Mε χρονοδιάγραμμα οριστικής «λύσης» έως την επόμενη εβδομάδα, με επιφυλάξεις και ερωτήματα από την πλευρά ΜΚΟ και εθελοντών και με απόντες τους δημοσιογράφους – πλην της κάμερας της ΕΡΤ – μπαίνει σήμερα στη δεύτερη φάση της η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης.

Ads

Στόχος της κυβέρνησης, σ’ αυτή τη δεύτερη φάση της επιχείρησης, είναι το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής – για το οποίο ασκούνται ισχυρότατες πιέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο – ενώ ήδη χθες απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό της Ειδομένης 2.031 πρόσφυγες. Η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Αναμένεται δε να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες μέχρι να αδειάσει πλήρως η Ειδομένη. 

Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «η πρώτη φάση της αστυνομικής επιχείρησης ολοκληρώθηκε με απόλυτη ομαλότητα» και, συνολικά, μετακινήθηκαν με 42 λεωφορεία σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας 2.031 άτομα – συγκεκριμένα, 662 Σύροι, 1.273 Κούρδοι και 96 Γιαζίντι.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Συντονιστικού για το προσφυγικό, ήδη υπάρχουν έτοιμες θέσεις φιλοξενίας για περίπου 6.500 πρόσφυγες και, σύντομα, θα υπάρξουν και άλλα κέντρα για να μεταφερθεί το σύνολο των περίπου 10.000 ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Χθες, πρώτη μέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, μεταφέρθηκαν, με 42 λεωφορεία, συνολικά 2031 πρόσφυγες και μετανάστες, σε κέντρα φιλοξενίας σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις του νομού Θεσσαλονίκης (Σίνδο, Καλοχώρι, Ωραιόκαστρο, Δερβένι), όπως, επίσης, σε οργανωμένες δομές στο Βαγιοχώρι Βόλβης, στη Ν. Καβάλα Κιλκίς και στην Πέτρα Ολύμπου.

Χωρίς δημοσιογράφους η εκκένωση

Η επιχείρηση εκκένωσης γίνεται χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων που έχουν περιοριστεί σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τον καταυλισμό των προσφύγων, ενώ αυστηροί είναι πλέον και οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ και τις εθελοντικές οργανώσεις που μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Ειδομένη. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, οι μόνες οργανώσεις που επιτρέπεται να βρίσκονται στην περιοχή – κι αυτές με πέντε άτομα η κάθε μία – είναι οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Praxis, Arsis, Intervolve, Samaritans Purse, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Oikopolis, Ερυθρός Σταυρός και Hot Food Eidomeni. Οι όποιοι αλληλέγγυοι ή μέλη άλλων οργανώσεων εντοπιστούν στην Ειδομένη θα κρατούνται από την αστυνομία.

Στην επιχείρηση εκκένωσης παίρνουν μέρος 30 διμοιρίες της ΥΑΤ και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και αστυνομικοί από υπηρεσίες Ασφαλείας της Βόρειας Ελλάδας. Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ πετά συνεχώς πάνω από τον καταυλισμό, ενώ από μεγάφωνα που έχουν στηθεί στον χώρο ζητείται από τους πρόσφυγες να επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να μετακινηθούν στις δομές φιλοξενίας.