Μετά από πλήθος καταγγελιών που έγιναν από πολίτες για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας από τα ΜΜΕ πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το ΕΣΡ προχωρεί αυτεπάγγελτα σε έλεγχο όλων των στοιχείων για να λάβει στις συνέχεια τις αποφάσεις που προβλέπονται από το νόμο. 

Ads

Στις 29 Ιουνίου το ΕΣΡ απεύθυνε στους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας σύσταση για την τήρηση της ισομέρειας, της αντικειμενικότητας και του σεβασμού στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Την 1η Ιουλίου το ΕΣΡ εφιστούσε την προσοχή των υπευθύνων των ειδησεογραφικών εκπομπών ως προς την τήρηση της παραγράφου 8 της ΚΥΑ 10930/29.06.2015 που αφορά στην ισομερή μετάδοση των απόψεων του ΝΑΙ και του ΟΧΙ.

Στις 3 Ιουλίου το ΕΣΡ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 2/03.07.2015 Πράξη, σύμφωνα με την οποία υποδείκνυε σε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας «κατά τη διάρκεια της προ του δημοψηφίσματος ημέρας, καθώς και κατά την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 και μέχρι τις 19:00 να μην μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα και συγκεντρώσεις ή άλλες εκδηλώσεις των Επιτροπών Υποστήριξης ή των κομμάτων, με εξαίρεση τις δηλώσεις των επικεφαλής των Επιτροπών Υποστήριξης και των αρχηγών κομμάτων που γίνονται κατά τη διάρκεια της δημοψηφισματικής διαδικασίας. Κατά τον ίδιο χρόνο δεν επιτρέπεται η μετάδοση δημοσκοπήσεων και η διοργάνωση συζητήσεων με προδημοψηφισματικό περιεχόμενο».

Ads

Τέλος την ίδια μέρα το ΕΣΡ είχε αποστείλει έγγραφο που ζητούσε το 24ωρο πρόγραμμα τους, από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 5 Ιουλίου, καθώς και τη συμπλήρωση εντύπου με τα στοιχεία παρουσίασης (εμφανίσεις εκπροσώπων του ΝΑΙ και του ΟΧΙ) της προδημοψηφισματικής δραστηριότητας των Επιτροπών Υποστήριξης ή των κομμάτων ή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζουν το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση και διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα για τον τρόπο που τα κανάλια κάλυψαν το θέμα του δημοψηφίσματος. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο από τον τρόπο που προέβαλαν το θέμα παραβιάστηκε η εκλογική νομοθεσία. Επιπλέον και η Βουλή θα εξετάσει ενδεχόμενες παραβιάσεις των ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο.