Προς αλλαγή των ορίων ηλικίας για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca οδεύει η αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη. Η Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει εκτάκτως το μεσημέρι της Τετάρτης ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο να αλλάξει η ηλικιακή ομάδα που χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα κατά την τακτική ενημέρωση. 

Ads

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά είπε το πρωί της Τετάρτης στον Σκάι, ότι «σπάνε τα τηλέφωνα» από προβληματισμένους πολίτες που ζητούν απαντήσεις και διαβεβαιώσεις για το συγκεκριμένο εμβόλιο, αντανακλώντας τα πρόσφατα περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό.

Η κυρία Παγώνη επέμεινε στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ωστόσο δεν απέκλεισε η Επιτροπή Εμβολιασμού να αλλάξει τα όρια ηλικίας για το συγκεκριμένο σκεύασμα. «Επειδή έχει δημιουργηθεί μεγάλος προβληματισμός, νομίζω η Επιτροπή θα δει το θέμα και θα αλλάξει τα όρια, για να σταματήσει πλέον οι καθημερινός προβληματισμός», τόνισε η Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας πως «επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν». «Η Επιτροπή θα αποφασίσει και θα δώσει οδηγίες. Νομίζω τις επόμενες μέρες θα μπουν νέα όρια».

Η ίδια ζήτησε από τους πολίτες «να πάνε να κάνουν το εμβόλιο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». Τα εμβόλια είναι τόσο ασφαλή που τα προβλήματα δεν συγκρίνονται με το να νοσήσει κάποιος με Covid, σημείωσε και πρόσθεσε ότι γενικά τα εμβόλια προκαλούν θρομβώσεις σε ποσοστό 0,002% αλλά οι όποιες επιπλοκές «συγκριτικά με την νόσο COVID19 δεν συγκρίνονται. Γι αυτό πρέπει να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν».

Ads

Ερωτηθείσα για τις γυναίκες κάτω των 50, η Ματίνα Παγώνη επεσήμανε δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι ρίσκο να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Για το θέμα των θρομβώσεων και τα εμβόλια ανέφερε πως καθημερινά είναι πολλά τα τηλεφωνά που δέχονται για αυτό το θέμα. Μετά τα τρία περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στην Κρήτη, ακόμη δύο περιπτώσεις έγιναν γνωστές την Τρίτη, καθώς και ο πρώτος γνωστός θάνατος που σχετίζεται με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Μία νεαρή γυναίκα με συμπτώματα θρόμβωσης διακομίστηκε εσπευσμένα με το ΕΚΑΒ, από το νοσοκομείο Μυτιλήνης στην Αθήνα και περίπου 10 ημέρες πριν είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Λίγη ώρα νωρίτερα έγινε γνωστός ο θάνατος 63χρονης γυναίκας, επίσης στη Λέσβο, η οποία έδινε μάχη σχεδόν δύο μήνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Βοστάνειου» νοσοκομείου Μυτιλήνης. Και εκείνη είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Και για τα δύο αυτά περιστατικά, έχει ενημερωθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διερεύνηση από την αρμόδια Επιτροπή ΕΟΦ. Η Επιτροπή αναμένεται να γνωμοδοτήσει μέσα στις επόμενες μέρες και για τρία περιστατικά της Κρήτης (σ.σ. του 35χρονου, της 44χρονης και της 47χρονης). Οι εξετάσεις στους ασθενείς, σύμφωνα με το iatropedia.gr, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ώστε να αποδειχθεί ο πιθανός συσχετισμός του εμβολιασμού τους με το σπάνιο σύνδρομο θρομβοπενίας και διαταραχής της πήξης του αίματος, με αποτέλεσμα τους θρόμβους. Μέχρι στιγμής, ισχυρά πιθανή θεωρείται η εμπλοκή του εμβολίου, μόνο στην περίπτωση του 35χρονου νεαρού από τη Ιεράπετρα.

Να σημειωθεί ότι στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση και έχει δηλωθεί ως απόλυτα επιβεβαιωμένος συσχετισμός με το σκεύασμα της AstraZeneca, μόνο μία περίπτωση: αυτή του θανάτου γυναίκας που ανέπτυξε θρόμβωση στην κεντρική αρτηρία του κάτω άκρου και υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό στο Γενικό Κρατικό Αθηνών πριν από 2,5 μήνες. Είχε εμβολιαστεί επτά μέρες πριν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, με το εμβόλιο της AstraZeneca.