Ερωτηματικά για την επάρκεια ή/και την διαχείριση των αποθεμάτων εμβολίων στην Ελλάδα προκύπτουν από διασταυρωμένες πληροφορίες του Tvxs.gr, σύμφωνα με τις οποίες, στην πλατφόρμα προγραμματισμού εμβολιασμών στην οποία έχουν πρόσβαση οι φαρμακοποιοί, δεν υπάρχουν εμβόλια με τα χαρακτηριστικά της Pfizer ή της Moderna, παρά μόνον με τα χαρακτηριστικά της AstraZeneca.

Ads

Να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα, τα σκευάσματα δεν φέρουν τις ονομασίες των εταιριών και οι φαρμακοποιοί καταλαβαίνουν για ποιων εταιριών εμβόλια πρόκειται, από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, κυρίως από το χρονικό διάστημα μεταξύ των δόσεων.

Οι πληροφορίες αυτές προκαλούν εύλογο προβληματισμό, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη προσέλευση πολιτών στα φαρμακεία που ζητούν να εμβολιαστούν με άλλα εμβόλια, ως προφανή συνέπεια των ανησυχιών που έχει προκαλέσει – και διεθνώς – η συζήτηση για το αν το εμβόλιο της AstraZeneca σχετίζεται ή όχι με περιπτώσεις θανάτου από αιματικούς θρόμβους.

Το φαινόμενο μοιάζει να παίρνει διαστάσεις, αφού ανάγκασε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία τονίζεται πως «δεν γίνεται αλλαγή του εμβολίου κατά της COVID -19 στα φαρμακεία».

Ads

«H πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό COVID-19 δεν δίνει τη δυνατότητα αλλαγής εμβολίου» διευκρινίζει ο ΠΦΣ και καλεί τους πολίτες να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου.

Ωστόσο, οι διασταυρωμένες πληροφορίες του Tvxs.gr αναδεικνύουν σοβαρότερες πτυχές του ζητήματος, οι οποίες απαιτούν προφανώς επίσημες εξηγήσεις.