Ευθεία επίθεση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία.

Ads

«Από σήμερα, για εμένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχθώ να συναντηθώ ποτέ μαζί του» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδος.

«Είχαμε συμφωνήσει μαζί του για το συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας, στο οποίο δεν θα συμμετέχω. Δεν θα συναντηθώ με τον Μητσοτάκη» επέμεινε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να κάνω συνάντηση μαζί του. Γιατί βγαίνουμε με αξιότιμους πολιτικούς που θα κρατήσουν τον λόγο τους. Ο Μητσοτάκης να σκεφτεί το μέλλον. Ποιος θα συναντηθεί με ποιον, πώς θα στήσει βάσεις, ας το κάνει. Φτάνει» είπε.

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν είπε: «Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφασίσουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό».

«Είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησε μία επίσκεψη στις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», είπε ο Ερντογάν για να συμπληρώσει: «Δεν υπάρχει πλέον για μένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αξιότιμους πολιτικούς».

«Η Ελλάδα έχει κτίσει 10 βάσεις… Εναντίον ποιας χώρας;» διερωτήθηκε ο Ερντογάν. Κατηγόρησε δε, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία του στο Κογκρέσο. «Έκανε συστάσεις για τη μη πώληση F-16 στην Τουρκία» σημείωσε.

«Ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας»

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε εκτοξεύσει νέες βολές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, λέγοντας ότι «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος παρευρέθηκε στην πανηγυρική τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης. Όπως είπε, το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Ανέφερε ακόμη ότι από φέτος θα μπαίνει στην υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού και ένα υποβρύχιο και πως μέχρι το 2027 το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα έχει έξι νέου τύπου υποβρύχια.

“Φωτογραφίζοντας” και πάλι την Ελλάδα, είπε ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO (Γκιουλέν)».

Όπως υπογράμμισε ο Ερντογάν, πρόκειται για υποβρύχια που εντυπωσιάζουν, όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, καθώς ζυγίζουν 1.856 τόνους πάνω από το νερό και 2.420 τόνους όταν βυθίζονται, ενώ μπορούν να φτάσουν και πιο βαθιά από τα 300 μέτρα.

Επιπλέον, μπορούν να μείνουν κάτω από το νερό για τρεις ημέρες και στη θάλασσα συνολικά για 12 εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό. Είναι εξοπλισμένα με αποτελεσματικά όπλα ενάντια σε υποβρύχιους, θαλάσσιους και χερσαίους στόχους, πρόσθεσε.

Οικονόμου: Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας.

Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών., δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στις δηλώσεις Ερντογάν.

Αναλυτικά, η δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών.