Νέα τραγωδία με μετανάστες στο Αιγαίο. Επτά μετανάστες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και τρεις γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους σήμερα, Τρίτη, ανοιχτά της Μυτιλήνης, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν βούλιαξε. Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα επιχείρηση του λιμενικού για τον εντοπισμό δύο αγνοουμένων. Οκτώ μετανάστες διασώθηκαν.

Ads

Το περιστατικό έγινε γνωστό όταν εμπορικό πλοίο, με τούρκικη σημαία, που έπλεε στην περιοχή βρήκε και περισυνέλεξε τους δύο μετανάστες. Ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές της Μυτιλήνης και στον τόπο έφτασαν δύο πλωτά του Λιμενικού Σώματος που παρέλαβαν τους δύο διασωθέντες μετανάστες. Αυτοί δήλωσαν ότι επέβαιναν σε βάρκα μαζί με άλλα 15 άτομα, η οποία όμως βυθίστηκε. Έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων πραγματοποιούνται από δύο πλωτά του λιμενικού, παραπλέοντα σκάφη και ένα ελικόπτερο Super Puma. Σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι καλές. 

Για τραγωδία έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο Mega. Σημείωσε ότι σημειώθηκαν ακόμη δύο ανάλογα περιστατικά το βράδυ στο Αιγαίο, αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση εξελίχθηκε σε τραγωδία. Ο υπουργός υποστήριξε ότι η βάρκα με τους μετανάστες αρχίσει να βυθίζεται πριν την εντοπίσει το λιμενικό. 

Αλιευτικό σκάφος κατάπλευσε στην περιοχή και ιδιώτες αυτοδύτες εντόπισαν μέσα στη λέμβο πέντε νεκρούς (τρεις γυναίκες, έναν άνδρα και ένα αγόρι). Από σκάφος του λιμενικού εντοπίστηκαν, επίσης, στη γύρω θαλάσσια περιοχή τα πτώματα άλλων δύο μεταναστών (ενός άντρα και ενός κοριτσιού). Επίσης, έξι ακόμα μετανάστες εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή και κατάφεραν να διασωθούν από τουρκική ακταιωρό. Οι έξι, μαζί με τους άλλους δύο διασωθέντες, μετεπιβάστηκαν σε σκάφος του λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Πόσοι ακόμα νεκροί για να αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική;
 
Οι τραγωδίες στο Αιγαίο δεν είναι «ατυχήματα» είναι το αιματηρό αποτέλεσμα της ελληνικής κι ευρωπαϊκής πολιτικής, που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως εχθρούς ενός υποτιθέμενου πολέμου τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά αλλαγής μεταναστευτικής πολιτικής.
 
Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Λίγες εβδομάδες μετά το Φαρμακονήσι, σήμερα στη Μυτιλήνη έχουμε νέα βύθιση πλοιαρίου που μετέφερε πρόσφυγες. Τουλάχιστον εφτά οι νεκροί και δύο οι αγνοούμενοι. Η εκατόμβη των νεκρών στο Αιγαίο πρέπει να εξεγείρει κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για “ατυχήματα”, δεδομένου ότι τα θανατηφόρα περιστατικά τείνουν να γίνουν μέρος της καθημερινής ρουτίνας.
 
Οι τραγωδίες στο Αιγαίο είναι τα αιματηρά αποτελέσματα της ελληνικής κι ευρωπαϊκής πολιτικής, που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως εχθρούς ενός υποτιθέμενου πόλεμου. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ δεν πράττουν τίποτα για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που δημιουργούν το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών – με προεξάρχοντα τον πόλεμο στη Συρία. Αρκετούς νεκρούς έχουμε ήδη θρηνήσει. Είναι ώρα για αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής».
 
ΚΚΕ: Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ενάντια σε Δουβλίνο ΙΙ και Σένγκεν

«Η νέα τραγωδία στο Αιγαίο, που μετατρέπεται σε θάλασσα νεκρών μεταναστών, επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο ότι τα μέτρα αποτροπής των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, που προωθεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, όχι μόνο δεν μπορούν να εμποδίσουν τα θύματα της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων από την απελπισμένη προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής, αλλά αυξάνουν τους θανάτους των απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:
 
Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, ο λαός της χώρας μας μόνο οργή μπορεί να αισθανθεί από αυτές τις τραγωδίες που προκαλεί ένα σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Να μετατρέψουμε αυτή την οργή σε κοινό αγώνα και αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, σε κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών ενάντια τις απάνθρωπες πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Για να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ενάντια στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Συνθήκη Σένγκεν σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να δοθεί πολιτικό άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων».

ΔΗΜΑΡ: Αναθεώρηση ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής
 
«Η νέα τραγωδία στο Αιγαίο, λίγες μέρες  μετά το Φαρμακονήσι, αποτελεί πλήγμα για τον πολιτισμό μας. Η ελληνική προεδρία οφείλει, έστω και τώρα, να θέσει το ζήτημα της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες, αλλά θύματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά- Προοδευτική Συνεργασία.