Διχασμένοι είναι σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι οικονομολόγοι αναφορικά με το αν η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ελλάδα και Ευρώπη είναι καλή. 

Ads

Στην έρευνα του πρακτορείου που πραγματοποιήθηκε 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας συμμετείχαν περίπου 60 οικονομολόγοι. 

Αναφορικά με το σχέδιο για τη σύσταση ταμείου αποκρατικοποιήσεων στο οποίο θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου ύψους 50 δισεκ. ευρώ, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων – 35 από τους 53 οικονομολόγους – είπαν ότι η Ελλάδα δεν έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισεκ. ευρώ που θα μπορούσε πρακτικά να ιδιωτικοποιήσει.

Αναφορικά με το χρέος της χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων στην έρευνα – 54 από τους 58 –  σημειώνουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται κάποιας μορφής ελάφρυνση προκειμένου η δημοσιονομική της κατάσταση και η οικονομία της να καταστούν βιώσιμες.

Ads

Τέλος η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για την πιθανότητα ενός Grexit μειώθηκε στο 30%, σημαντικά χαμηλότερα από το 55% της περασμένης εβδομάδας, που ήταν η υψηλότερη μέση εκτίμηση από όλες τις αντίστοιχες έρευνες του Reuters με το συγκεκριμένο ερώτημα.