Μια χρεοκοπία της Ελλάδας δεν σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να βγει και από το ευρώ, εκτιμούν 29 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. 

Ads

Τα ευρήματα της έρευνας του οικονομικού πρακτορείου δείχνουν ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να μην καταβάλει πληρωμές χρέους τις επόμενες εβδομάδες αγγίζουν το 40%, ενώ η πιθανότητα εξόδου από τη ζώνη του ευρώ διαμορφώνεται στο 30%. Σχεδόν τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες απάντησαν πάντως ότι μια χρεοκοπία δεν θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ.

«Αν και η πιθανότητα χρεοκοπίας και Grexit έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και τις δύο περιπτώσεις, είναι λάθος να θεωρεί κανείς ότι το ένα απαραιτήτως θα ακολουθήσει το άλλο» υποστηρίζει η Δανάη Κυριακοπούλου, οικονομολόγος στο Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών στο Λονδίνο. «Εάν μπορεί να διατηρηθεί η ρευστότητα ακόμα και στην περίπτωση χρεοκοπίας, τότε αυτό σημαίνει ότι το Grexit δεν θα ακολουθήσει μια χρεοκοπία».

Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, με τις πιθανότητες να κυμαίνονται από το 20% έως και το 100%. Η ενδιάμεση εκτίμηση, σύμφωνα με την έρευνα, ανέρχεται στο 50%. Τέλος εκτιμούν ότι αν η Ελλάδα μείνει στο ευρώ και συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα το πακέτο που θα χρειαστεί θα κυμαίνεται μεταξύ των 26 και 100 δισεκ. ευρώ με τη μέση τιμή να αγγίζει τα 40 δισ. ευρώ. 

Ads