Ποσό περίπου 242 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος θεωρείται παράνομο και απεχθές και δεν πρέπει να πληρωθεί, σύμφωνα με τον Επιστημονικό Συνεργάτη της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους Ερίκ Τουσέν. H προκαταρκτική έκθεσης της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος καταλήγει άλλωστε στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος, αλλά και δεν πρέπει να το πληρώσει, διότι είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο».

Ads

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Βουλήγια την παρουσίαση της Προκαταρκτικής Έκθεσης της Επιτροπής, ο Ερίκ Τουσέν ανέφερε ότι τα 215 δισ. ευρώ που προέρχονται από δάνεια του EFSF, του ΔΝΤ και των 14 χωρών μελών της ευρωζώνης «στο σύνολό τους είναι συνδεδεμένα με τις ίδιες προϋποθέσεις. Αποτελεί ένα σύνολο με νομικά ελαττώματα, παρατυπίες και βλάβες στη χώρα, ώστε είναι αδύνατον να αφαιρεθεί από τον ορισμό του επαχθούς χρέους». Στην ίδια κατηγορία, είπε, ανήκουν και τα 27 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τον αναγνωρισμένο οικονομολόγο.

Διαβάστε επίσης:
Επιτροπή για το Χρέος: Είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο

Κατά την συνέντευξη Τύπου,  η Πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε αν συμφωνεί με την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνηση η οποία ζητά από τους πιστωτές συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης, απομείωση (και όχι διαγραφή) του χρέους καθώς επίσης και αν υποστηρίζει πως δεν πρέπει να πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ.  Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε λέγοντας πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση σε πλαίσιο και σε καθεστώς που δημιούργησαν άλλοι. Αυτοί, οι άλλοι, οφείλουν να απαντήσουν στα ευρήματα της Επιτροπής μας» και τόνισε πως «όταν κατατίθενται τέτοια πορίσματα όπως της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους είναι απογοητευτικό να γίνονται τέτοιες ερωτήσεις».

Ads

«Είπατε πως είστε από τον ΣΚΑΪ, έτσι δεν είναι; Παρακολουθούμε με φρίκη και το λέω ευθέως – δεν σας αποδίδω προσωπικά κάτι – όμως είναι απογοητευτικό να προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα ανάμεσα σε Βουλή και κυβέρνηση», είπε στη συνέχεια . Υπενθύμισε ακόμη ότι ο δημοσιογράφος του MEGA Γιάννης Πρετεντέρης έχει παραδεχθεί πως έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, αν και γνώριζε ότι δεν είναι. «Οι κερδισμένες τράπεζες από τη διαδικασία του μνημονίου, πληρώνουν διαφημίσεις στα ΜΜΕ, την  ώρα που τα ΜΜΕ για την διαφημιστική δαπάνη δεν έχουν αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο», υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Καταλήγοντας κατήγγειλε τον ρόλο του διαδραματίζουν διάφορα ΜΜΕ υπέρ του μνημονίου, όπως είπε. «Υπάρχουν ΜΜΕ διαπλοκής που ως νέες ερπύστριες καταδυναστεύουν τον ελληνικό λαό», δήλωσε με νόημα.