Νέες προειδοποιήσεις προς την Αθήνα αλλά και τη Λευκωσία απήυθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνοντας το μήνυμα πως η συμπεριφορά των δύο χωρών στη Μεσόγειο είναι «ριψοκίνδυνη».

Ads

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της που προκύπτουν από τη διεθνή νομοθεσία σχετικά με τη διαμάχη για το Αιγαίο αλλά και το Κυπριακό».

Όπως σημείωσε «η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

Πρόσθεσε δε ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει την ελάχιστη υποχώρηση από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους».

Ads

Η τοποθέτηση Ερντογάν έρχεται στον απόηχο της δημοσίευσης στον τουρκικό Τύπο διάφορων χαρτών οι οποίοι αναβιώνουν εκτενείς τουρκικές διεκδικήσεις στην Μεσόγειο, δίχως να λαμβάνουν υπόψη νησιά όπως το Καστελόριζο.