Πορεία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις Σκουριές ενάντια στην καταστροφή του βουνού Κάκαβος.

Ads

Οι διαδηλωτές έφτασαν στο σημείο του ανοικτού ορύγματος και σε μια συμβολική κίνηση έριξαν ένα μεγάλο μέρος του φράχτη που το περικλείει. Το βουνό έχει υποστεί ήδη εκτεταμένη καταστροφή και τη θέση ενός μεγάλου κομματιού του αρχέγονου δάσους έχει λάβει μια αχανής έκταση από χώμα. Τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας συνεχίζει όπως και τα προηγούμενα χρόνια να φυλάσσει η ΕΛΑΣ. 

Στην πορεία έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, ο περιφερειακός σύμβουλος Λάζαρος Τόσκας, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αριστοτέλη.

Όπως τονίζουν στο κάλεσμα τους  οι επιτροπές αγώνα «Στο βουνό που είναι ζωτικός πόρος για ολόκληρη τη Β.Α. Χαλκιδική. Στο βουνό που καταστρέφεται απ’ την απληστία των πολυεθνικών, τη διαπλοκή, την αδράνεια και αργοπορία κρατικών και διοικητικών φορέων».

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αν και καθόρισε πρόστιμα για τις βεβαιωμένες παραβάσεις της Ελληνικός Χρυσός, δεν έχει ακόμη προβεί σε λήψη διοικητικών μέτρων, όπως προβλέπεται. Ο εισαγγελέας, αν και έχει παραλάβει εδώ και καιρό τα έγγραφα με τις παραβάσεις της εταιρείας που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και αποτελούν ποινικό αδίκημα, δεν έχει ακόμη προβεί σε κάποια ενέργεια. Το ΣτΕ με μία ακόμη απόφαση, κατά πλειοψηφία, παρ’ όλη τη συμπεριφορά και τις παρανομίες της εταιρείας, εκθέτει σε κίνδυνο τη Χαλκιδική.

Ads

Η εταιρεία, με αποικιοκρατική λογική, ζητά τις απαιτούμενες άδειες με πολιτική απόφαση και διαδικασίες εξπρές, για να υλοποιήσει την καταστροφική της “επένδυση”.” αναφέρεται στο κάλεσμα των επιτροπών αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού που διοργανώνουν την πορεία» σημειώνει το κάλεσμα.

«Απ’ την άλλη πλευρά εμείς, μάρτυρες ενός θεάτρου του παραλόγου, βλέποντας τον τόπο μας να καταστρέφεται,

  • απαιτούμε από την Κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι αυτή η εξόρυξη θα σταματήσει,
  • απαιτούμε από το ΣτΕ να προστατέψει τη δημόσια υγεία το περιβάλλον και την κοινωνική ευημερία
  • και λέμε στην εταιρεία ότι δεν έπρεπε να είχε έρθει εδώ ποτέ». 

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για να σωθεί ο τόπος μας και δε θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε αυτό το στόχο» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Πηγή: Alterthess.gr