Kλιμάκωση στην επιχείρηση «θερμός Ιούλιος» ξεκινά από σήμερα, με τη Νέα Δημοκρατία να παίζει το «χαρτί» Καμμένου και Εξεταστικών Επιτροπών, το Μαξίμου να αντεπιτίθεται με όπλο τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα στην Υγεία, τα εξοπλιστικά και την διαπλοκή, και με την Δημοκρατική Συμπαράταξη να προσχωρεί ανοιχτά πια στο μπλοκ της οξείας σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

Ads

Το πολιτικό μίγμα του καλοκαιριού γίνεται αρκούντως εκρηκτικό μετά την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ακολουθήσει την γραμμή της ολοκληρωτικής πόλωσης – μιας πόλωσης, που φεύγει πλέον από το πεδίο της αξιολόγησης και της συμφωνίας με τους δανειστές και μετατοπίζεται στα ζητήματα της διαφθοράς και της πολιτικής ηθικής, αλλά και σε εύφλεκτα θέματα της καθημερινότητας όπως η ασφάλεια και η Παιδεία.

Στο στόχαστρο ο Καμμένος

Στο πλαίσιο αυτό, η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει ως καθαρή προτεραιότητα τα χτυπήματα στο μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης, ήτοι στην καρδιά της κυβερνητικής συνοχής, μέσα από την στοχοποίηση του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου για τις εμπλοκή του στην υπόθεση του Noor 1 και, συγκεκριμένα, για τις επικοινωνίες του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη.

Ads

Ακριβώς η εν λόγω στόχευση υπηρετείται από την κατάθεση του αιτήματος της ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή κατά του υπουργού Αμυνας και οι πληροφορίες από το Μοσχάτο λένε ότι θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες. Ο σχεδιασμός του γαλάζιου επιτελείου προβλέπει κλιμάκωση της πίεσης για να οριστεί η ημερομηνία συζήτησης του αιτήματός της στη Βουλή – ενός αιτήματος, που η απόρριψή του έχει μεν ήδη προαναγγελθεί από το Μαξίμου, αλλά η ΝΔ επιθυμεί να χρησιμοποιήσει για να συντηρήσει τον κοινοβουλευτικό, και όχι μόνον, πόλεμο φθοράς προς την κυβέρνηση.

Οι ίδιες πληροφορίες, άλλωστε, αναφέρουν ότι ο λόγος που εν τέλει επελέγη το αίτημα για Εξεταστική και όχι η πρόταση μομφής κατά Καμμένου από την Πειραιώς είναι ακριβώς η μεγιστοποίηση του πολιτικού θορύβου, δια της παράλληλης – εντός Κοινοβουλίου – στοχοποίησης και του πρωθυπουργού που καλύπτει πλήρως τον υπουργό Αμυνας.

Η Δικαιοσύνη κι ο νόμος Γαβρόγλου

Πρόθεση της ΝΔ είναι επίσης να διευρύνει την καταγγελτική της γραμμή στο θεσμικό μέτωπο, προσθέτοντας στην «αντιθεσμική συμπεριφορά» του Πάνου Καμμένου και τις βολές για παρεμβάσεις και επιθέσεις στην Δικαιοσύνη.

Τον άξονα της πολλαπλής επίθεσης συμπληρώνει η προαναγγελία του έτερου αιτήματος για Εξεταστική, εκείνου που αφορά τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 και το περίφημο plan B Bαρουφάκη, αλλά και η υιοθέτηση σκληρής γραμμής στην αντιπαράθεση για την Παιδεία.

Δεν είναι τυχαίος ο «ανένδοτος» που κήρυξε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το άρθρο του στην «Καθημερινή» κατά του νόμου Γαβρόγλου για τα Πανεπιστήμια – «ο νόμος για τα ΑΕΙ δεν πρέπει να περάσει» έγραψε χαρακτηριστικά – , ενώ σήμερα ο αρχηγός της ΝΔ θα δώσει το παρών και στην εκδήλωση «Οχι στον νόμο Γαβρόγλου» που διοργανώνει η «ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α».

Επιστρέφει τα πυρά το Μαξίμου

Η κυβέρνηση – δια του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή – έχει ήδη σηκώσει το γάντι του «πολέμου» και σχεδιάζει να απαντήσει εξίσου σκληρά στα πυρά της ΝΔ. Στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής τακτικής θα παραμείνει η ανάδειξη της ουσίας της υπόθεσης του Noor 1 και το ερώτημα «ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από το φορτίο των 2 τόνων ηρωίνης», ενώ από το Μαξίμου διαμηνύεται κατηγορηματικά ότι ουδέν θέμα ουσίας υπάρχει με τους χειρισμούς Καμμένου.

Η κάλυψη του υπουργού Αμυνας παραμένει όχι μόνον πλήρης αλλά και συμπαγής από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την χαρακτηριστική επισήμανση από κομματική πηγή ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφεθεί πεδίο για αμφισβήτηση της κυβερνητικής συνοχής». Ενδεικτική της στάσης αυτής είναι και η χθεσινή δήλωση του Νίκου Φίλη , ο οποίος είπε ότι ο υπουργός Αμυνας «δεν έχει διαπράξει κάποιο σοβαρό θέμα δεοντολογίας» και ότι «δεν μπορεί να μετατραπεί σε εφετείο κακουργημάτων μια επιτροπή της Βουλής».

«Η υπόθεση Καμμένου είναι η ρελάνς της ΝΔ και των φίλων της επιχειρηματιών της στις βαριές αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα της Novartis, του Ντινάν, τα θαλασσοδάνεια και τη διαπλοκή», διαμηνύουν την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές χρεώνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «επιχείρηση αντιπερισπασμού, εάν όχι πολιτικής αποσταθεροποίησης». Και με αυτό το μήνυμα προαναγγέλλουν περαιτέρω σφυροκόπημα της ΝΔ με τα αναπάντητα ερωτήματα για την ουσία της υπόθεσης του Noor 1, αλλά και με ανάδειξη των ευθυνών της στα μεγάλα σκάνδαλα και την διαπλοκή του παρελθόντος.

Η επίθεση της Φώφης

Πρόκειται για έναν πόλεμο που προφανώς μόλις άρχισε, αλλά κι έναν πόλεμο στον οποίο η κυβέρνηση δεν θα έχει απέναντί της μόνον την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ειδικά μετά το συνέδριο των «επιστροφών» και της επανένωσης, υιοθετεί όλο και πιο σκληρή γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, με άκρως ενδεικτικούς τους επιθετικούς τόνους που χρησιμοποίησε χθες η Φώφη Γεννηματά σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

«Πρέπει να δούμε εάν υπάρχει κατάχρηση εξουσίας στο θέμα Καμμένου» είπε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επέρριψε βαριές ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα «επειδή επέλεξε να κυβερνήσει με ακροδεξιά απόφυση», ενώ ο χαρακτηρισμός της για την κυβέρνηση ήταν «ανίκανοι και ψεύτες».