεί (και εξακολουθούν να αυξάνονται), λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι οποίες ενίσχυσαν αισθητά τη ζήτηση των ακινήτων και αύξησαν και τα ενοίκια.

Ως άμεση συνέπεια της εν λόγω εξέλιξης πάντως αναμένεται να έρθουν και οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως σε πρώτη φάση θα «ακυρώσουν» τις μειώσεις που εφάρμοσε για φέτος η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι αρμόδιες επιτροπές των εμπειρογνωμόνων, που θα συσταθούν, θα ερευνήσουν τις τιμές αγοράς των ακινήτων ανά περιοχή και θα προτείνουν να διαμορφωθούν αντίστοιχα και οι τιμές της εφορίας. Οι νέες αντικειμενικές θα επιφέρουν αυξήσεις σε περίπου 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα, ενώ από τη ημερομηνία εφαρμογής τους, θα εξαρτηθεί ο χρόνος επίδρασης στον ΕΝΦΙΑ.

Εάν δηλαδή η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έρθει εντός του 2019 και οι νέες ισχύσουν από την 1-1-2020, τότε, με βάση αυτές θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2020, ο οποίος θα είναι αυξημένος.