Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξαπολύει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων του υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή αναφορικά με τα χρήματα που δεν δόθηκαν στους καλλιτέχνες και τη χρηματοδότηση συνεδρίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού).

Ads

Οι εργαζόμενοι στηλιτεύουν την απόφαση αυτή της Λίνας Μενδώνη και επισημαίνουν πως «η ΠΟΕ ΥΠΠΟ επί πολλά χρόνια είχε συνηθίσει να «ζει» όχι με τα (λίγα) χρήματα των εισφορών των εργαζομένων (όπως κάνουν όλες οι Ομοσπονδίες του δημόσιου τομέα), αλλά με τα (πολλά) χρήματα που έπαιρνε, η ίδια ή τα μέλη της Διοίκησής της, από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ».

Aναλυτικά η ανακοίνωση:

Μπορεί η Υπουργός Πολιτισμού να είχε μια… δυστοκία να δώσει χρήματα στους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, όμως της είναι πάρα πολύ εύκολο να «βαφτίζει» πολιτιστική εκδήλωση ένα συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και να το χρηματοδοτεί με 100.000 ευρώ! Από πού; Από τον μειωμένο ήδη κρατικό προϋπολογισμό!

Ads

Ξέραμε βέβαια ότι η ΠΟΕ ΥΠΠΟ είχε ζητήσει τα χρήματα, σήμερα μάθαμε ότι τα έχει ήδη λάβει. Δείτε την ερώτηση προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πέτσα (ο οποίος, όσο να πεις, μια έκπληξη την είχε στο βλέμμα) και την (άλλα λόγια να αγαπιόμαστε) απάντηση της κ. Λ. Μενδώνη από την ενημέρωση των συντακτών στις 7/5/2020:

Η Λίνα Μενδώνη φρόντισε με διαδοχικές αποφάσεις της να δώσει στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ 100.000 ευρώ από κρατικό χρήμα για να έχουν να διαχειρίζονται οι πολιτικοί της φίλοι από την εποχή του κραταιού ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είναι εμπλεκόμενοι σε δικαστική έρευνα από τη δικαιοσύνη για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα. Κι αυτό είναι ένα διαρκές σκάνδαλο της κυβέρνησης της ΝΔ (ή να είμαστε πιο ακριβείς: της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο Υπουργείο Πολιτισμού).

Να θυμίσουμε τι έχει συμβεί:

Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ επί πολλά χρόνια είχε συνηθίσει να «ζει» όχι με τα (λίγα) χρήματα των εισφορών των εργαζομένων (όπως κάνουν όλες οι Ομοσπονδίες του δημόσιου τομέα), αλλά με τα (πολλά) χρήματα που έπαιρνε, η ίδια ή τα μέλη της Διοίκησής της, από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ (δηλαδή από δημόσιο χρήμα – τα λεφτά του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ είναι λεφτά του ΤΑΠΑ που πήγαιναν στο ΤΑΥΠ για τις ανάγκες των εργαζόμενων). Όλα αυτά μέχρι το 2017, οπότε και το πόρισμα του ελέγχου που έγινε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρήκε ότι οι δαπάνες αυτές από δημόσιο χρήμα δεν ήταν νόμιμες και έστειλε το πόρισμα στον Εισαγγελέα.

Είναι χαρακτηριστική η σύγκριση των οικονομικών απολογισμών της ΠΟΕ: Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ την τριετία 2013-2016 διαχειρίστηκε 600.000 ευρώ. Αν πάμε και σε ποιο παλιούς απολογισμούς, στις εποχές του Ειδικού Λογαριασμού, είχε τριετή κύκλο εργασιών κοντά στα 900.000 ευρώ. Το 2016-2019, όταν σταμάτησε η εισροή χρημάτων από το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, διαχειρίστηκε περίπου 174.000 ευρώ (έσοδα) και 160.000 (έξοδα). 160.000 έξοδα είχε όλη την τριετία, και τώρα εισπράττει με τη μία 100.000 ευρώ!

