Την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό πρόβλημα, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα. Όπως είπε το προσφυγικό δεν είναι ένα ζήτημα, τουρκικό ή ελληνικό, και χρειάζονται περισσότερα βήματα συντονισμού συνεννόησης ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας και ο Τούρκος πρωθυπουργός εξήγγειλαν τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών στο Αιγαίο και τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας. Σε «παράθυρο ευκαιρίας» για λύση στο κυπριακό αναφέρθηκαν οι δύο πρωθυπουργοί.

Ads

Αλέξης Τσίπρα συναντήθηκε και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την τρομοκρατία και προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τετάρτης συναντήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Άγκυρας πρώτα με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και αργότερα με τη συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των λαών Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στην τουρκική πρωτεύουσα.

image

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι, και στη συνέχεια αναχώρησε για την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Μετά την συνάντηση και το γεύμα εργασίας οι δύο πρωθυπουργοί παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Ads

Κατά τη συνέντευξη Τύπου και αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως και η Τουρκία έχει σηκώσει το δυσβάσταχτο βάρος των προσφυγικών ροών, υπογραμμίζοντας πως «είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νησιά του Αιγαίου». «Είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσουμε τα ναυάγια στο Αιγαίο», τόνισε, σημειώνοντας πως «καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό και για το λόγο αυτό «είναι πολύ σημαντικές οι συνομιλίες της ΕΕ με την Τουρκία». Όπως είπε και η ΕΕ πρέπει «να αναλογιστεί την ευθύνη της και να αναλάβει μέρος του βάρους που της αναλογεί».

Οι Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου εξήγγειλαν τη συμφωνία για τεχνική συνεργασία των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και την ανάπτυξη της συνεργασίας μέσω επιτροπών, με συναντήσεις, που όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «θα αρχίσουν άμεσα». Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε πως συνομιλούμε και με τη Γερμανία, καθώς «η κ. Μερκελ έχει προτείνει τη διεξαγωγή μιας συνομιλίας με τη συμμετοχή τόσο της Τουρκίας, όσο και της Ελλάδας». «Το προσφυγικό ζήτημα δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέμα», τόνισε. «Στη Συρία υπάρχει ένα καθεστώς βίας. Χωρίς αυτό, οι Σύροι δεν θα εγκατέλειπαν τη χώρα τους» συνέχισε ο Νταβούτογλου και επανέλαβε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν διαθέτουν καμία ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση.

Για την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως «αυτή σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις των δύο χωρών, που ευελπιστούμε μεσα από εποικοδομητικό διάλογο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας». «Οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «δεν παραγνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν και ανοιχτά θέματα, που πρέπει να συζητιούνται με ειλικρίνεια και να υπάρχει σύνθεση». «Έχουμε έναν κοινό ορίζοντα τεσσάρων ετών, αλλά πρέπει να κάνουμε γρήγορα», σημείωσε αναφερόμενος στα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Θέλουμε σταθερή γειτνίαση και φιλία με την Ελλάδα», σχολίασε ο κ. Νταβούτογλου και πρόσθεσε πως «Ελλάδα και Τουρκία έχουν διάφορες σχέσεις που έχουν κάποια προβλήματα, από τα οποία κάποιοι επωφελούνται».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας: «θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση». «Είμαστε μπροστά σε μία ευκαιρία, αλλά η λύση θα πρέπει να είναι στα πλαίσια των διεθνών κανόνων» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι επιθυμούμε μία λύση χωρίς τρίτους εγγυητές, εντός ενός πλαισίου ασφαλείας που θα διασφαλίσουμε. Διεμήνυσε πως μόνο μέσα από τον διάλογο θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα διμερή θέματα, ενώ ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε πως υπάρχει «παράθυρο» ευκαιρίας για την επίλυσή του.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου

Σχετικά με το Αιγαίο, εξήγησε ότι επιδιώκουμε μία λύση για την ασφάλεια και τη συνεργασία. Το Αιγαίο, είπε, «και αυτό είναι κοινή μας αντίληψη, θα πρέπει να είναι μια θάλασσα εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού». «Οι δύο λαοί έχουν μόνο να κερδίσουν από τη συνεργασία τους».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους μουσουλμάνους της Θράκης είπε πως αυτοί αποτελούν ένα παράδειγμα ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης των πολιτισμών, ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία τεμένους στην Αθήνα.

Σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα είναι αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο βαθμό, ωστόσο, που θα γίνουν και τα απαραίτητα βήματα και θα εκπληρωθούν οι όροι. «Να ανοίξουν όλα τα κεφάλαια, αλλά όχι να κλείσουν στο πόδι».