Έρευνα για τα βασανιστήρια που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν οι συλληφθέντες για την διπλή ληστεία στην Κοζάνη διέταξε, το πρωί της Δευτέρας, η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Σάλος έχει προκληθεί από τις φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ και στις οποίες, παρά το γεγονός ότι έχουν υποστεί photoshop είναι εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού. Εξάλλου τα σημάδια κακοποίησης στο πρόσωπο φαίνονται και στο βίντεο της προσαγωγής των συλληφθέντων στον εισαγγελέα Κοζάνης. Την άμεση επέμβαση των δικαστικών αρχών είχαν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ. Το υπ. Δημοσίας Τάξης αρχικά έκανε λόγο για «τραυματισμό τρομοκρατών κατά τη συμπλοκή», ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σήμερα το πρωί προανήγγειλε έρευνα για τις καταγγελίες. Αν αποδειχτεί βασανισμός οι κυρώσεις θα είναι αμίλεικτες δηλώνει ο υπ. Δημοσίας Τάξης, Νίκος Δένδιας. Στο μεταξύ, διαμέρισμα που σχετίζεται με τους συλληφθέντες για τις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Κυριακής από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στα βόρεια προάστια. 

Ads

Δεν υπάρχει πρόθεση να καλυφθεί κανείς για οτιδήποτε, υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στις καταγγελίες περί κακοποίησης των συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και αν αποδειχθεί βασανισμός οι κυρώσεις του νόμου, όπως είπε, θα είναι αμείλικτες. «Δεν υπάρχει θέμα ανοχής σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων οποιουδήποτε κατηγορουμένου», υπογράμμισε ο υπουργός.

Επισήμανε, πάντως, ότι «δεν πρέπει να υιοθετήσουμε άκριτα κάποια άποψη», καθώς «δεν μιλάμε για ένα επεισόδιο εν λευκώ. Μιλάμε για τρομοκράτες βαρύτατα οπλισμένους που είχαν διαπράξει ληστεία».

Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα που παρουσιάζουν οι συλληφθέντες στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΑΣ., σημείωσε ότι του ελέχθη από τις αστυνομικές αρχές πως υπήρξε σκληρότατη συμπλοκή, ενώ για την επεξεργασία που έχουν υποστεί οι φωτογραφίες ανέφερε ότι έγινε, όπως του είπαν, ώστε να προσομοιάζουν οι δράστες με την εικόνα που θα έχει ο μέσος άνθρωπος για να μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει.

Ads

Κεδίκογλου: Θα γίνει έρευνα για τις καταγγελίες
 
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε να υιοθετήσουμε καμία από τις δύο εκδοχές και δήλωσε ότι θα γίνει έρευνα για τις καταγγελίες και τόνισε ότι «είμαστε κράτος δικαίου».
 
«Θα γίνει έρευνα για να διαλευκανθεί πλήρως κάθε καταγγελία» σημείωσε τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνονται βασανισμοί σε κανέναν. Είμαστε κράτος δικαίου». Μίλησε επιπλέον για παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου και ζήτησε «να μην δίνουμε ιδεολογικό χρωματισμό» στις πράξεις τους.
 
Ερωτηθείς για το αίτημα των οικογενειών και των δικηγόρων των τεσσάρων συλληφθέντων να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται μετά τον προφανή ξυλοδαρμό τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως «στο πλαίσιο της έρευνας προβλέπεται ιατροδικαστική εξέταση».

Σάλος για τα εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού
 
Στο μεταξύ, σάλος έχει από τις φωτογραφίες των συλληφθέντων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ και στις οποίες, παρά το γεγονός ότι έχουν υποστεί photoshop είναι εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού που υπέστησαν. Εξάλλου τα σημάδια κακοποίησης στο πρόσωπο φαίνονται και από το βίντεο της προσαγωγής των συλληφθέντων στον εισαγγελέα Κοζάνης.
 
Η οικογένεια του 24χρονου καταγγέλλει βασανισμό του από τις αστυνομικές αρχές στην Κοζάνη και η δικηγόρος του υπέβαλε αίτημα μεταφοράς του σε νοσοκομείο, προκειμένου να τεθεί άμεσα υπό ιατρική παρακολούθηση. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, ο 24χρονος ξυλοκοπήθηκε επί ώρες στα κρατητήρια της Κοζάνης, ενώ ήταν δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και με δεμένα τα μάτια. Επιπλέον, παρουσιάζει αιματουρία και έντονες ζαλάδες.
 
Όπως δήλωσε η μητέρα του 24χρονου, που εργάζεται στο ΕΚΑΒ, ο γιος της τής είπε ότι ανάλογη κακοποίηση υπέστησαν και οι άλλοι τρεις κρατούμενοι. Όπως ανέφερε, οι τέσσερις δεν χτυπήθηκαν στη συμπλοκή με την αστυνομία, κατά τη σύλληψή τους, αλλά μέσα στα κρατητήρια της αστυνομίας.

image

image
 
Παράλληλα, γιατρός – μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που βρέθηκε έξω από τη ΓΑΔΑ, έχοντας δει τις φωτογραφίες των συλληφθέντων, δήλωσε ότι χρήζουν ιατρικών εξετάσεων, σημειώνοντας ότι για όποιο άτομο υπάρχει και η παραμικρή ένδειξη κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης υπάρχει υποχρέωση υποβολής του σε αξονική τομογραφία.
 
Παρέμβαση των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση των εμφανών σημαδιών κακοποίησης των συλληφθέντων ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα μπορούν να δικαιολογήσουν βασανισμούς συλληφθέντων». Αίτημα για έρευνα και εξηγήσεις για τα παραμορφωμένα πρόσωπα των συλληφθέντων διατύπωσε η ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας ότι η Δημοκρατία δεν εκδικείται.

«Κάθε καταγγελία για κακοποίηση των κρατουμένων πρέπει να διερευνηθεί ταχύτατα και ενδελεχώς από τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές, να εκδοθούν άμεσα τα σχετικά πορίσματα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν», ανέφερε, από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ.
 
Απαντώντας, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ουσιαστικά κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για στοχοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. Τόνισε, δε, ότι όποιος έχει στοιχεία για βασανισμούς να τα καταθέσει στη Δικαιοσύνη, ενώ επέμεινε στην εκδοχή του «τραυματισμού τρομοκρατών κατά τη συμπλοκή και αντίστασή τους» στην Κοζάνη. Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η ΓΑΔΠ Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει ότι κατά τη σύλληψη οι αστυνομικοί άσκησαν την απολύτως αναγκαία βία.

Να διερευνηθούν οι καταγγελίες των οικογενειών των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης για βασανισμό των κρατουμένων από την αστυνομία ζήτησε και το ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσουν τις καταγγελίες των οικογενειών των τεσσάρων νεαρών συλληφθέντων για τις συνθήκες κράτησής τους. Η κακοποίηση κατά τη διάρκεια της κράτησης συλληφθέντων είναι φαινόμενο απαράδεκτο, με το οποίο ο λαός δεν πρέπει να εξοικειωθεί, όποια και αν είναι η βαρύτητα και η καταδίκη των διαπραχθέντων εγκλημάτων», σημείωσε σε ανακοίνωσή του για την υπόθεση.

Για μεθόδους αυταρχικών και φασιστικών καθεστώτων και δικτατοριών ως προς τη μεταχείριση των συλληφθέντων για τη ληστεία στον Βελβεντό Κοζάνης από τις αστυνομικές αρχές, κάνει λόγο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υπογραμμίζει ότι η δημοσίευση των φωτογραφιών και των προσωπικών στοιχείων των συλληφθέντων αποτελεί καταπάτηση κάθε νόμου και δικαιώματος.
 
«Σαν περιτύλιγμα για την ενίσχυση του κλίματος αυταρχισμού που διαμορφώνει η κυβέρνηση, παρουσιάζονται τα σενάρια τρομοκρατίας και οι παράπλευρες πληροφορίες – όπως η σχέση του ενός από τους συλληφθέντες με τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, γεγονός καθ’ όλα άσχετο με την υπόθεση αλλά που δένει με το σκηνικό καταδίκης του εξεγερτικού μηνύματος του Δεκέμβρη του 2008» αναφέρεται στην ανακοίνωση της. «Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι η δημοσίευση φωτογραφιών στις οποίες οι κατηγορούμενοι έχουν εμφανώς υποστεί βίαια βασανιστήρια, ενώ με πρόχειρες μεθόδους φωτομοντάζ προσπαθούν να κρύψουν σημάδια από ακόμα χειρότερα χτυπήματα στο κεφάλι και το λαιμό. Το αυταρχικό κράτος δεν αρνείται καν τη χρήση μεθόδων βασανιστηρίων σε κρατούμενους, αντιθέτως τη δημοσιοποιεί» σημειώνει μεταξύ άλλων. 

Έρευνες σε διαμέρισμα στο Μαρούσι
 
Όσον αφορά το διαμέρισμα στο Μαρούσι, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, εκτιμάται ότι πρόκειται για κρησφύγετο της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει ίχνη παραβίασης της εισόδου του διαμερίσματος και οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν ότι συνεργοί των τεσσάρων συλληφθέντων επιχείρησαν να μπουν στην κατοικία για να εξαφανίσουν στοιχεία.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι στο διαμέρισμα δεν βρέθηκαν όπλα, αλλά οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής φέρονται να έχουν συλλέξει άλλα σημαντικά ευρήματα.

Παράλληλα η Αντιτρομοκρατική αναζητεί τα ορμητήρια των «Πυρήνων» στη Βόρεια Ελλάδα, χρησιμοποιώντας και τις πλαστές ταυτότητες που είχαν δύο εκ των συλληφθέντων, εκτιμώντας ότι με τα στοιχεία αυτά θα έχουν ενοικιασθεί σπίτια.