Για αύξηση 4-5% στη βενζίνη μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, αλλά και αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης προειδοποιεί o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, την ώρα που ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωνε πως «δεν υπάρχει λόγος για πανικό» και πως «υπάρχουν αποθέματα και το υπουργείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις». 

Ads

Ήδη από το πρωί της Τρίτης θα αυξηθεί η βενζίνη πανελλαδικά και μέχρι το τέλος της εβδομάδας η αύξηση θα φτάσει στο 5%, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ασμάτογλου στο News 24/7, επικαλούμενος τις εξελίξεις με τον βομβαρδισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco στο Αμπκάικ στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, και στο πετρελαϊκό κοίτασμα του Χουραΐς. Ως αποτέλεσμα, μειώθηκε στο μισό η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, σταμάτησε δηλαδή η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το σχεδόν 6% της παγκόσμιας παραγωγής αργού. Εκτός από την κατακόρυφη μείωση της προσφοράς, οι επιθέσεις αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για μια στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης

Υπενθυμίζεται, ότι μετά τον βομβαρδισμό, το αργό εκτινάχθηκε έως και κατά 20% στην τιμή του, για να υποχωρήσει μόνο μετά τις δηλώσεις πετρελαιοπαραγωγών χωρών για επάρκεια αποθεμάτων. Τελικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ, που αποτελούν τον διεθνή δείκτη αναφοράς, έκλεισαν τη Δευτέρα με αύξηση 14,6%, στα 69,02 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε μία ημέρα τουλάχιστον από το 1988. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό (WTI) κατέγραψαν αύξηση κατά 14,7%, κλείνοντας στα 62,90 δολάρια το βαρέλι, η μεγαλύτερη προσοστιαία αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2008.

«Αυτό που συμβαίνει με τη Σαουδική Αραβία, θα έχει ό,τι επιδράσεις είχε και με τον Περσικό Κόλπο με το πλοίο. Εδώ όμως είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα, γιατί η Aramco είναι ένα τεράστιο διυλιστήριο και καλύπτει περίπου το 30% των αναγκών του πλανήτη. Γι’ αυτό – και ενώ ήδη το παραγόμενο προϊόν έχει μειωθεί κατά 50%- θα υπάρχει αρνητική επίπτωση τόσο στην αγορά όσο και στις τιμές» λέει ο Γ. Ασμάτογλου.

Ads

Οι αυξήσεις αναμένονται από σήμερα. «Με τη μέση τιμή να είναι πανελλαδικά στο 1.62 και στα μεγάλα αστικά κέντρα να φτάνει και το 1.50, οι τιμές μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ανέβουν μέχρι και 5%. Δηλαδή αν ένα πρατήριο πουλάει στο 1.62 ευρώ, θα φτάσει στο 1.69-1.70. Οι αυξήσεις θα ξεκινήσουν από αύριο το πρωί (σσ. Τρίτη) γιατί τα καύσιμα που αγοράστηκαν και θα αγοραστούν την Τρίτη έχουν αυξημένη τιμή».

Αναφερόμενος στο πετρέλαιο θέρμανσης που αναμένεται να αρχίσει να πωλείται από τον επόμενο μήνα, ο Γ. Ασμάτογλου εκτιμά: «Είχαμε υπολογίσει ότι θα πωλείται στο 1 ευρώ ανά λίτρο αλλά μετά τις εξελίξεις θα φτάσει στο 1.20. Η αύξηση είναι δεδομένη σε όλα τα καύσιμα. Τόσο στα υγρά όσο και στα αέρια. Είτε η Ελλάδα αγοράζει από τη Σαουδική Αραβία είτε δεν αγοράζει, η τιμή του αργού πετρελαίου, θα αυξηθεί παγκοσμίως. Αυτό θα επιβαρύνει όχι μόνο τα υγρά καύσιμα, αλλά και τα αέρια. Συνεπώς θα αυξηθεί και το κόστος παραγωγής των αγαθών. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να απορροφηθεί η αύξηση από τους πρατηριούχους, η απάντηση είναι αρνητική: «Δεν μπορεί να απορροφηθεί. Η αύξηση είναι 50 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Και 50 ευρώ ανά 1.000 λίτρα ο πρατηριούχος δεν κερδίζει. Όταν η αύξηση υπερβαίνει το κέρδος του πρατηριούχου, δεν πρόκειται να απορροφηθεί ποτέ».

Μιλώντας και στο Open, ο κ. Ασμάτογλου εκτίμησε πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα υπάρξουν αυξήσεις ακόμη και στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. «Θεωρούμε ότι στις αυξήσεις αυτές οι οποίες θα έρθουν, θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της ότι θα πρέπει να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για να μπορεί να υπάρχει ισορροπία, διαφορετικά θα υπάρξουν αυξήσει και στα προϊόντα των τιμών των σούπερ μάρκετ», δήλωσε χαρακτηριστικά.