Ερώτηση για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενίσχυση της ξενοδοχειακής επένδυσης στην Ακρόπολη, η οποία έχει ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ads

Την ερώτηση απευθύνουν στους υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, καταγγέλλοντας την υπαγωγή της κατασκευάστριας εταιρείας στον αναπτυξιακό νόμο.  

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνδέουν την απόφαση ενίσχυσης συγκεκριμένης κατασκευαστικής εταιρείας, με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, διότι, όπως επισημαίνουν, την είχε εκπροσωπήσει ενώπιον του ΣτΕ, προτού λάβει κυβερνητική θέση. 

Καλούν δε τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, να ενημερώσει τη Βουλή για ποιο λόγο και με ποιο σκεπτικό εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η συγκεκριμένη απόφαση ένταξης της εν λόγω εταιρείας στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ έχει μεσολαβήσει η απόφαση ακύρωσης της υποχρεωτικής προέγκρισης οικοδομικής άδειας εκ μέρους του Συμβουλίου Επικρατείας, για λόγους συνταγματικής προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος. 

Ads

Ζητούν επίσης, να ενημερωθούν εάν εκλήθη από το υπουργείο ο επενδυτής να γνωρίσει τις προθέσεις του σχετικά με την επένδυση μετά την απόφαση του ΣτΕ και εάν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα ανακαλέσει την απόφαση ένταξης (έγκριση φοροαπαλλαγής ύψους περίπου 3,4 εκατ. ευρώ), σεβόμενος την αντισυνταγματικότητα που διαγιγνώσκει το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Επίσης ζητούν να ενημερωθούν, εάν τηρούνται, εκ μέρους του υπουργού Επικρατείας, τα διαλαμβανόμενα στο νόμο για το επιτελικό κράτος, σχετικά με τις διαδικαστικές υποχρεώσεις για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση των καθηκόντων του ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Μαζί με την ερώτηση, οι βουλευτές υποβάλλουν και αίτηση κατάθεσης των διοικητικών εγγράφων που αφορούν τη διεκπεραίωση του αιτήματος υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας «VASACO AEKE» στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου και τα οποία τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς και όλη τη σχετική αλληλογραφία με την εν λόγω εταιρεία για την έγκριση της υπαγωγής της.