«Είμαστε προ τον πυλών ενός πιθανότατα ιστορικού χιονιά» γράφει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, αναφερόμενος στην «Ωκεανίδα», όπως ονομάστηκε από το μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου το κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο.

Ads

«Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες ου Σαββάτου και από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία ότι θα χιονίζει κατά διαστήματα έως και τις πεδινές περιοχές ή ακόμη και τοπικά σε παραθαλάσσια τμήματα.Προφανώς από το πρωί του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας δίνουν υποψηφιότητα για χιονοπτώσεις σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Κατά περιόδους οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ πυκνές και επομένως λόγω και των θερμοκρασιών που θα επικρατούν θα υπάρξουν και αξιόλογες χιονοστρώσεις σε αρκετά τμήματα των διαμερισμάτων που σας προανέφερα. Προφανώς θα χιονίσει κατά περιόδους και στη Θεσσαλονίκη […] Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σχεδόν στις περισσότερες της ηπειρωτικής Ελλάδας κατά 8-10 και τοπικά ακόμη και 11-12 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα», αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Ταυτόχρονα, έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε την Πέμπτη η ΕΜΥ προειδοποιώντας για ακραία καιρικά φαινόμενα που θα κάνουν την εμφάνισή τους. Συγκεκριμένα, κακοκαιρία προβλέπεται από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (23-02-2019) και από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τους πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές:

  • Το Σάββατο (23-02-2019) θα σημειωθούν από τα ξημερώματα στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου αιγαίου και βαθμιαία στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο από τη Θεσσαλία και βορειότερα οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σταδιακά και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα. Πάντως τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
  • Την Κυριακή (24-02-2019) Θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες και τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.
  • Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις προβλέπονται το Σάββατο (23-02-2019) από το απόγευμα, αρχικά στα ορεινά βαθμιαία στα ημιορεινά και σε περιοχές στα βόρεια με χαμηλό υψόμετρο και θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας.

Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 8-9 μποφόρ, θα πνέουν το Σάββατο (23-02-2019) και στο βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ. Μικρη εξασθένηση προβλέπεται σταδιακά την Κυριακή (24-02-2019).
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως την Κυριακή (24-02-2019) στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τη Δευτέρα (25-02-2019) κατά τόπους στην Κρήτη.
Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10 βαθμών θα γίνει αισθητή από το Σάββατο (23-02-2019) και από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος την Κυριακή και τη Δευτέρα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου για την Παρασκευή 22-02-2019 μέχρι και την Τρίτη 26-02-2019

Ads

Παρασκευή 22-02-2019

  • Καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές με τοπικές βροχές που τη νύχτα στα ανατολικά θα ενταθούν. Λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
  • Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

Σάββατο 23-02-2019

  • Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά άλλα και σε περιοχές της ηπειρωτικής χωράς με χαμηλότερο υψόμετρο.
  • Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και πιθανόν στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 9-10 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία:Σε αισθητή πτώση της τάξης των 8-10 βαθμών Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα βόρεια.

Κυριακή 24-02-2019

  • Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις και βαθμιαία βελτίωση. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές σε όλα τα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας όπου θα χιονίσει κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα όπου πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία τη δευτέρα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια ενώ στα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.
  • Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 7 με 8, στα πελάγη 9 και στο αιγαίο πιθανώς 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση τη Δευτέρα.
  • Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Δευτέρα 25-02-2019 και Τρίτη 26-02-2019

  • Καιρός: Στα δυτικά και βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια νησιωτική χώρα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα την Τρίτη θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
  • Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6-8 μποφόρ, στο Αιγαίο 9 και πιθανώς τη Δευτέρα πρόσκαιρα 10 μποφόρ που την Τρίτη θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.
  • Θερμοκρασία: Σε χαμηλά επίπεδα, παγετός όμως θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, τη Δευτέρα κατά τόπους ισχυρός στα κεντριά και βόρεια.