Για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας συζήτησαν το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας. Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση Δένδια με αντιπροσωπείες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διαρρεόταν από βουλευτές τα περί μονομερούς νομοθετικής ρύθμισης για τη συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και μετά την 1η Ιανουαρίου 2015. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, διέψευσαν αργότερα ότι υπάρχει τέτοια απόφαση.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το capital.gr, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, ανέφεραν ότι, ενόψει της συνάντησης των Παρισίων, έγιναν μεν συζητήσεις για τον τρόπο που θα μπορούσε να διασφαλιστεί η κύρια κατοικία των δανειοληπτών, αλλά «χωρίς μονομερείς ενέργειες» ή ανανέωση των προστατευτικών – μεταβατικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύκλοι του υπουργείου, ανέφεραν ότι το ζήτημα θα τεθεί εγκαίρως καθώς «υπάρχει ένα ολόκληρο νομικό θέμα που διερευνάται διεξοδικά».

Είχαν προηγηθεί διαρροές από την αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι στη συνάντηση τους με τον υπουργό Ανάπτυξης, συμφωνήθηκε ότι «κοινή θέση του υπουργείου και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι η προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για κάθε είδους οφειλές». 

Ads

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, μετείχαν στην σύσκεψη ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Παναγιώτης Ρήγας, ο «τομεάρχης» Ανάπτυξης, Θάνος Μωραϊτης, ο υπεύθυνος παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου Χρήστος Πρωτόπαπας και ο εκπρόσωπος Τύπου του  κόμματος Δημήτρης Καρύδης. Υπό διττή ιδιότητα, μέρος στην συνάντηση πήρε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Νωρίτερα το πρωί, ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση, για το ίδιο θέμα, με αντιπροσωπεία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, υπό τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Αθανάσιο Μπούρα. 

Συνάντηση Χαρδούβελη – Βρούτση

Τόσο το εργασιακό, όσο και το ασφαλιστικό, θα βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας, την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, δήλωσε,  μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη με τον Γιάννη Βρούτση, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η ίδια πηγή πάντως χαρακτήριζε τα δύο συγκεκριμένα «μέτωπα» ως «διαχρονικά». Επίσης, δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες, όταν ερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση εμμένει στην αύξηση σε 100, των δόσεων για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε, παράλληλα, ότι στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία (αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση), ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμη η μελέτη του ΚΕΠΕ για τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων.

Σημειώνεται ότι στην ατζέντα της τρόικας για το υπουργείο Εργασίας, βρίσκονται, εκτός από τον αριθμό των δόσεων, τα «καυτά» ζητήματα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος (με βάση τις επικείμενες αναλογιστικές μελέτες), το εάν έχει επιτύχει η όχι το μοντέλο για τις ομαδικές απολύσεις (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), το δικαίωμα των εργοδοτών σε ανταπεργία, η αλλαγή στον τρόπο απόφασης για απεργία, κ.ά.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορούν και δεν θέλουν να διαπραγματευτούν

«Η κυβέρνηση προσέρχεται σε έναν ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα έτσι ώστε να αξιολογηθεί θετικά για το ότι εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές, δίχως να έχει να προτείνει κάποια ουσιαστική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής. Μια κυβέρνηση δεσμευμένη στα μνημόνια και την πολιτική λιτότητας, δεν μπορεί και δεν θέλει να διαπραγματευτεί τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων. Είναι και θα παραμείνει ουραγός των ευρωπαϊκών εξελίξεων και έρμαιο των δανειστών» αναφέρει σε σχόλιό του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.