Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε την Δευτέρα στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, με την οποία ζητεί από τον κ. Βενιζέλο να πει αν ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο των ελληνικών ομολόγων που θα ανταλαχθούν με τα υφιστάμενα στο πλαίσιο του PSI.

Ads

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», την περασμένη Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές φέρεται να συμφώνησαν πως τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν εις αντικατάσταση των παλιών θα ενταχθούν στο βρετανικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως θα αποτελούν ομόλογα υψηλής ή τουλάχιστον υψηλότερης διασφάλισης. Οι πιστωτές σε περίπτωση αθέτησης των όρων της συμφωνίας θα προσφύγουν στα βρετανικά δικαστήρια και τον ισχύοντα βρετανικό νόμο. Το αίτημα αυτό ήταν ένα από τα κύρια που είχαν θέσει οι πιστωτές προς το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
 
Όπως υποστηρίζει ο κ. Λαφαζάνης, «αν αυτές οι πληροφορίες είναι ακριβείς, έχουμε να κάνουμε με απόφαση σκάνδαλο, άκρως επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον, η οποία απ’ ότι φαίνεται θα συνοδευτεί και με υπέρογκα επιτόκια για τα νέα ομόλογα που θα προκύψουν από την ανταλλαγή».
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τον υπουργό Οικονομικών:
 
1. Είναι δυνατόν ποτέ η Ελλάδα να εκχωρήσει τη μεταφορά των νέων ομολόγων που θα προκύψουν από την ανταλλαγή στο Αγγλικό Δίκαιο; Με ποιο δικαίωμα και ποια εξουσιοδότηση είναι δυνατόν να πράξει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση;»
 
2. Σε ποια επίπεδα θα κινούνται τα επιτόκια των νέων, μετά την ανταλλαγή, ομολόγων; Θα είναι στα υπέρογκα επίπεδα που ζητούν επιμόνως οι πιστωτές;»