Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες εκτός από αυτές του τομέα της Υγείας, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο.

Ads

Με το 4ο κύμα της πανδημίας να πλησιάζει κα τις προβλέψεις των ειδικών να είναι δυσοίωνες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να επεκταθεί και σε άλλους εργαζόμενους.

Το δημόσιο

Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι ήδη έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση πως, αν ο κορονοϊός συνεχίζει να διασπείρεται με ταχείς ρυθμούς μετά τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε δημόσιες υπηρεσίες και εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό, έτσι ώστε να δημιουργηθεί τοίχος προστασίας στους πολίτες που θα επισκέπτονται τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ads

Από την άλλη, ούτε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών έχει κλείσει ακόμη, καθώς είναι στο τραπέζι των συζητήσεων των κυβερνητικών στελεχών παρότι για την ώρα ανακοινώθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μόνο στον τομέα της υγείας.  

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει η εκπαιδευτική χρονιά χωρίς προβλήματα και τηλεκπαίδευση, αφού κρίθηκε ότι το σύστημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης συνολικά δεν ευνοεί μαθητές και φοιτητές. Εάν τελικά εφαρμοσθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην εκπαιδευτική κοινότητα, τότε αυτός θα αφορά και τους πανεπιστημιακούς, ώστε και τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά, ενώ υπάρχουν σκέψεις για αποκλεισμό από τα αμφιθέτρα των πανεπιστημίων, φοιτητών που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους τομείς εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

Ιδιωτικός τομέας

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο, ειδικά αν τον Σεπτέμβριο η κατάσταση δεν είναι καλή, να πρέπει να εμβολιασθούν υποχρεωτικά εργαζόμενοι και σε άλλους τομείς. Φαίνεται πως ήδη έχει εξετασθεί η υποχρεωτικότητα στην εστίαση αλλά και σε καταστήματα που προσφέρουν φαγητό και οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπως για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για κάτι που έχει εφαρμοσθεί και στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στον Καναδά.

Ακόμη, είναι πιθανό να εξετασθεί η υποχρεωτικότητα και για όσους εξυπηρετούν πολίτες και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από το πόσο σφοδρό θα είναι το κύμα της πανδημίας από τον Αύγουστο και μετά και αν θα πιεστεί το ΕΣΥ.

Οι ανακοινώσεις

Θυμίζουμε πως χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την κοινή ενημέρωση με τους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκο Πιερρακάκη, προχώρησε σε εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, πλέον, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ΑμεΑ, ευπαθών ομάδων και όλες τις δομές υγείας. Όσοι δεν το πράξουν τίθενται σε αναστολή εργασίας με χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Για όσους εργάζονται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, θα πρέπει μέχρι τις 16 Αυγούστου να έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση του εμβολίου. Για τους δε υγειονομικούς, ως καταληκτική ημερομηνία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορίζεται η 1η Σεπτεμβρίου -πρώτη δόση- και αφορά όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας από διαγνωστικά κέντρα μέχρι, κλινικές και εννοείται δημόσια νοσοκομεία και δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ θα δημιουργηθούν τριριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ειδικότερα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά τους εργαζόμενους σε:

  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
  • Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
  • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης με αρ. Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825),
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213),
  • Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του Π.Δ. 629/1974 (Α’ 271),
  • Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,
  • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
  • Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
  • Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α΄ 2),
  • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της με Αριθ.Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’1397) Υπουργικής Απόφασης,
  • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της υπό στοιχεία Π4α οικ. 4633/1993 υπουργικής απόφασης (Β΄ 789),
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235).

Σχετικά με τις δομές υγείας, υποχρεώνεται να εμβολιαστεί όλο το προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό) των ιδιωτικών και δημοσίων δομών Υγείας (διαγνωστικών Κέντρων, Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, Δομών ΠΦΥ, κ.λπ.) έως 01-09-2021 (με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο). Λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Δίδεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.