Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης όσον αφορά το ζήτημα των σχέσεων Ελλάδας – ΠΓΔΜ από την έρευνα της Alco για το Ραδιόφωνο 24/7.

Ads

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιθυμεί να βρεθεί λύση μετά από 25 χρόνια αδιεξόδου.

Επτά στους δέκα θεωρούν ότι από τους χειρισμούς στο Μακεδονικό τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα έχει βγει χαμένη και μόνο το 9% θεωρεί ότι έχει βγει κερδισμένη.

Το 63% θεωρεί ότι είναι προτιμότερο για τη χώρα μας να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, ενώ το 21% εκτιμά ότι είναι προτιμότερο να παραμείνει η κατάσταση ως έχει σήμερα. Δεν ετέθησαν ερωτήματα για συγκεκριμένες ονομασίες, αφού επισήμως δεν είχαν ανακοινωθεί, επομένως ενδεχομένως το ποσοστό αυτό να μεταβληθεί ή εάν πάσει περιπτώσει θα κριθεί όταν μπουν συγκεκριμένα ονόματα στο δημοσκοπικό τραπέζι, όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος. Σε κάθε περίπτωση όμως από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό το Σκοπιανό.

Ads

Όπως και οι προηγούμενες έρευνες της ίδιας εταιρείας, έτσι και αυτή δείχνει ότι παραμένει η απαισιοδοξία στην κοινωνία με μία μικρή όμως ψυχολογική ανάκαμψη. Έτσι το 41% πιστεύει ότι το 2018 τα πράγματα στην οικονομία θα πάνε χειρότερα, αλλά το 26% πιστεύει ότι θα πάνε καλύτερα και το 24% πιστεύει ότι θα παραμείνουν τα ίδια, δηλαδή το 50% ουσιαστικά πιστεύει ότι δε θα χειροτερέψουν, γεγονός που στο μνημονιακό σκηνικό συνιστά βελτίωση της ψυχολογίας.

Επίσης, η πλειοψηφία κρίνει θετικά τα μέτρα που πέρασαν με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο.

Ειδικότερα το 60% κρίνει θετικά την αύξηση επιδομάτων τέκνων κατά 260 εκατ. ευρώ.

Το 41% κρίνει θετικά την προκήρυξη απεργιών με 50% συν ένα στα πρωτοβάθμια σωματεία, το 32% αρνητικά, ενώ το 27% δεν ξέρει/ δεν απαντά

Το 41% επίσης κρίνει θετικά την επέκταση του ωραρίου των φαρμακείων, αρνητικά την κρίνει το 37% ενώ το 23% δεν ξέρει/δεν απαντά.

Στην πρόθεση ψήφου η εικόνα παραμένει σταθερή σε σχέση με την τελευταία έρευνα της Alco. Ειδικότερα, παρατηρείται μία σταθεροποίηση της διαδικασίας συσπείρωσης της ΝΔ. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 22,3% από 22,6%, άρα υπάρχει μία μικρή κάμψη, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι η συσπείρωση φαίνεται να έχει πιάσει «ταβάνι».

Σταθεροποίηση παρατηρείται επίσης στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 17% ενώ η συσπείρωση του κυμαίνεται στο 54%. Επομένως παρατηρείται μία γενικότερη στασιμότητα, που δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων παραμένουν «στον καναπέ» κατά τη φράση που χρησιμοποιούν οι δημοσκόποι και αναμένουν.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ανάγκες του δικού σας νοικοκυριού, το 30% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας, το 27% ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 19% κανένας και το 27% δεν ξέρει/δεν απαντά.

Επομένως, καθώς οι πολίτες βλέπουν ότι τα μνημονιακά περιθώρια δεν επιτρέπουν κάποια ριζική αλλαγή πολιτικής, αναζητούν ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την καθημερινότητα τους εντός αυτών των πλαισίων, και στο ερώτημα αυτό έχει προβάδισμα ο πρωθυπουργός ενώ ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής . Στοιχείο κρίσιμο καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος από το μνημόνιο, ώστε όπως έχει πει ο Αλέξης Τσιπρας, να δώσει πιο έντονο ταξικό πρόσημο στην πολιτική της.

Πάντως η πλειοψηφία ούτε θέλει, ούτε βλέπει εκλογές το 2018.

Συγκεκριμένα το 52% πιστεύει ότι δε θα γίνουν εκλογές εντός του έτους, ενώ το 30% πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το 52% πιστεύει ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές το 2018, ενώ το 35% πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν.