Ερωτήματα εγείρονται για την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου Augusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού που έπεσε στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου στο Αιγαίο. Σε αυτό επέβαιναν τρεις χειριστές. Έχουν βρεθεί οι σοροί των δύο και αναζητείται ο τρίτος. Έρευνα για τα αίτια της πτώσης. 

Ads

Δεν είναι γνωστό ακόμη πώς έπεσε το ελικότερο. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του από τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης:

«Δεν ακούστηκε τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως η πτώση να οφείλεται σε πρόσκρουση καθώς το ελικόπτερο πετούσε πολύ χαμηλά. Φυσικά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί. 

Το χρονικό

Το στίγμα του ελικοπτέρου – απώλεια σήματος και επικοινωνιών – χάθηκε από τα ραντάρ περίπου στις 2.45 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ πετούσε πάνω από τη νήσο Κίναρο στο Αιγαίο. Το ελικόπτερο εκτελούσε νυχτερινή άσκηση και πετούσε σε χαμηλό ύψος. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΝ, στις 4:40 π.μ. υπήρξε θερμικό ίχνος σε απόκρημνη περιοχή στη νήσο Κίναρο, ενώ στις 7:01 υπήρξε και οπτικός εντοπισμός.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στο πλαίσιο της άσκησης «Αστραπή». Στο Κέντρο Επιχείρησης των Ενόπλων Δυνάμεων σήμανε αμέσως «κόκκινος συναγερμός». Στην έρευνα μετέχουν φρεγάτες, super puma, ένα C-130, άνδρες της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών. Η περιοχή στην οποία εντοπίστηκαν τα συντρίμμια είναι πάρα πολύ απόκρημνη, γεγονός που δυσχεραίνει την επιχείρηση.

Το πλήρωμα
 
Το πλήρωμα αποτελούσαν τρία άτομα, δύο πιλότοι και ένας μηχανικός, τα ονόματα των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΓΕΝ: Αναστάσιος Τουλίτσης (αναζητείται), υποπλοίαρχος, Κωνσταντίνος Πανανάς, υποπλοίαρχος, Ελευθέριος Ευαγγέλου, ανθυπασπιστής. 

image
Ο Κωνσταντίνος Πανανάς

image
Ο Ανταστάσιος Τουλίτσης

image
Ο Ελευθέριος Ευαγγέλου