Δύο προγραμματισμένες συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών θα έχει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, στην Αθήνα με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό να μπαίνουν στο τραπέζι.

Ads

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η συνάντηση της Τετάρτης θα αφορά τα εργασιακά, ενώ την Πέμπτη θα συζητηθούν οι «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης σε σχέση με το ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι, ως προς τα εργασιακά, δεν πρόκειται ουσιαστικά για την έναρξη της διαπραγμάτευσης, γιατί, όπως είπε, αναμένεται ακόμα το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόμων, που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι θα αποτελέσει το έναυσμα της σχετικής διαδικασίας. «Το πόρισμα το περιμένουμε μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμα δεν έχει παραδοθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι στις προθέσεις των δανειστών σε αυτή τη συνάντηση είναι να οριστούν τα διαδικαστικά θέματα. «Εμείς προφανώς θα επιβεβαιώσουμε ξανά ότι δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα που θα επιδεινώσει τη θέση των εργαζομένων και ότι, αντιθέτως, θέλουμε, για πρώτη φορά, την αναστροφή της απορρύθμισης, με την επαναφορά, κυρίως, των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση της Πέμπτης με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα συζητηθούν τρία προαπαιτούμενα, «που έχουν ζητηθεί, για να πάρουμε το υπόλοιπο της δόσης και τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί».

Ads

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα τρία προαπαιτούμενα είναι τα εξής:

– « Ο ορισμός της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών χρόνων αντί για 15%, συνολικά, σε 2% κατ’ έτος. Αυξάνει η έκπτωση ανάλογα με τα χρόνια εξαγοράς.

– Η δεύτερη ρύθμιση αφορά την υπαγωγή στο γενικό καθεστώς ασφάλισης, όσων νοικιάζουν δωμάτια σε οικισμούς, πόλεις και χωριά, κάτω των 2.000 κατοίκων και δεν είναι επαγγελματίες αγρότες». «Όσοι είναι επαγγελματίες αγρότες και νοικιάζουν ως συμπληρωματικό εισόδημα τα δωμάτια, εξακολουθούν να είναι στη ρύθμιση που αφορά τους αγρότες» διευκρίνισε.

– «Το τρίτο αφορά την ομογενοποίηση των εισφορών υγείας για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες. Από το 2019 μετατίθεται στο 2017» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Και συνέχισε: «Αυτό που είχαμε επιδιώξει στο νόμο, είναι αυτές οι δύο κατηγορίες να έχουν χαμηλότερες εισφορές. Και για τις δύο αυτές κατηγορίες, λοιπόν, είχαμε μειώσεις στο 70% του ανειδίκευτου εργάτη στο ύψος υπολογισμού της εισφοράς. Αυτό παραμένει, έχουν διαφορετική ευνοϊκότερη ρύθμιση από τους άλλους ασφαλισμένους».