Το 13ο συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ στο οποίο έκανε ολική επαναφορά ο υπόδικος κ. Γ. Τσακοπιάκος πραγματοποιήθηκε στις 30/10-1/11/2020. Το συνέδριο αποφάσισε (με μειοψηφία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης και άλλων παρατάξεων) την αύξηση της εισφορά των εργαζόμενων προς την ΠΟΕ από το 0,5 ευρώ στο 1 ευρώ. Αλλά δεν είναι φαίνεται αρκετό αυτό το ποσό –δεν έχει συνηθίσει η ΠΟΕ να μην εισπράττει δημόσιο χρήμα. Τι κι αν λέει ο συνδικαλιστικός νόμος – και η κοινή λογική – ότι δεν πρέπει να εισπράττεις χρήματα από τον εργοδότη σου, αυτά για τον Τσακοπιάκο και την παρέα του είναι ψιλά γράμματα. Συνδικαλισμός κατά την ομάδα Τσακοπιάκου = γραβάτα, ποτά στο μπαλκόνι του 5ου με τους (εκάστοτε) Υπουργούς, χρήματα από τον κρατικό κορβανά και δεν ξαναπάμε ποτέ στη δουλειά.

Τη μέρα που ξεκινούσε το συνέδριο της ΠΟΕ, η Λ. Μενδώνη υπέγραψε μια απόφαση με την οποία άλλαζε το ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, προσθέτοντας 2 νέα μέλη από την ΠΑΣΚΕ/ΔΗΣΥΠ. Δεν ήταν αυτό η έκπληξη. Η έκπληξη ήταν ότι μερικές μέρες μετά κατέβασε τροπολογία στη Βουλή με την οποία έθετε το Ταμείο σε «εκκαθάριση εν λειτουργία» και καταργούσε το ΔΣ του Ταμείου. Τότε γιατί είχε διορίσει νέο ΔΣ αφού θα το καταργούσε; Μα το νέο ΔΣ, με πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ/ΔΗΣΥΠ, έκανε μόνο μία συνεδρίαση και πήρε μόνο μία απόφαση, με τις 4 ψήφους των μελών ΔΗΣΥΠ/ΠΑΣΚΕ: την χρηματοδότηση της ΠΟΕ με 100.000 ευρώ για το συνέδριο που βαφτίστηκε πολιτιστική εκδήλωση! Δείτε εδώ.

Αργότερα ο εκκαθαριστής, μέλος επίσης της ΔΗΣΥΠ/ΠΑΣΚΕ, έδωσε τα χρήματα αυτά, όπως ο ίδιος δηλώνει στο έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή, γιατί θεώρησε ότι η απόφαση ήταν «σύννομη» και ήταν μέσα στους «σκοπούς» του Ταμείου! Στην «αξιολόγηση συνεπειών ρύθμισης» της διάταξης που ψηφίστηκε στη Βουλή, αναφερόταν επί λέξει ότι το ΥΠΠΟΑ θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 500.000 ευρώ για την επιχορήγηση στο ΤΑΥΠ για «δαπάνες λειτουργίας παιδικού σταθμού & λοιπές δαπάνες», καθώς και για «τακτικές και έκτακτες δαπάνες» του υπό εκκαθάριση Ταμείου. ΟΙ 100.0000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 500.000, ΤΟ 1/5 ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΤΑΥΠ, ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΕ ΥΠΠΟ! Την ίδια στιγμή που δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα για τη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού το 2020-2021 (δεν έχουν καλέσει καν τους γονείς να κάνουν αιτήσεις), ούτε για τις κατασκηνώσεις των παιδιών των υπαλλήλων!

Πάντως και οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ δεν είναι αγνώμονες, με 100.000 ευρώ και μερικές ακόμη διευκολύνσεις, δεν πα να καίγεται ο κόσμος στον πολιτισμό, δεν πα να κλείσει και ο παιδικός, δεν πα να ιδιωτικοποιούνται τα πάντα, μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για την Υπουργό (τους).

Αν διαιρέσουμε τα 100.000 ευρώ διά των ανακοινώσεων, βγαίνει και το κόστος εκάστης… Και δεν έχουν ακόμη εκδώσει την ανακοίνωση που θα λέει πόσο καλά και άγια τα έκανε όλα η υπουργός με το θέμα των καλλιτεχνών!

Και ξαναρωτάμε: Η Υπουργός ήρθε στο ΥΠΠΟΑ για να κάνει συγκεκριμένες «δουλειές». Αυτό το ξέραμε εμείς, μετά την ξεφτίλα με την στάση της στον σύγχρονο πολιτισμό το χει μάθει και όλη η κοινωνία. Τις δουλειές αυτές «στηρίζει» η ΠΟΕ για ιδιοτελείς λόγους. Πραγματικά αξίζει στους εργαζόμενους και εργαζόμενες του ΥΠΠΟΑ, ανεξάρτητα από κλάδους και ειδικότητες, αυτή η συνδικαλιστική «εκπροσώπηση»;