Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το ζήτημα που αφορά στη σεξουαλική παρενόχληση υπαλλήλων της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα από τον πρώην πρέσβη Φρανκλίν Ραμόν Γκονσάλες κατέθεσαν οι γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για προσπάθεια συγκάλυψης τη υπόθεσης. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το «Πρώτο Θέμα» σε δημοσίευμά του κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι το 2013 – όντας τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης – προσπάθησε να «διευθετήσει σιωπηρά» την υπόθεση.

Από το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας κάνουν λόγο για ξαναζεσταμένο «κιτρινισμό» και «ξεφτίλα», τονίζουν ότι η υπόθεση που ήταν γνωστή στο υπ. Εξωτερικών διαδραματίστηκε επί κυβερνήσεως ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και  προσθέτουν ότι αυτό που «προσπαθούν να εμφανίσουν ως «συγκλονιστική αποκάλυψη» είναι μια επιστολή με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας, ζητούσε από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας την αντικατάσταση του πρεσβευτή».

Στην ερώτησή τους οι κ.κ. Μαρία Αντωνίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Άννα – Μισέλ Aσημακοπούλου, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, Νίκη Κεραμέως, Γεωργία Μαρτίνου, Ντόρα Μπακογιάννη, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου και Ελένη Ράπτη τονίζουν ότι ο Ν. 3488/2006 για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία ποινικοποιεί την σεξουαλική παρενόχληση.

Ads

«Απαγορεύει τη λύση σχέσης εργασίας λόγω μη ενδοτικότητας του εργαζομένου σε σεξουαλική ή άλλη παρενόχληση. Συνεπώς, οι γυναίκες υπάλληλοι δεν έτυχαν της υποστήριξης του συγκεκριμένου νόμου για όσα διαδραματίζονταν εντός της Πρεσβείας» σημειώνουν.

Οι βουλευτές ρωτούν τον πρωθυπουργό, αν το 2013, ως Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αγνοούσε πως η σεξουαλική παρενόχληση απαγορεύεται στην χώρα μας. 

Επίσης, ρωτούν αν θεωρεί πως η απόκρυψη σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί να χαρακτηριστεί «πολιτική ωριμότητα», εφόσον ο δράστης είναι πολίτης «αριστερής χώρας».

Ζητούν να ενημερωθούν, «αν τελικά η εικόνα της Αριστεράς είναι σημαντικότερη από το Νόμο και την αξιοπρέπεια των γυναικών υπαλλήλων, οι οποίες για οκτώ μήνες – βάσει των καταγγελιών – δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας».

Νωρίτερα αναφερόμενοι στις ανακοινώσεις της ΝΔ για το θέμα που εγκαλούν τον Αλέξη Τσίπρα, κύκλοι του Μαξίμου τόνιζαν: «Η Νέα Δημοκρατία, μπροστά στο πολιτικό της αδιέξοδο και στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις «τρυφερές» της σχέσεις με ανθρώπους που κατηγορούνται για συστηματικό εκβιασμό, προσπαθεί να κάνει πολιτική τσαλαβουτώντας στον κιτρινισμό και την ξεφτίλα του Πρώτου Θέματος. Ας σοβαρευτούν λίγο, γιατί δεν πρόκειται να καταλάβουν για πότε θα μετεξελιχθούν σε κόμμα – τσίρκο».