Σε εξέλιξη βρίσκεται γιγαντιαία «επιχείρηση σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον Έβρο. Μέχρι στιγμής μόνο από την Αθήνα έχουν προσαχθεί 1.500 μετανάστες, εκ των οποίων οι 500 συνελήφθησαν, καθώς όπως ανέφερε η αστυνομία «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης παραμονής στη χώρα μας». Για «ανάκτηση της Αθήνας και αποκατάσταση της νομιμότητας» έκανε λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας. 

Ads

 
Σημειώνεται πως η «επιχείρηση σκούπα» των μέχρι τώρα 1.500 προσαγωγών έχει την κωδική ονομασία «Ξένιος Ζευς».

«Ζητώ τη στήριξη όλων σας για να εξαλείψουμε τις σκηνές που προσβάλουν τον πολιτισμό στο κέντρο της Αθήνας και σταδιακά και σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, αναφέροντας πως «η εικόνα του κέντρου της Αθήνας δημιουργεί φόβο και ντροπή στους κατοίκους, αποτροπή για τους επισκέπτες και για τους τουρίστες».
  
«Η επιχείρηση ανάκτησης της Αθήνας και αποκατάστασης της νομιμότητας δεν γίνεται με επικοινωνιακά κριτήρια. Δεν θα διαρκέσει τρεις μέρες όπως όλα τα θαύματα. Η νομιμότητα στις περιοχές αυτές έρχεται για να παραμείνει και σταδιακά να επεκταθεί. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επανέλθουμε στην προηγούμενη χαώδη και απαράδεκτη κατάσταση», πρόσθεσε. 

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι το χρονικό διάστημα των 30 ημερών που χορηγείται σε όσους δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για παραμονή στη χώρα «θα μειωθεί  στο ελάχιστο».
 
«Οποιοσδήποτε εντοπίζεται, είτε πεζός είτε κινούμενος μέσω οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου, θα προσάγεται στα κέντρα κράτησης όπου και θα παραμένει προσωρινά μέχρι και την επιστροφή τους στη χώρα προέλευσης», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η όλη επιχείρηση δεν είναι μια επιχείρηση ρουτίνας αλλά ένα μόνιμο μέτρο».
 
«Η επιχείρηση ‘Ξένιος Ζευς’ είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και η οποία θα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου. Συμμετέχουν περίπου 2.500 αστυνομικοί στον Έβρο και 2.000 στην πρωτεύουσα», τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.
 
Όπως ανακοίνωσε «ήδη στον Έβρο, πλέον του φράχτη,  δημιουργείται μια ανθρώπινη ασπίδα από συνοριοφύλακες, η οποία θα υποστηρίζεται από τους 30 εκπαιδευμένους σκύλους που μας διαθέτει, για το σκοπό αυτό, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και τα νέα επανδρωμένα πλωτά μέσα που θα περιπολούν στον ποταμό».

Ads