Άκτως επιθετικός κατά της Ελλάδας εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στο κρατικό TRT.

Ads

«Δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια απέναντι σε ενέργειες που στοχεύουν στην ασφάλειά μας. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε τόσο νομικά όσο και επιτόπου» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η πρόσφατη συμπεριφορά της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας δεν μπορεί να εξηγηθεί ή να γίνει αποδεκτή, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για να προσθέσει ότι αυτή η στάση είναι αντίθετη με τις σχέσεις γειτονίας και τη συμμαχία.

«Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Αυτή η στάση αλλά και η ψεύτικη προπαγάνδα είναι εναντίον του συμμαχικού πνεύματος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ads

Ανέφερε επίσης ότι «η Ελλάδα ενοχλείται από το ανερχόμενο προφίλ της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο», καθώς και ότι «η ελληνική πλευρά στέκεται ανήμπορη στις απαντήσεις που δίνουμε».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας και παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας και τους αλιείς μας, ανεβάζοντας την ένταση. Σε αυτές τις εχθρικές ενέργειες, η αεροπορία απαντάει και θα συνεχίσει να απαντάει».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα ότι «στρατιωτικοποιεί τα νησιά κοντά στις ακτές μας, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες».

«Πανικοβλήθηκαν όταν είπαμε για τον Tayfun. Μα γιατί πανικοβάλλεστε; Εμείς δεν θα κάνουμε τις προετοιμασίες μας; Φτιάξαμε τον Tayfun κι έχει βεληνεκές 560 χιλιομέτρων. Όμως εγώ ζήτησα βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων. Γιατί ο πανικός; Φτιάξτε κι εσείς. Γιατί ενοχλείστε; Δεν θα μένουμε δεμένοι χειροπόδαρα σε ενέργειες εναντίον της ασφάλειας της χώρας μας» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.