Με την προτροπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή πριν από 40 χρόνια για «σωφροσύνη, πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα» ξεκίνησε την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην εκδήλωση για την 40ή επέτειο από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Είπε ότι στόχος του είναι να φτάσει η Ελλάδα σύντομα στις πρώτες χώρες διεθνώς στην ανάπτυξη, κάτι που «θα απαλλείψει την ανεργία». Το «ανεξόφλητο γραμμάτιο του 1974» είναι να ξεριζωθεί από τη χώρα ο λαϊκισμός, να γίνει η Ελλάδα Ευρώπη, «γιατί τότε μπήκε στην Ευρώπη, χωρίς όμως να γίνει Ευρώπη», είπε, ενώ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για συνταγματική αναθεώρηση.  

Ads

Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμη ότι προτεραιότητα είναι οι μικρομεσσαίοι επιχειρηματίες, ενώ σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή και το προσχέδιο του οποίου “έκλεισε” σήμερα, θα προβλέπεται μείωση της φορολογίας και του ΦΠΑ. Ο Α. Σαμαράς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μελετά ρύθμιση των κόκκινων δανείων αλλά και πρόβλεψη ώστε οι τόκοι να είναι μικρότεροι για όσους κάνουν διακανονισμούς για τα χρέη τους. 

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα σύντομα θα μπορεί μόνη της να ρυθμίζει τα του οίκου της, χωρίς νέα δανεικά. Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο «νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν».

«Θέλουμε να παίρνουν καλούς μισθούς οι ένστολοί μας, και οι αστυνομικοί μας και οι γιατροί μας και οι εκπαιδευτικοί μας και οι πανεπιστημιακοί μας. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να τελείωσουμε με τα ελλείμματα», είπε αναφορικά με τις εντάσεις που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα με τους παραπάνω κλάδους και την κυβέρνηση. 

Ads

Όσον αφορά τα επενδυτικά προγράμματα είπε ότι τώρα η χώρα «αξιοποιεί τον ορυκτό της πλούτο και τις ακτογραμμές της» αναφερόμενος στις μαρίνες και τα ορυχεία.

Όσον αφορά την συνταγματική αναθεώρηση που προανήγγειλε ότι η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί το 2016 με το τέλος της θητείας της σημερινής κυβέρνησης. Αυτή θα περιλαμβάνει, όπως είπε, μη κρατικά πανεπιστήμια, μόνιμο εκλογικό νόμο, προστασία της σταθερότητας «για να μην μπορούν κάποιοι να την διαταράσσουν με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», αλλάγες στην Δικαιοσύνη και άλλα. 

Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για λαϊκισμό και για «επαναστατική γυμναστική στον δρόμο», ενώ αναφερόμενος στις πρόσφατες συλλήψεις συνεργατών του Νίκου Μαζιώτη είπε ότι «εμείς τους τρομοκράτες τους συλλαμβάνουμε, όχι όπως άλλοι που με δικονομικά τεχνάσματα θέλουν να τους αφήσουν ελεύθερους». Επίσης άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για την στάση της απέναντι στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι «πως να δεχθούμε αδιαμαρτύρητα ένα εκατομμύριο λαθρομετανάστες όταν έχουμε ένα εκατομμύριο ανέργους; Πως έκαναν κεντρικό τους σύνθημα στις ευρωεκλογές “μια Ευρώπη χωρίς σύνορα”;» 

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σαμαράς έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα

Επίσης άφησε αιχμές και σε όσους αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με την άρνησή τους να δεχθούν την αξιολόγηση υποστηρίζοντας ότι προστατεύουν όσους μπήκαν στο Δημόσιο με πλαστά πτυχία. «Δεν θα αφήσουμε καμία συνιστώσα του χάους που τρομοκρατεί από τα παράθυρα της τηλεόρασης για το μέλλον της χώρας να μας πάει πίσω», συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι «δεν θα χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού» από τους «εργολάβους του λαϊκισμού, τους δήθεν σωτήρες της πατρίδας». «Είμαστε η εγγύηση της σταθερής πορείας της χώρας. Δεν θα παίξουμε με λατινοαμερικανικά πειράματα και τριτοκοσμικά πρότυπα», είπε.

Τέλος στρέφοντας τα πυρά του κατά του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «κάποιοι φόρεσαν χαμόγελο ηθοποιού, σταυρό χριστιανού και κοστούμι ευρωπαίου … Ο πολιτικός πρέπει να είναι και ηθοποιός, για χάρη μίας επιτυχημένης πολιτικής για τον τόπο όχι μιας παράστασης καταστροφικής για τον τόπο».

Ιδιαίτερη έμφαση στην σημερινή εκδήλωση στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών δόθηκε από την Συγγρού στην προσπάθεια επανασυσπείρωσης του κεντροδεξιού χώρου. Το «παρών» έδωσαν ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο επίσης πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος Κώστας Καραμανλής καθώς και οι Σταύρος Δήμας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη. Στο πλαίσιο της αυτής της επιχείρησης συζητήθηκε αρκετά και η παρουσία του Θοδωρή Ρουσόπουλου. Απόντες ήταν ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Γιώργος Σουφλιάς και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος. 

Θέλοντας να δείξει ενωτικό κλίμα υπερασπίστηκε την στάση του Κώστα Καραμανλή όταν εκείνος ζήτησε την στήριξη όλων των κομμάτων «και έλαβε ως απάντηση “λεφτά υπάρχουν” – μια φράση που βρίσκει και σήμερα μιμητές». Συνεχάρη, στο ίδιο κλίμα, την στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ που στήριξε «τις δύσκολες αποφάσεις», αλλά ευχαρίστηκε και τους πρώην προέδρους και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος που του «δίνουν θάρρος».