Στις λίστες της διαφθοράς και της υψηλής φοροδιαφυγής στρέφεται η κυβέρνηση, επιχειρώντας να ανοίξει την πολιτική ατζέντα πέραν του Μνημονίου και να αποκαλύψει τις «ανάρμοστες» σχέσεις προσώπων του παλαιού πολιτικού συστήματος με τις διαδρομές του μαύρου χρήματος.

Ads

Με όπλο την τροπολογία Παπαγγελόπουλου, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της λίστας Λαγκάρντ όπου οι πληροφορίες φέρουν τους εισαγγελείς να έχουν κάνει σημαντική πρόοδο μετά και τα νέα αρχεία που παρέδωσε ο Ερβέ Φαλσιανί. Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, φωτογράφιζαν χθες την υπόθεση Παπασταύρου, του στενού συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά που φέρεται να εμπλέκεται σε ύποπτους λογαριασμούς της λίστας Λαγκάρντ, λέγοντας ότι στελέχη της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου «δυσκολεύονται να κρύψουν την αγωνία τους».

«Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές»

«Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές διότι πλέον υπάρχει μια κυβέρνηση με πολιτική βούληση», τόνιζαν οι ίδιες πηγές επισημαίνοντας ακόμη ότι με τη δεύτερη λίστα αρχείων Φαλσιανί που παραδόθηκε στην κυβέρνηση τον Δεκέμβριο ανοίγει ο δρόμος για τον έλεγχο της προέλευσης των κεφαλαίων που έχουν διοχετευτεί στο εξωτερικό.

Ads

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης στην τροπολογία Παπαγγελόπουλου όχι μόνον γιατί στις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται πρόσωπα που πέριξ των κύκλων εξουσίας του παρελθόντος αλλά και γιατί τα στοιχεία που θα αποκαλυφθούν καταδεικνύουν πλήρως την αδράνεια – σκόπιμη ή μη – της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Σε ό,τι αφορά τις νομικές ενστάσεις που εκφράζονται για την τροπολογία Παπαγγελόπουλου, η οποία και δίνει το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο (όπως οι λίστες Φαλσιανί), το Μαξίμου υποδεικνύει τη θετική άποψη που εξέφρασε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου καθώς και την αντίστοιχη θέση που εξέφρασαν μέσω των παραιτήσεών τους 5 μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων.

Η λίστα Μπόργιανς

Παράλληλα με τους νέους δρόμους που ανοίγει η τροπολογία Παπαγγελόπουλου για την αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ, η κυβέρνηση επενδύει πολλά και στο περιεχόμενο της λίστας Μπόργιανς – της λίστας, που παρέδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και περιλαμβάνει πάνω από 10.000 τραπεζικούς λογαριασμούς ελληνικών συμφερόντων στην Ελβετία.

Η διαδικασία ταυτοποίησης των λογαριασμών έχει προχωρήσει πολύ και οι πληροφορίες φέρουν ανάμεσα στους εν λόγω καταθέτες να βρίσκονται γνωστά ονόματα της οικονομικής και επιχειρηματικής σκηνής και όχι μόνον.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο βασίζεται στο ευρωπαϊκό μοντέλο, για όσους από τους καταθέτες της λίστας διαπιστωθεί ότι έβγαλαν παρανόμως τα χρήματα στο εξωτερικό θα προτείνεται παροχής έκπτωσης από 20% έως και 80% στους φόρους εισοδήματος που θα επιβληθούν εάν προχωρήσουν οι ίδιοι σε δήλωση στην εφορία για το ύψος των κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα Μπόργιανς περιλαμβάνει καταθέσεις συνολικού ύψους 3,6 δις ευρώ για το 2006 και 2,9 δις ευρώ για το 2008, ενώ η έρευνα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας – Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ – Μπόργιανς θα βρίσκεται, άλλωστε, στην Αθήνα στις 17 Ιανουαρίου για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης.

Όπως δήλωσε ο Νόρμπερτ Μπόργιανς, δε, σε συνέντευξή του στην Αυγή, μόνον το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας είχε πρόσθετα έσοδα συνολικά 2 δισεκατομμυρίων χάρις στις περίπου 120.000 εκούσιες δηλώσεις φοροφυγάδων μετά την άνοιξη του 2010.