Αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των σιδηροδρομικών γραμμών βρίσκεται στην Ειδομένη. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και απομακρύνει τους Αφγανούς πρόσφυγες που είχαν κάνει κατάληψη στις σιδηροδρομικές γραμμές. 

Ads

Οι Αφγανοί πρόσφυγες μεταφέρονται με λεωφορεία στην Αθήνα. Τα λεωφορεία μπλοκάρουν στα αποκλεισμένα από τους αγρότες Τέμπη. Πρόκειται για περίπου 700 πρόσφυγες. Υπενθυμίζεται ότι τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορα για τους Αφγανούς και δεν τους επιτρέπουν να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Οι Αφγανοί είχαν καθίσει πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Χαοτική η κατάσταση στην Ειδομένη

Η κατάσταση πάντως είναι χαοτική, καθώς χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που καταφθάνουν καθημερινά από τα ελληνικά νησιά στο πέρασμα της Ειδομένης.

Πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί, είχαν συγκεντρωθεί στον σταθμό επιβατών του ΟΛΠ, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό την Ειδομένη.

Ads

Τελικά δόθηκε άδεια να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό την Ειδομένη μόνο Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες. Οι Αφγανοί θα οδηγηθούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας.

Χιλιάδες πρόσφυγες στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά φτάνουν νέα πλοία με πρόσφυγες. Περίπου  1.130 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν από Χίο και Μυτιλήνη.

Εντός ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

Τετρακόσιοι πρόσφυγες στην Κοζάνη

Στο μεταξύ περίπου 400 πρόσφυγες που ξεκίνησαν από την Αθήνα με προορισμό την Ειδομένη – και ακολούθησαν την διαδρομή μέσω Κοζάνης λόγω των μπλόκων στην περιοχή των Τεμπών – μεταφέρθηκαν τελικά στην Κοζάνη, με εντολή της αστυνομίας. 

Θα φιλοξενηθούν εκεί για άγνωστο χρονικό διάστημα. Άμεσα ενημερώθηκαν οι τοπικές αρχές, ο δήμος της Κοζάνης, η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και η Εκκλησία για την οργάνωση της φιλοξενίας των προσφύγων.

Ο δήμος της Κοζάνης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους πολίτες να βοηθήσουν προσφέροντας τρόφιμα, είδη, πρώτης ανάγκης, βρεφικά γάλατα, ζεστά ρούχα και παπούτσια.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης βρέθηκε στο χώρο του σταδίου της πόλης, όπου και θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες και παρέμεινε καθ’ όλη την διάρκεια της άφιξης των προσφύγων συντονίζοντας τις πρώτες ενέργειες για την φιλοξενία τους.

Οι πρόσφυγες προέρχονται από την Συρία και από το Αφγανιστάν. Μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν πολλά νέα ζευγάρια με βρέφη από δύο μηνών έως ενός έτους και παιδιά μέχρι πέντε ετών.